Sistemul Start-Stop este o tehnologie modernă, menită să reducă consumul de combustibil și emisiile de CO2, oprind automat motorul atunci când mașina staționează (la semafor, în ambuteiaj) și repornindu-l la apăsarea pedalei de accelerație sau ambreiaj.
La automobile, sistemul start-stop sau sistemul stop-start oprește și repornește automat motorul cu ardere internă pentru a reduce durata de funcționare la ralanti, în vederea reducerii consumului de combustibil și a emisiilor la eșapament.
Înmatriculare auto: Ce reguli se aplică pentru proprietarii de mașini
Sistemul este avantajos pentru vehiculele care se opresc des în trafic la stop sau în cazul ambuteiajelor. Acest sistem este uzual la vehiculele electrice hibride, dar poate apărea și la vehicule parțial hibride sau la cele care nu sunt hibride.
Impactul acestui sistem asupra motorului a stârnit dezbateri, existând atât avantaje, cât și dezavantaje.
Cum afectează sistemul Start-Stop motorul
Repornirile frecvente pot duce la o uzură mai rapidă a anumitor componente, cum ar fi demarorul, bateria și rulmenții. Bateriile speciale AGM (Absorbent Glass Mat) sau EFB (Enhanced Flooded Battery) sunt proiectate pentru a rezista la ciclurile de pornire-oprire, dar tot pot avea o durată de viață mai scurtă.
Demaroarele moderne sunt, de asemenea, mai robuste, dar solicitările repetate își pun amprenta. La fiecare repornire, uleiul trebuie să ajungă rapid la toate componentele motorului pentru a le proteja.
Sistemul poate afecta ușor lubrifierea, mai ales în condiții de temperaturi extreme sau dacă uleiul nu este de cea mai bună calitate. Repornirile pot produce vibrații și zgomot, care pot fi percepute de ocupanții mașinii.
Avantaje ale sistemului Start-Stop
Principalul beneficiu al sistemului Start-Stop este economisirea de combustibil, mai ales în traficul urban aglomerat. Prin oprirea motorului, se reduc emisiile de CO2 și alte noxe.
Aspecte de luat în considerare:
- Sistemele Start-Stop moderne sunt mai avansate și mai eficiente, reducând impactul negativ asupra componentelor motorului.
- Utilizarea uleiului de calitate, a bateriei potrivite și respectarea intervalelor de service recomandate pot minimiza uzura.
- Sistemul Start-Stop este mai eficient în traficul urban, unde staționările sunt frecvente. În traficul extraurban sau la temperaturi extreme, beneficiile pot fi mai reduse.
Ce probleme poate cauza Sistemul Start Stop unei mașini
Sistemul Start-Stop are un impact asupra motorului, dar tehnologia modernă și întreținerea corectă pot minimiza efectele negative. Beneficiile în ceea ce privește reducerea consumului de combustibil și a emisiilor sunt semnificative, mai ales în condiții de trafic urban.