Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu va permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță originare din Ucraina, de la data de 2 mai 2023 până la 5 iunie anul curent.
ANSVSA aplică noile prevederi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei, din 2 mai 2023, de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Aceste măsuri vizează doar contractele semnate după data de intrarea în vigoare a noilor prevederi și se aplică până la data de 5 iunie 2023.
Pentru celelalte tipuri de produse de origine nonanimală, care nu fac obiectul acestor noi reglementări, ANSVSA realizează controale pentru transporturile provenite din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare și la destinația finală (depozite de cereale, unități de procesare și comercializare) a acestor produse.
În concordanță cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, ANSVSA a înființat noi Puncte de Intrare, în județele de la granița cu Ucraina și Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelație cu numărul de transporturi de cereale.
ANSVSA va continua acțiunile de verificare și împreună cu celelalte instituții responsabile va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze și să fluidizeze transportul de mărfuri.
Verificări ale produselor de origine nonanimală din Ucraina
De la începutul conflictului din Ucraina, ANSVSA a realizat peste 9.700 de verificări care au vizat cerealele și produsele de origine nonanimală provenite din Ucraina.
În luna aprilie, în urma analizelor de laborator realizate pentru probele prelevate din cereale și produse de origine nonanimală au fost înregistrate 9 neconformități (soia și șrot de soia) în ceea ce privește prezența organismelor modificate genetic și două pentru depășirea limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide (semințe de floarea soarelui și grâu).
În cazul semințelor de floarea soarelui și a grâului, aceste produse nu au intrat în lanțul alimentar.
Buletinele de analiză, rezultate în urma testării de laborator, în cazul celor 9 probe de soia și șrot de soia, au indicat că respectivele cereale sunt modificate genetic și beneficiază de autorizaţie acordată în conformitate cu procedura comunitară, stabilită în Regulamentul EC nr. 1829/2003 pentru import, procesare și utilizare ca aliment și furaj, cu respectarea prevederilor specifice de trasabilitate și etichetare.
Citiți și:
- Grătar electric sau pe gaz. Care este cea mai bună opțiune
- Chipsuri eco de legume, periculoase din cauza acrilamidei
- Cum arată Podul Mare din Cișmigiu după reabilitare
- O nouă investiție la cel mai mare resort de golf din România
- Când a fost inaugurat cel mai lung pod din Europa – Vasco da Gama
- Info trip Turcia: Călător prin Izmir, Efes, Manisa, Sardeis, Ușak și Kütahya
În această situație, având în vedere că cerealele nu erau etichetate și însoțite de documente din care să rezulte că sunt modificate genetic (așa cum prevede legislația aplicabilă), toată cantitatea este reținută în depozit pentru etichetarea corespunzătoare și pentru respectarea trasabilității, în vederea comercializării.
Măsurile aplicate au fost cele de reținere oficială în vederea stabilirii trasabilității specifice. Cerealele respective sunt sigure pentru a fi folosite în hrana animalelor sau pentru consumul uman.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.