DJ 107I, lotul 1, șoseaua care pleacă din Aiud și străbate culmile Munților Apuseni, este aproape finalizată. Drumul, denumit inițial Transalpina de Apuseni, va purta numele de Transapuseana și va fi inaugurat pe 15 decembrie 2023.
Transapuseana se va deschide pe o porțiune de 43 km ai lotului 1 din DJ 107I Aiud – Bucium. Drumul județean DJ 107I, devenit cunoscut ca ”Transalpina de Apuseni”, va avea o denumire oficială. Conform președintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, instituția a făcut demersuri pentru a proteja marca „Transapuseana”, așadar, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni va purta acest nume.
Recepția lucrărilor pe acest tronson este prevăzută pentru data de 15 decembrie 2023. Lotul 2, lung de 35 de kilometri, între Ponor și Bucium, va fi finalizat în prima jumătate a anului 2024.
”Lotul 1 este finalizat aproape în totalitate, cu excepția unei porțiuni de aproximativ 2 km din municipiul Aiud care va fi gata în cursul acestei săptămâni. A fost turnat asfalt pe o lungime de 45,5 km, până dincolo de Ponor. Pe lotul 1 mai este nevoie și de amplasarea stațiilor de autobuz”, a spus Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba.
Stadiul lucrărilor la Transapuseana
Pe lotul 1 au fost finalizate lucrările de consolidări, podurile și podețele dalate, rigolele pentru drenarea apelor pluviale, marcajul rutier (cu excepția zonei Aiud) și turnarea ambelor straturi de asfalt. Tot aici s-au terminat și consolidările cu piloți forați, se mai lucrează însă la amplasarea de indicatoare rutiere, borne kilometrice, separatoare de hidrocarburi și podețe de acces.
Pe lotul 2 se lucrează la 7 poduri din 13 și s-au finalizat în proporție de 90% lucrările de consolidări.
„S-au finalizat consolidările la alunecarile de teren și s-a asfaltat primul strat de binder pe aproximativ 18 km. Până la sfârșitul anului se vor mai asfalta aproximativ 10 km, în total fiind 28 km din 35. Estimăm să realizăm și 60% din sistemul de drenare a apelor pluviale. De asemenea, lucrările de terasamente sunt finalizate în proporție de 90%”, a menționat Cristian Panea, reprezentant al constructorului drumului.
Citiți și:
- Linia 783, înlocuită cu Linia 100. Iată stațiile spre Aeroportul Otopeni
- Bozankaya a lansat primul metrou fără conductor
- Autobuzul amfibiu Frog Bus va transporta români în Bulgaria pe Dunăre
Modernizarea DJ 107 I – Transalpina de Apuseni este cea mai mare investiție pe un drum județean din România, cu o valoare totală a proiectului de peste 73 de mil. euro, mare parte suportată din fonduri europene.
Drumul, în lungime de 78 km, face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10) și zona Bucium – Abrud (DN 74), traversând locuri cu semnificații și valențe turistice unice. Transapuseana va asigura conexiunea dintre localități și va crea noi oportunități pentru dezvoltarea economică și turistică a regiunii, una dintre cele mai sărace din România.
Cum arată habitatul din Transapuseana
Transapuseana este un drum impresionant care șerpuiește Munții Apuseni, un lanț muntos din Transilvania, România. Drumul are aproximativ 80 km lungime și leagă orașele Aiud și Abrud. Este o destinație populară pentru drumeții și ciclism și oferă priveliști uimitoare ale munților și văilor din jur.
Drumul a fost construit la începutul anilor 1980, ca o alternativă la DN74, un drum mai direct dar mai periculos, care trece prin munți. Noul drum a fost proiectat pentru a fi mai pitoresc și mai puțin periculos, și a devenit o destinație turistică populară.
Citiți și:
- Top 10 locuri spectaculoase din România, mai puțin cunoscute
- Cum arată Podul Mare din Cișmigiu după reabilitare
- O nouă investiție la cel mai mare resort de golf din România
Transalpina de Apuseni este un drum provocator, dar plin de satisfacții de condus. Chiar dacă drumul este îngust și șerpuit, priveliștile sunt uimitoare, iar acesta devine o modalitate excelentă de a experimenta frumusețea Munților Apuseni.
Transapuseana este, de asemenea, un loc bun pentru a observa fauna sălbatică. Munții găzduiesc o varietate de animale, inclusiv urși, lupi și căprioare. Există și multe păsări de pradă, cum ar fi vulturi și șoimi, care pot fi văzute înălțându-se deasupra munților.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.