Mulți știu despre rozmarin că este o plantă aromatică… Ce nu se cunoaște însă, este faptul că încă din antichitate, apoi în evul mediu, rozmarinul era apreciat ca plantă medicinală. Frunzele sale se foloseau în tratamentul diferitelor boli.
Rozmarinul se cultivă pentru partea aeriană (rozmarini herba) sau frunze (rozmarini folium). Întreaga plantă conține ulei volatil, însă numai cel din frunze este considerat de calitate bună, pentru că are un miros mai plăcut.
Să descoperim împreună lucruri interesante despre rozmarin și proprietățile sale.
Utilitatea plantei
Folosit ca plantă medicinală. Așadar, în antichitate se credea că rozmarinul întărește memoria. În medicina tradițională a fost un component aromat. Uleiul de rozmarin poate fi folosit în aromaterapie sau aplicat local. Este foarte concentrat, așa că ar trebui să utilizați doar câteva picături o dată.
Sticlele mici în care este vândut conțin capace speciale care facilitează distribuirea picăturilor individuale. Antioxidant și antimicrobian, extractul de rozmarin prezintă proprietăți antioxidante și antimicrobiene datorită constituenților chimici ai plantei. Acești compuși sunt clasificați ca acizi fenolici, flavonoide și diterpenoide.
Utilizat în industria produselor cosmetice. Uleiul volatil extras din întreaga plantă sau frunze, este un ingredient folosit în cosmetică, parfumerie și în vermut. Conținutul de ulei esențial este cuprins între 0,3 și 2 % și se obține prin distilare, componenta sa principală fiind borneolul.
Foto: Rozmarin în bucătărie
Utilizat în gastronomie. Frunzele sale sunt folosite pentru aromatizarea alimentelor. Acestea au un gust înțepător, ușor amar. Uscate sau proaspete, sunt folosite pentru a asezona alimente, în special miel, rață, pui, cârnați, fructe de mare, umpluturi, tocănițe, supe, cartofi, roșii, napi și alte legume, dar și unele băuturi. Ca aditiv alimentar natural, rozmarinul este folosit pentru a preveni oxidarea și contaminarea cărnii și a anumitor uleiuri, și anume carnea de vită și porc.
Plantă decorativă. Rozmarinul se utilizează ca plantă decorativă pentru a obține o amenajare în stil mediteranean a grădinii. În acest scop, se poate utiliza atât ca plantă solitară, cât și însoțită de alte specii de plante aromatice. Planta se poate cultiva cu succes în ghiveci și poate fi amplasată în locuri însorite de pe terasă.
Pomișorii de rozmarin sunt foarte des folosiți în timpul Crăciunului pentru a înlocui bradul de Crăciun. Planta poate fi tăiată în diferite forme care apoi pot fi decorate.
Există și o legendă care spune că atunci când Maria a fugit în Egipt, mantia ei a trecut peste un tufiş de rozmarin. Atunci floarea albă şi-a schimbat culoarea în albastru ca şi mantia Mariei şi a căpătat un miros dulce.
Cum arată planta rozmarin
Originar din regiunea mediteraneană, rozmarinul s-a extins în mare parte din Europa și este cultivat pe scară largă în locurile cu climă caldă. Rozmarinul denumit științific Salvia rosmarinus, este o plantă aromată care crește ca un arbust peren, rotunjit, veșnic verde.
Produce grupuri de flori mici, de culoare albastru-violet, alb, roz sau roșu cu un miros dulce, foarte plăcut, de obicei la sfârșitul primăverii până la începutul verii, deși poate înflori și în alte momente ale anului.
Cum se plantează rozmarinul
Perioada ideală pentru a planta rozmarin este primăvara, când vremea începe să se încălzească și nu mai există risc de îngheț. Rozmarinul crește cel mai bine într-un loc însorit, cu un sol bine drenat. Nu este indicat să se planteze într-o zonă umbrită.
Rozmarinul crește bine atât în aer liber cât și în interior, atâta timp cât poate primi suficientă lumină. Arbuștii de rozmarin au nevoie de cel puțin 30-40 cm de spațiu unul față de altul. Răsadurile se vor planta la aceeași adâncime la care creșteau în recipientul lor anterior. Semințele ar trebui să fie acoperite cu un strat subțire de pământ, la plantare. Nu este necesară o structură de susținere pentru acest arbust.
Arbuștii de rozmarin au o toleranță bună la secetă când ajung la maturitate așadar, mai bine să aibă mai puțină apă decât prea multă. Lăsați câțiva centimetri de la suprafața solului să se usuce între udări, apoi udați astfel încât solul să fie uniform umed, dar să nu băltească apa.
Cum se îngrijește rozmarin
Rozmarinul la maturitate poate să ajungă la o înălțime de 50-100 cm. Este o plantă care iernează. Perioada de înflorire este în lunile mai-iunie. Preferă locurile însorite și se dezvoltă bine în orice tip de sol.
În primul an cultura se curață de buruieni dar fără crustă prin prașile mecanice și manuale, urmărindu-se să se obțină tufe bine dezvoltate. Toamna plantele se mușuroiesc cu pământ, iar în primii 5 ani, și cu un strat de paie (10-20 cm), atunci când pământul începe să înghețe.
Primăvara următoare după dezgheț, se descoperă tufele de paie, se scurtează crenguțele (la 3-4 noduri) din care vor porni lăstari puternici, care vor constitui scheletul tufei. Solul trebuie menținut permanent fără buruieni și crustă, prin lucrări mecanice și manuale. La cca. 6-7 ani este indicat să se realizeze întinerirea tufelor prin tăierea plantelor la 7-8 cm de la baza plantei.