În acest weekend, 19-20 august 2024, vor avea loc restricții de circulație pe DN71 (Transbucegi) deoarece se desfășoară Campionatul Național de Viteză în Coastă.
Viteza în coastă reprezintă una dintre cele mai accesibile forme de motorsport, fiind totodată și una dintre cele mai vechi discipline sportive automobilistice atestate în România.
Programul restricțiilor:
- Vineri, 18 august:
18:00 – 22:00: Închiderea DN71 pe tronsonul Sinaia – Cabana Piatra Arsă pentru antrenamente oficiale. - Sâmbătă, 19 august:
08:00 – 18:00: Închiderea DN71 pe tronsonul Sinaia – Cabana Piatra Arsă pentru manșe de calificare.
18:00 – 22:00: Traficul va fi permis pe DN71. - Duminică, 20 august:
08:00 – 14:00: Închiderea DN71 pe tronsonul Sinaia – Cabana Piatra Arsă pentru manșe de concurs.
14:00: Deschiderea DN71 pentru trafic.
Recomandări
Evitați pe cât posibil deplasarea pe DN71 în perioada restricțiilor. Alegeți rute alternative sau amânați călătoria dacă este posibil. Fiți atenți la semne și la indicațiile agenților de circulație. Nu blocați intersecțiile și nu parcați în zonele interzise.
Puteți consulta site-ul Direcției de Drumuri și Poduri sau pagina de Facebook a Poliției Rutiere pentru informații actualizate despre restricțiile de circulație.
Cum se desfășoară Campionatul de Viteză în Coastă
Într-o cursă de viteză în coastă fiecare concurent urmărește să obțină cel mai scurt timp (de unde termenul de viteză) pe un traseu de asfalt cu diferență de nivel parcurs în urcare (de aici și denumirea de „coastă”).
Viteza în coastă este o probă auto sportivă de tip SPRINT, unde sportivii au ca obiectiv parcurgerea traseului într-un timp cât mai scurt.
Traseul poate avea între 3 și 10 km, acoperit exclusive cu asfalt, iar diferența de nivel dintre START și SOSIRE este de minim 100 de metri.
O etapă se desfășoară pe parcursul a două zile (sâmbată/ duminică).
Sâmbătă sunt programate 3 manșe de recunoaștere și alte 3 manșe de antrenament cronometrat, unde cei mai bine clasați 3 sportivi din fiecare clasă și grupă vor primi 5, 3 respectiv 1 punct.
Duminică ordinea de start va fi stabilită în funcție de timpii obținuți în antrenamentele de sâmbătă, cel mai rapid pilot luând startul ultimul.
Mașinile participante în campionat sunt împărțite pe mai multe clase în funcție de capacitatea cilindrică de (1- până în 1600 cmc, 2 – până în 2000 cmc, 3 – până în 3000 cmc și 4 – este 3000 cmc).
Pentru auto dotate cu TURBO, se aplică un coefficient de 1.7 pentru stabilirea clasei. Totodată mașinile sunt împărțite și în mai multe grupe – N, A, H si D.
Când și unde a avut loc Raliul Transylvania Classic
Grupele N și A sunt destinate mașinilor cu cele mai multe restricții, fiind foarte apropiate dpdv. tehnic de echiparea de fabrică.
Grupa H este grupa liberă, unde se pot aduce modificări constructive automobilului, modificări ce nu trebuie menționate sau aprobate de vreo entitate.
Grupa D este grupa destinată monoposturilor. Din punct de vedere al securității, toate grupele se supun acelorași reguli stricte.
Câștigătorii desemnați sunt cei care au obținut cel mai bun timp, cumulând timpii din cele două manșe de concurs.
Conform regulamentului Federației Române de Automobilism Sportiv, un traseu poate fi omologat pentru o etapă de Campionat Național de Viteză în Coastă, dacă are minim 3 km lungime iar asfaltul este de bună calitate. Pe traseu sunt amplasate posturi ale comisarilor de traseu, iar cronometrarea se face cu un sistem de fotocelule.