Trandafirul Chinezesc numit și Hibiscus Rosa-Sinensis este o plantă originară din Asia Tropicală. Primele soiuri de trandafir chinezesc au fost aduse din China de unde i se trage și numele. Acesta este ideal pentru balcon, terasă sau o gradină amplasată mai la Sud. Hiniscusul este o plantă versatilă, exotică foarte cunoscută atât pentru calitățile sale decorative cât și terapeutice.
Florile Trandafirului Chinezesc se folosesc în China pentru colorarea hainelor. În Egipt din petalele uscate de trandafir se prepară o infuzie foarte bogată în vitamina C. În țările tropicale din floarea de Hibiscus se realizează ornamente tradiționale care pot orna părul femeilor. Infuzia de Hibiscus este cea mai bună pentru a trata inflamațiile, durerile și spasmele musculare. Poate de asemenea să scadă tensiunea arterială dar în același timp poate și să trateze infecțiile căilor respiratorii. Se poate folosi și în cazul în care suferiți de dureri de gât sau tuse.

Foto: Tesa Robbins/ Pixabay
În ciuda faptului că este o plantă tropicală s-a aclimatizat foarte bine la condiţiile climatice din România, având o perioadă lungă de înflorire. Chiar dacă este o plantă destul de uşor de îngrijit, nu va înflori niciodată dacă nu are condiţiile optime.

Foto: Jacques GAIMARD/ Pixabay
Cum se îngrijește trandafirul chinezesc sau Hibiscus
Ca orice plantă tropicală are nevoie de soare și căldură. Trandafirul chinezesc poate fi ținut în grădină sau pe balcon dacă temperatura minimă depășeste 10 grade Celsius. Vara planta se udă la 2-3 zile, în schimb în perioada caniculei ghiveciul se va uda zilnic iar frunzele se stropesc cu apă dimineața sau seara. Diferențele mari de temperatură nu sunt agreate de această plantă.
Pentru o dezvoltare bună, hibiscusul are nevoie de un sol argilos, un amestec în proporţii egale de turbă, compost şi gunoi de grajd la care se adaugă nisip. În perioada de dezvoltare adică în lunile martie-octombrie se recomandă feritilizarea cât mai deasă, la interval de o săptămână. Se recomandă îngrăşământ sărac în fosfor pentru a avea mai multe flori. Hibiscusul înfloreşte numai pe ramurile tinere, puțin lemnoase, astfel că tăierea periodică a crengilor mature este recomandată. Acest lucru se face în lunile august-octombrie.

Foto: Manfred Richter/ Pixabay
Trandafirul japonez poate fi afectat de acarieni sau păianjeni roşii, afide sau păduchi de diverse culori. Dăunătorii pot fi combătuti cu ajutorul unui insecticid folosit împotriva afidelor, fie cu un leac din popor foarte eficient compus din săpun și puțină apă. Cu emulsia obținută se stropesc lăstarii afectați de afide. Vor muri după cel mult 24 de ore.
Citiți și:
- Cum se poate cultiva un arbore de avocado în casă
- Patria Bank lansează un produs de creditare pentru fermieri
- Competiția mondială Mundus Vini a medaliat vinurile românești
- Soluții pentru a reduce pagubele provocate de secetă
- TOP afaceri în agricultură pe care le poți face cu o investiție mică
- Finanțare nerambursabilă: 300 mil. euro pentru sectorul agroalimentar
În concluzie, Trandafirul Chinezesc este una din cele mai cunoscute și agreate plante de apartament. De ce? Pentru că este un arbust puternic, se îmbolnăvește rar, este puțin pretențios și înflorește abundent, în special în perioada verii.
Foto: Juemi from Pixabay
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.