Viola odorata sau toporaș este o specie de plante cu flori din genul Viola, originară din Europa și Asia. Această mică plantă perenă erbacee rezistentă este cunoscută în mod obișnuit ca violet de lemn, violet dulce, violet englezesc, violet comun, violet de florărie sau violet de grădină.
În perioada medievală, toporaşii erau oferiţi ca premiu pentru cel mai talentat trubadur la Concursul de poezie Floral ce se desfăşura în Toulouse, la data de 1 mai.
Floricele delicate mov sau albe, ce apar primăvara devreme şi ne bucură cu mirosul lor suav, erau folosite de persani şi greci în poţiuni pentru vindecarea inimilor rănite şi în ceaiuri pentru potolirea furiei şi vindecarea insomniilor.
Toporaşii sunt originari din Europa şi Asia şi au fost introduşi şi în America de Nord şi Australia. Planta este perenă, erbacee, creşte în zone de semi-umbră, cu soluri umede, bine drenate, alcaline, neutre sau acide. Se înmulţeşte prin stoloni şi seminţe. Frunzele sunt lung peţiolate şi au formă de inimă.
Cultivarea toporaşilor ca plantă de cultură
Se practică cultivarea toporaşilor în livezi, aceştia oferind producătorilor de fructe o sursă de câstig pe perioada primăverii. Toporaşii se combină cu alte specii precum panseluţe şi gălbenele şi se vând sub formă de amestecuri.
O cutie cu 20 de flori comestibile costă în jur de 13 lei pe microgreens.ro, iar un plic cu seminţe mix flori comestibile are prețul de 21 lei.
Utilizarea florilor de toporaș în bucătărie
Francezii fac din aceste flori un sirop cu uz culinar foarte apreciat de americani care-l folosesc pentru a pregăti scones şi bezele de toporaşi.
Florile şi frunzele se folosesc în diverse preparate delicioase şi parfumate. Florile sunt consumate în salate, cristalizate, în budinci, jeleuri, dulceaţă, ciocolată sau oţet aromat.
Cele mai dorite flori locale și de sezon din România
În secolul XIV, pudra de toporaşi era adăugată în budinci de orez asortate cu migdale. Francezii decorau friptuile de viţel cu toporaşi, iar în perioada victoriană, la banchete, se serveau wafe de toporaşi cu sos de lămâie.
Toporaș folosit în industria parfumurilor
Din frunze şi flori se extrag substanţe folosite în industria parfumurilor. Aromele din flori sunt diferite de cele din frunze. Parfumurile pe bază de toporaşi erau extrem de populare în perioada victoriană.
În prezent, florile se folosesc rar deoarece substanţele pe care le conţin au fost obţinute şi pe cale industrială.
Alte informații despre floarea Afroditei
Infuzia de viorele se colorează în roşu la contactul cu un acid şi în verde la contactul cu o bază, de ceea uneori este folosită în locul hârtiei litmus.
La exilarea lui Napoleon pe insula Elba, acesta le-a promis partizanilor săi că se va întoarce odată cu violetele, cum se mai numesc toporaşii. În acest fel a căpătat numele codificat de “Caporalul Violetă”.