Ministerul Transporturilor urmează să mărească taxa pentru rovinietă în funcție de norma de poluare a mașinii, începând din anul 2026. Această măsură este prevăzută în PNRR.
Prin urmare, șoferii cu mașini Euro 5 sau mai vechi, vor avea tarife mai mari decât cei cu mașini Euro 6. În plus, se ia în calcul și taxarea în funcție de tipul de combustibil: benzină, motorină, hibrid, electric sau GPL.
Tarife rovinietă în funcție de norma de poluare a mașinii
Astfel, o vinietă pe un an pentru un autoturism Euro 6 va fi cu 11 euro mai scumpă decât în prezent. Va costa 39 de euro. Cea mai scumpă rovinietă pe 1 an pentru un autoturism va crește la 47 de euro.
Taxele vor fi foarte mari, în 2026, pentru firmele de transport. Pentru un TIR, o companie va plăti peste 7.000 de euro pe an față de 1200 de euro în prezent.
România are obligația de a transpune directiva europeană în legislația națională, așa cum și-a asumat prin PNRR, până la începutul verii din acest an.
Top 15 cele mai ieftine mașini hibrid
Amenzile pentru neplata rovinietei au rămas aceleași din 2010, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.
Din ce în ce mai mulți români nu plătesc taxa de drum
Pentru că numărul amenzilor pentru rovinietă (taxa de drum) s-a dublat în ultimii 7 ani, un nou proiect vrea să mărească și amenzile
„Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate numai în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015)”, se arată în proiect.
Creșterea exponențială a numărului de contravenții aplicabile a condus la concluzia că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional.
Tariful de utilizare pe rețeaua de drumuri naționale din România se aplică în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare.
Până când puteți plăti rovinieta
Dacă ați circulat fără rovinietă o puteți plăti până la ora 00:00 în ziua în care ați ieșit din localitate.
Amenzi rovinietă 2023
CNAIR verificare rovinieta: CNAIR a pus la dispoziţie, pe portalurile Cnadnr.ro (secţiunea Verificare Rovinietă) şi Erovinieta.ro un instrument prin care se poate verifica valabilitatea rovinietei, prin introducerea datelor vehiculului.
Sursa: EVmarket