Programul Rabla 2 va intra în vigoare de la 1 iulie 2022. Programul de finanţare se adresează românilor care vor să caseze mașini mai vechi de 15 ani fără să cumpere un vehicul nou. Aceștia vor primi bani de la primării.
La o întâlnire a Asociației Municipiilor din România (AMR), Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a punctat soluția de a scoate din funcțiune mașinile mai vechi de 15 ani, urmând ca până la data de 1 iulie a.c aceasta să intre în vigoare sub forma unui program Rabla 2 care prevede o sumă de 3.000 de lei pentru predarea la sediul primăriei a unui astfel de autovehicul.
Rabla 2 – bani pe mașina veche fără a cumpăra una nouă
Suma de 3.000 de lei pe care o vor primi românii pentru o mașină mai veche de 15 ani va fi jumătate de la primărie și jumătate de la Agenţia Fondului de Mediu, prin Ministerul Mediului.
Programul Rabla 2 este un program complementar Rabla și are ca scop eliminarea rapidă a mașinilor foarte vechi. Prin PNRR, România s-a angajat în fața UE că va elimina de pe străzi aproximativ 250.000 de mașini cu o vechime de peste 15 ani.
Citiți și:
- Martori bord – ce semnificație au aceste simboluri
- FlixBus crește frecvența curselor în perioada Sărbătorilor
- Credit nevoi personale pentru cumpărarea unei mașini
- Primăria Sectorului 1 ridică mașini parcate neregulamentar
- Alstom va furniza 40 de trenuri electrice inter-regionale
- Prețurilor carburanților au crescut doar la unele benzinării
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a spus anul trecut că se dorește „majorarea taxelor locale în cazul maşinilor vechi şi poluante, astfel încât să nu existe nu doar coerciţia, ci şi un sprijin real din partea statului român şi un angajament din partea celor care predau aceste maşini vechi că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula vehicule mai vechi de 15 ani şi vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini mai puţin poluante, noi”.
Sursa: Asociația Municipiilor din România