O echipă de cercetători români de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău a readus la viață soiul românesc de varză „Licurişca”, vechi de peste 100 de ani.
Licurișca este unul dintre cele mai vechi soiuri de varză cultivat pe teritoriul României, un soi care a dispărut din cultură. Oamenii de știință au reușit, printr-o adevărată arheologie genetică, să-l restaureze.
Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău pentru această realizare au fost medaliaţi cu aur în cadrul Salonului Inovării şi cercetării UGAL INVENT 2023.
Echipa formată din Costel Vînătoru, Bianca Muşat, Camelia Bratu, Geanina Negoşanu, Matilda Popescu, Dorel Hoza, a primit distincţia pentru Research regarding restoration of the main identity traits of old Romanian autumn cabbage variety, Licurişca (n.r. Cercetare privind restaurarea principalelor trăsături identitare ale vechii varietăţi de varză românească de toamnă – Licurişca).
Se măresc salariile în agricultură de la 1 noiembrie
„Noi am participat cu o lucrare care a tratat restaurarea soiului de varză „Licurişca”, o lucrare spunem noi de arheologie genetică, pentru că acest soi este considerat unul dintre cele mai vechi soiuri de varză cultivat pe teritoriul României, un soi care a dispărut din cultură, înlocuit din păcate cu altele din import. Noi am încercat să îl readucem la viaţă” a spus directorul BRGV, Costel Vînătoru.
Calitățile soiului de varză românească Licurișca
Soiul de varză „Licurişca” se remarcă prin rezistenţă, mărime, dar şi prin calităţile sale ideale în gastronomie.
„Am strâns resurse genetice din toată ţara, în special din zonele în care soiul s-a dezvoltat pentru că a fost cultivat de la Buzău până în Bulgaria, în toţi Balcanii. La noi vorbim de varietăţi de ‘Licurişca’ de Buzău, de Brăila, Ialomiţa sau Bărăgan sau de Prahova, varietăţi dezvoltate în bazinele legumicole respective. Din ele au evoluat altele.
2023, cel mai bun an pentru import și export în agricultură
Documente despre acest soi găsim de la 1872, la 1896 avem o referire şi cea mai frumoasă descriere o găsim la 1926. Iată un soi vechi care a fost neglijat”, a menționat directorul BRGV.