Parlamentul European a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen. Din totalul eurodeputaților, 85% s-au pronunțat în favoarea aderării noastre la Schengen. Astfel 547 de voturi sunt PENTRU, 49 împotrivă, 43 de abțineri.
Prin rezoluția adoptată în data de 18 octombrie, eurodeputații cer ca, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul Europei să adopte decizia Parlamentului European privind admiterea României în spațiul Schengen, potrivit comunicatului oficial. Votul decisiv va fi dat în decembrie, în Consiliul Europei.
Review: Am testat un aspirator vertical „fără frontiere” de la Sharp. Nu depinde de prize, poți să aspiri și casa și mașina
Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.
Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a votat rezoluția pentru aderarea României la Spațiul Schengen. În documentul oficial, se menționează că „Parlamentul European solicită încetarea discriminării și admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen. Excluderea este discriminatorie și are un impact negativ asupra pieței unice a UE”.
În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).
La solicitarea eurodeputaților în 2018 de a fi admise în spațiul Bulgaria și România, trei țări importante s-au opus atunci aderării României la Schengen: Olanda fiind cea mai vehementă, Germania mai voalat, și Franța.
Aderarea unor noi țări la spațiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE.
Avantaje oferite cetățenilor care fac parte din spațiul Schengen
Pentru cetățenii UE, eliminarea controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen înseamnă o mai mare libertate de mișcare și o securitate sporită, prin adoptarea unor reguli comune ale statelor semnatare ale Convenției de punere in aplicare a Acordului Schengen:
- Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
- Set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
- Armonizarea condițiilor de intrare și a normelor privind vizele și cooperarea consulară;
- Cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- Cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale;
- Crearea și dezvoltarea Sistemului de Informații Schengen.
Pe fundalul problematicii migrației și al preocupărilor legate de asigurarea securității interne în UE, conceptul de „management integrat al frontierei” dobândește o însemnătate mult mai mare, fiind considerat o premisă necesară pentru menținerea integrității ariei de libertate, securitate și justiție, cu accentuarea conceptelor de „solidaritate și responsabilitate partajată” în gestionarea frontierei externe UE.