Îngrijirea plantelor din grădină este necesară, mai ales toamna când temperatura începe să scadă. Aceasta este o perioadă în care câteva detalii pot face o mare diferență. Am adunat câteva sfaturi utile pe care puteți să le urmați toamna, pentru ca plantele din grădina dumneavoastră să-și păstreze frumusețea, să rămână sănătoase și să întâmpine primăvara în toată splendoarea lor.
Iată șase sfaturi de la specialiștii Malagrow România, companie distribuitoare de fertilizanți, biostimulatori și amestecuri de sol, pentru îngrijirea plantelor ornamentale de grădină în sezonul rece:
Înghețul este unul dintre cei mai mari dușmani ai plantelor din grădină
Toamna, una dintre cele mai importante sarcini este evitarea deteriorării plantelor ornamentale de către îngheț. Atâta timp cât solul nu îngheață (de obicei, acest lucru se întâmplă la sfârșitul lunii noiembrie), mai puteți planta în grădină pomi, plante perene și arbuști.
Pe măsură ce frunzele plantelor cad, plantele se pot concentra pe înrădăcinare. Plantele mai mici sau sensibile la îngheț plantate toamna trebuie acoperite cu paie sau cu mulci (scoarță de pin).
Florile sensibile la îngheț cultivate în containere sau ghivece, cum ar fi lavanda și hortensiile, trebuie păstrate la temperaturi între 0-5 grade Celsius și udate ocazional, pentru a preveni uscarea lor. Pentru a crește toleranța plantelor la frig, se recomandă să le udați de 1-2 ori înainte de iernare cu un îngrășământ cu conținut ridicat potasiu (Plantafol 5.15.45), care conține 1 g de potasiu/litru de îngrășământ.
Plantele au nevoie în permanență de o cantitate constantă de apă. În general, acestea au nevoie de mai puțină apă toamna, pe măsură ce temperaturile scad. Cu toate acestea, merită să acordați mai multă atenție plantelor cultivate în ghivece, cărora precipitațiile din timpul iernii le vor asigura o cantitate suficientă de apă. Dacă udați plantele prea mult, rădăcinile acestora se vor sufoca, deoarece nu primesc suficient oxigen.
Îngrijirea plantelor din grădină: utilizați cantități optime de nutrienți
Adaptați întotdeauna nutrienții la perioada de dezvoltare a plantelor. Cât timp planta este încă mică, puteți folosi o cantitate mai redusă de fertilizați, dar pe măsură ce aceasta crește, puteți adăuga o cantitate mai mare (1g NPK/litru – 2g NPK/litru).
Plantele veșnic verzi au nevoie de azot pentru a crește (Plantafol 30.10.10), iar plantele cu flori vor înflori frumos sub influența potasiului (Plantafol 5.15.45). Sistemul radicular al florilor proaspăt plantate poate fi întărit cu fosfor (Plantafol 10.54.10) și prin irigare cu Radifarm.
Nu neglijați cerințele de lumină ale plantelor. Evitați plantarea în zone afectate de îngheț și vânt
Înainte de a planta într-un pat de flori, acordați atenție nevoilor plantei. Plantele care preferă umbra parțială, cum ar fi crinii de toamnă sau hortensiile, nu vor tolera soarele arzător. Dar este adevărat și reversul: de exemplu, frunzele de Photinia x fraserii vor deveni de un roșu frumos doar în locuri însorite.
Este bine de știut că vânturile puternice pot chiar să vă ucidă plantele ornamentale. O soluție bună în acest caz este să plantați un gard viu lângă gardul grădinii (chiparos Leyland, laur englezesc), care va reduce din forța vântului.
Îngrijirea plantelor din grădină: dăunătorii sunt o problemă chiar și în sezonul rece
O gamă largă de dăunători și agenți patogeni se pot instala în grădină. Cel mai eficient mod de a îi controla este de a acționa din timp, înainte ca plantele să fie infestate.
În grădina de acasă, toată lumea încearcă să evite substanțele chimice, așa că NanoTac este o soluție perfectă împotriva insectelor mici, deoarece nu conține substanțe toxice și are doar acțiune fizică asupra dăunătorilor, pe care pur și simplu îi lipește.
Pe vreme ploioasă, când frunzele plantelor rămân umede, apar diverse boli fungice, însă și acesta este un aspect împotriva căruia puteți acționa. De exemplu, Miligard este o modalitate naturală de a vă proteja plantele de infecții fungice.
Floarea sau planta perenă preferată va crește și se va dezvolta bine dacă îi oferiți amestecul de sol optim, cu o compoziție chimică și o structură corespunzătoare.
Amestecurile de substrat de cultură provenite din terenuri izolate din Finlanda și Estonia sunt folosite de mult timp de grădinarii profesioniști. Atunci când plantați flori de grădină și răsaduri de legume, merită să utilizați un amestec de substrat, cum ar fi M-Peat, deoarece ajută la înrădăcinarea rapidă a plantelor, iar substanțele nutritive care se descompun lent hrănesc plantele. Plantele ne vor răsplăti, cu siguranță, pentru grija noastră.