Cel mai valoros soi de viță de vie din România reprezintă o creație în totalitate românească. Victoria este un soi nobil din categoria strugurilor de masă, obținut prin încrucișarea a două soiuri de viţă de vie străine, Cardinal și Afuz Ali.
În prezent, aproape 90 la sută din strugurii de masă care se consumă pe întreaga planeta sunt din soiul Victoria.
Hibridările s-au efectuat în cadrul I.C.H.V. Bucuresti, de către cercetătorul dr. Victoria Lepădatu. Apoi, lucrările de selecție au fost continuate de dr. Gheorghe Condei la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Drăgășani, soiul fiind omologat în anul 1978. Acesta reprezintă una din cele mai valoroase creații de soiuri românești pentru struguri de masă.
Cum arată strugurii Victoria
O caracteristică definitorie a acestui soi de struguri pentru masă este prezenţa stratului de pruină (stratul ceros de la suprafaţa boabelor), care asigură starea de prospeţime şi sănătate.
Strugurii sunt mari şi foarte mari (400-600 g), de formă conică sau cilindro-conică, lacşi (rari în boabe), cu boabe ovale foarte mari (8-12 g), cu pieliţa aderentă la miez, de culoare galben-verzuie (ambra), pulpa cărnoasă, crocantă, cu gust echilibrat, fin aromat.
Maturarea strugurilor este timpurie, la începutul lunii august în sudul ţării, şi în perioada 20-30 august în podgoriile nordice ale României. Soiul de viță de vie Victoria se impune prin aspectul foarte frumos al ciorchinilor și prin productivitatea ridicată, de peste 4-4,5 kg/butuc.
Caracteristici tehnologice – vița de vie Victoria
Victoria este un soi cu vigoare mijlocie spre mare, fertilitate bună (63-73% lăstari fertili) și productivitate foarte mare datorită mărimii strugurilor. Rezistențe biologice: rezisteță bună la ger (între -18 grade Celsius și -20 grade Celsius) și la secetă; se comportă bine față de brumele și înghețurile de primăvară datorită dezmuguririi târzii; sensibilitatea la boală și adversitate normale.
Formele de conducere în plantații recomandate sunt: capul înălțat Dr. Guyot, cu tăiere mixtă și cordonul dublu genovez. Încărcătura de rod care se lasă la tăiere este de 40-50 ochi/butuc, respectiv 15-17 ochi/mp.
Maturarea strugurilor are loc în al doilea sezon, durata de conservabilitate a strugurilor pe butuc este mare, circa 30 de zile. Producțiile de struguri sunt mari, de peste 16-20 t/ha, din care producție marfă 83-85 %. La maturitatea de consum, strugurii acumulează 140-150 g/l zaharuri, iar aciditatea este relativ scăzută 3,8-4 g/l H2SO4.
Cum se plantează soiul viței de vie Victoria
Soiul Victoria se dezvoltă foarte bine pe terenuri fertile, bine drenate, situate, de regulă, la baza versanților. La noi în țară este generalizată plantarea viței de vie primăvara, în lunile martie-aprilie, când temperatura solului este de 8-10 grade Celsius, la adâncimea de 40-50 cm. Pe solurile grele cu exces de umiditate care se încălzesc mai greu este posibilă plantarea până în luna iunie.
În zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate plantarea se poate face din toamnă, dar trebuie realizată până la venirea înghețului. Dacă se plantează toamna, vegetația viței de vie se produce mai devreme.
Un procent mic din suprafața cu viță de vie este exploatată la standarde europene
Aranjarea terenului este esențială înainte de plantarea propriu-zisă a viței de vie. După ce terenul este pregătit în prealabil, urmează pichetatul și săpatul gropilor. Pichetarea înseamnă marcarea locului pe care îl va ocupa pe teren fiecare butaș de viță de vie.
Gropile săpate cu puțin timp înainte de plantare trebuie să aibă un diametru cuprins între 35 și 40 cm, cu o adâncime de 50 cm. Între rândurile de viță de vie plantate se lasă o distanță de 1,5-2 m. Între butașii așezați pe rând, trebuie să existe o distanță de minim 1-1,4 m. Apoi, urmează pregătirea viței de vie în vederea plantării.
După această operațiune se efectuează fasonarea adică, rădăcinile trebuie scurtate la 8-10 cm iar cordițele la 3-4 ochi. Pasul următor constă în parafinarea și mocirlirea vițelor, plantarea propriu-zisă, fertilizarea, udarea (fiecare viță se udă cu aprox.10 l de apă), umplerea gropilor cu pământ și mușuroirea (dacă plantarea se realizează toamna).
Victoria, soiul de viță de vie cultivat în toată lumea
Cu bob mare şi plin de savoare, iar gustul dulce cât să-i facă plăcuţi, strugurii Victoria sunt apreciaţi în toată lumea, fiind de altfel cel mai răspândit soi de struguri de masă din lume. Strugurii au o durată mare de păstrare pe butuc (de peste 30 zile) și o bună rezistență la păstrare și transport, un element cheie în afacerile cu struguri de masă.
În prezent, Victoria este răspândit în majoritatea țărilor cultivatoare de soiuri de struguri pentru masă din lume, printre care Italia, Grecia, Turcia, Spania, Africa, China, Australia şi America de Sud.
Viticultura românească este renumită atât prin calitatea soiurilor autohtone pentru vinuri de înaltă calitate, cât şi pentru producerea strugurilor de masă destinaţi consumului în stare proaspătă.