Operatorul aerian low-cost Wizz Air a amânat sau anulat curse în mod repetat în ultima perioadă. Într-o zi, compania a anulat nouă curse din motive tehnice. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a făcut o sesizare către Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației.
„În urma sesizării depuse de AACR ( Autoritatea Aeronautică Civilă Română) la EASA, agenția europeană, în calitate de emitent al certificatelor de operatori aerieni deținute de Wizz Air Hungary și Malta, urmează să facă verificări/ inspecții la cei doi operatori.
În funcție de deficiențele semnalate și identificate se poate decide impunerea unui plan de eliminare a neconformităților și monitorizarea implementării acestuia.
Drepturile pasagerilor în transportul aerian
Sancțiunea maximă, în caz de deficiențe grave, poate fi suspendare sau revocarea AOC-urilor (certificatelor de operator aerian) situație în care Wizz Air nu va mai putea opera până la remedierea deficiențelor. Acest caz este puțin probabil. De menționat că doar AOC-ul este emis de EASA. Licențele de operare sunt emise de statele unde compania are sedii principale, respectiv Malta și Ungaria. Licența se suspendă automat când un operator nu mai are AOC valid”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu.
Unde faci sesizări dacă ai probleme cu Wizz Air
Cetățenii români pot depune sesizări pe site-ul Centrului European al Consumatorilor România pentru rezolvarea problemelor cu compania aeriană Wizz Air, potrivit Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).
Atunci când vrei să faci o reclamație poți să accesezi link-ul Eccromania.ro/sesizari/ și să faci sesizarea direct în formular. Sau poți trimite un email pe adresa office@eccromania.ro.
Consumatorul este rugat să ia legătura cu respectivul comerciant reclamat înainte de a transmite o reclamație către ECC România. Consumatorul trebuie să atașeze la cazul transmis toate documentele doveditoare care susțin afirmațiile sale: contract, comandă, rezervare, factură, bilete, dovada plății (extras bancar), reclamația transmisă către comerciantul reclamat și corespondența purtată cu acesta, după caz etc.
Consumatorul va fi informat asupra primirii reclamației sale în termen de maxim 2 zile lucrătoare de la momentul ajungerii acesteia la ECC Romania. În termen de maxim 10 zile lucrătoare de la momentul primirii, consumatorul va fi informat asupra rezultatului evaluării preliminare a cazului. Evaluarea preliminară poate duce la una din următoarele soluții: acceptarea cazului și introducerea acestuia în baza de date, respingerea motivată a cazului sau solicitarea de informații/documente suplimentare.
Din ce orașe ajungi cu avionul pe litoral
În cazul acceptării cazului consumatorul va fi informat asupra numărului de înregistrare, asupra drepturilor sale legale, precum și asupra procedurii propriu-zise de soluţionare a litigiului.
„Acest site este pus la dispoziția consumatorilor români de Uniunea Europeană, pentru rezolvarea problemelor şi recuperarea prejudiciilor. Este important de reținut că Protecția Consumatorului – ANPC nu poate interveni şi nu poate aplica amenzi în acest caz, deoarece Wizz Air nu are reprezentanță în România”, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Economiei.
La jumătatea lunii iulie, compania aeriană ungară a anunțat că va reduce numărul de zboruri din România în luna august. Wizz Air, o companie aeriană low-cost, operează o flotă de 149 de avioane Airbus A320 și A321.
Important de știut despre drepturile pasagerilor
Zborul de plecare și zborul de întoarcere sunt întotdeauna considerate zboruri separate, chiar dacă sunt părți ale aceleiași rezervări. În unele cazuri, compania care operează zborul (operatorul aerian) s-ar putea să nu fie cea de la care achiziționați biletul. În caz că apar probleme, doar compania care operează zborul poate fi trasă la răspundere.
Dacă o companie aeriană închiriază o aeronavă cu tot cu echipaj de la o altă companie aeriană (sistem „wet lease”), responsabilitatea operațională pentru zbor îi revine companiei care închiriază aeronava deoarece, în temeiul legislației UE (Regulamentul 261/2004), ea este cea care operează zborul.