Comisia Europeană a aprobat ajutorul de restructurare TAROM. Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române va primi un ajutor financiar din partea statului român, în valoare de aproximativ 95,3 milioane de euro.
Ajutorul financiar a fost aprobat de Comisia Europeană cu scopul de a restabili viabilitatea companiei pe termen lung, fără a afecta piața competițională. Din valoarea acestuia 49,53 milioane euro reprezintă ajutorul individual de salvare aprobat de Comisie în februarie 2020 în anul 2020 (la care se adaugă dobânzile aferente) iar aproximativ 45,77 milioane de euro sunt o injecție de capital.
Obiectivul ajutorului financiar este de a oferi conectivitate regională cetățenilor români și companiilor din România. Totodată, ajutorul financiar este unul echilibrat, în condițiile în care TAROM are o contribuție proprie semnificativă în planul de redresare, de aproximativ 77,66 milioane de euro.
Cum poți rezerva bilete ieftine de avion
Odată cu aprobarea ajutorului din partea Comisiei Europene, TAROM are undă verde pentru toate acțiunile incluse în planul de redresare și organizare depus, care se afla deja în implementare. Obiectivele Tarom sunt de a-și recăpăta profitabilitatea și de a redeveni o companie aeriană de succes, aducând astfel foarte multe beneficii clienților pe care îi deservește.
Planul de redresare vizează patru mari piloni de acțiune:
- Înnoirea flotei de aeronave.
- Creșterea eficienței comerciale prin optimizarea rutelor de zbor și adaptarea politicilor comerciale.
- Creșterea eficienței organizaționale, prin reorganizarea proceselor, reconfigurarea activităților de mentenanță a aeronavelor, digitalizarea companiei și restructurarea funcțiilor suport. Astfel, serviciile furnizate se vor moderniza și vor avea o abordare centrată pe client, concentrându-se pe obținerea de venituri suplimentare durabile.
- Optimizarea costurilor, prin îmbunătățirea utilizării resurselor.
„Este un pas foarte important pentru TAROM, una dintre companiile fanion ale României, care va demara un amplu proces de redresare și reorganizare, iar ajutorul pe care Comisia Europeană l-a aprobat demonstrează traiectoria bună pe care se află compania în acest moment”, precizează reprezentanții TAROM.
Transporturile Aeriene Române (TAROM) este transportatorul de pavilion și cea mai veche companie aeriană din România cu sediul în Otopeni, în apropiere de București. Sediul central și centrul său principal sunt la Aeroportul Internațional Henri Coandă.
În prezent, este cea de-a doua companie de transport aerian din România, bazată pe destinații internaționale, zboruri internaționale și cea de-a treia cea mai mare, măsurată prin dimensiunea flotei și a numărului de pasageri transportați.
Vor fi testate taxiuri zburătoare la Paris. Ce spun autoritățile de mediu
Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române – TAROM a fost înfiinţată în anul 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind membră a Alianţei SkyTeam din 25 iunie 2010.
Transportatorul Național al României deține o flotă de 18 aeronave și are în portofoliul său un număr de 70 de destinații operate cu aeronave proprii sau deservite de partenerii săi code share. Din anul 1993, TAROM este companie membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).