Ardeiul iute denumit științific Capsicum annuum, este o specie populară a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Această specie este cea mai cultivată dintre toate cele 4 tipuri de ardei cunoscuți. Ardeii iuți se găsesc în mărimi și forme diferite. Intensitatea iuțelii acestora se poate distinge și de la slab la intens: ardei gras, chilli sau ardei iute roșu.
Proprietățile medicinale ale ardeiului sunt limitate, în general, la proprietățile vitaminizante (îndeosebi privind vitaminele A și C). Astfel, varietatea de ardei iute este o excepție datorită substanței iritante capsaicină, cu multiple indicații terapeutice. Partea care oferă iuțeală unui ardei sunt semințele.
Unde poate fi găsit ardeiul iute
Originar din America Centrală și de Sud, ardeiul iute a fost răspândit în lume de marinarii spanioli și portughezi. Istoria ardeiului iute a început în Mexic cu aproximativ 7500 de ani în urmă. Deși ardeiul iute a apărut pentru prima dată în Mexic, cele mai multe soiuri de ardei iute sunt cultivate în Peru. În Bolivia puteți consuma cele mai multe soiuri sălbatice de ardei iute. India este acum cel mare producător, consumator și exportator din lume.
Diego Alvarez Chanca a adus primii ardei iuți în Spania în anul 1493. La început aceștia erau crescuți doar ca niște curiozități botanice, în grădinile mănăstirilor din Spania și Portugalia.
Din America Centrală ardeiul iute a ajuns în Spania, în Africa de Vest și India. Apoi din India acesta s-a răspândit spre Asia centrală, Turcia și Ungaria unde a devenit extrem de cunoscut sub numele de boia.
Care este ardeiul iute cel mai iute din lume
Carolina Reaper, cel mai iute ardei iute din lume este un soi al plantei Capsicum chinense. Dezvoltat de crescătorul american Ed Currie, ardeiul este roșu și noduros, cu o textură denivelată și o coadă mică ascuțită. Acest soi de ardei iute a fost declarat din 2013, cel mai iute ardei din lume, de către Guinness World Records, depășind deținătorul recordului inițial, Trinidad Scorpion „Butch T”.
Senzația de iuțime resimțită atunci când se consumă Carolina Reaper derivă din densitatea capsaicinoidelor, în special a capsaicinei, care se referă direct la intensitatea căldurii ardeiului iute și a scării Scoville. Crescut într-o seră în Carolina de Sud de către Ed Currie, proprietarul companiei PuckerButt Pepper, Carolina Reaper a fost certificat ca cel mai iute ardei din lume de către Guinness World Records pe 11 august 2017.
Nivelul oficial de iuțime a fost de 1.641.183 de unități de căldură Scoville (SHU), conform testelor efectuate de Universitatea Winthrop din Carolina de Sud. Cifra este o medie pentru lotul testat, cel mai tare ardei individual fiind măsurat la 2,2 milioane SHU.
Momordica Charatia – cultivare, beneficii, proprietăți
În prezent cel mai iute ardei din lume a fost detronat de L13A, un soi de ardei iute realizat de o echipă de cercetători din Buzău, care depășește de 200 de ori în iuțime soiul omologat în 2017, Carolina Reapper. Cercetările pentru descoperirea noului soi de ardei românesc au început în 1996, dar certificarea oficială a venit în 2014 și a fost confirmată acum, la ultimul congres mondial de horticultură din Franța.
Soiul cel mai iute obținut la Buzău este în curs de omologare la Institutul de Stat pentru Testarea și Încercarea Soiurilor (ISTIS), din subordinea Ministerului Agriculturii, proces care ar putea fi terminat în viitorul apropiat. Va intra apoi în catalogul european al plantelor de cultură, pentru a fi comercializat în siguranță peste hotare.
Codul oficial utilizat de stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău pentru cel mai iute ardei din lume este L13A. Ce îl face să fie considerat cel mai picant adrei iute ăn prezent? Când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic, încât provoacă lăcrimare și strănut.
Ardeiul de la Buzău a obţinut un scor Scoville, scara care măsoară iuţeala fiind de 2,4 milioane. Rezultatul a fost certificat recent în Franţa. Ardeiul ar putea fi utilizat nu doar în gastronomie, ci şi în auto-apărare.
În lume se găsesc 35 de specii de ardei iute, dintre care aproximativ 25 dintre ele se pot găsi doar pe continentul American. Pe Terra se cultivă 3,8 milioane de hectare din care rezultă o producție de 33 milioane de tone de ardei iute.
Tipuri de ardei iute
Sunt cultivate 4 feluri de ardei: iuți, grași, lungi (de ex. kapia) și gogoșari. Ardeiul, la fel ca roșiile și vinetele, este o plantă pretențioasă la lumină, căldură, apă și hrană. Pentru a avea o producție mare și de calitate, ardeiul trebuie cultivat într-un pământ bogat, afânat, lucrat adânc și îngrășat cu gunoi de grajd.
Tipri de ardei iute roșu
Ardeiul iute de Cayenne are un gust înțepător și iute. Adesea se găsește sub formă de pudră de ardei iute sau piper de Cayenne.
Ardeiul iute Anaheim are o culoare portocaliu-roșcată și coaja destul de groasă. Estet potrivit pentru copt sau gătit, deoarece nu se rupe ușor dar cel mai adesea este uscat și folosit pentru a obține pudre de chili.
Ardeiul iute Scotch Bonnet are un gust aparte și este foarte des folosit în bucătăria tradițională jamaicană. Este considerată una dintre cele mai iuți specii de ardei din lume.
Tipuri de ardei iute galben
Ardeiul Habanero este original din America de Sud, acesta se integra bine în salsa și marinade. Este considerat a fi cel mai iute ardei galben din lume.
Ardeii Tahi chili sunt cel mai adesea folosiți în bucătăria asiatică, în sosurile de pește, salatele de mango sau amestecurile de curry.
Ardeii Fatalii sunt originali din Africa și sunt considerați aproape la fel de iuți ca și ardeii Habanero. Deoarece au coaja subțire, sunt adesea folosiți în salsa, sosuri fierbinți sau sunt transformați în pudre.
Ardeiul iute comun
Ardeiul Jalapeno este întâlnit cel mai des în Spania și Mexic. Deoarece are o textură cărnoasă, acesta poate fi umplut, prăjit sau adăugat în salate.
Tipuri de ardei iute verde
Ardeiul Serrano este original din Mexic și are o textură asemănătoare cu ardeiul Jalapeno, dar este mult mai iute decât acesta din urmă. Se pot consuma atât cruzi cât și copți.
Ardeii Poblano au de asemenea origini mexicane și sunt folosiți în diverse sosuri iuți și în chile relleno (ardei iuți umpluți cu carne și prăjiți pane), unde de altfel sunt și ingredientul cheie.
Ardeii Tahi chili se consumă într-o variantă mai puțin coaptă și mai puțin iute.
Beneficii terapeutice ale ardeiului iute
Ardeiul iute este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. Câteva dintre cele mai importante proprietăți terapeutice oferite de acesta sunt: ameliorarea inflamațiilor, ameliorarea durerii, mbunătățirea sănătății cardiovasculare, îmbunătățirea digestiei, întărirea imunității, prevenirea cancerului de prostată, stimularea procesului de slăbire, prevenirea ulcerului de stomac, prevenirea diabetului de tip 2, scăderea tensiunii arteriale.
Ardeiul iute are proprietăți anti-inflamatorii iar consumul regulat de ardei iute poate preveni artrita. Poate reduce durerile provocate de artrită, psoriazis și neuropatie diabetică. Poate reduce colesterolul și nivelul de trigliceride, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge. Cei care consumă ardei iute din abundență au șanse mult mai scăzute de a dezvolta boli de inimă și tromboză.
Ardeiul iute stimulează apetitul și îmbunătățește digestia. Astfel, alimentele care sunt digerate bine oferă organismului nutrienții necesari și energie. Are un conținut ridicat de betacaroten și provitamina A care poate oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C și A, esențiale pentru prevenirea infecțiilor.
Zmeura – soiuri, plantare, beneficii
Capsaicina, substanța găsită în ardeii iuți, distruge în mod eficient celulele canceroase. Se recomandă administrarea unei cantități de 400 mg de capsaicină de trei ori pe săptămână pentru prevenirea cancerului de prostată.
Consumul de ardei iute crește termogeneza respectiv, procesul prin care corpul uman generează căldură și arde calorii în mod suplimentar. Este dovedit faptul că ardeiul iute nu cauzează ulcer de stomac ci din contră previne apariția lui datorită faptului că distruge bacteriile nocive și stimulează secreția de sucuri gastrice.
Consumat în mod regulat, ardeiul iute poate reduce nevoia organismului de secreție a insulinei, astfel reducându-se nivelul glucozei din sânge. Acesta poate avea efecte benefice asupra sistemului circulator, fiind considerat unul dintre cele mai bune remedii pentru combaterea hipertensiunii arteriale.