Părinții și elevii majori vor răspunde la un chestionar cu trei puncte, în care vor fi întrebați dacă acceptă testarea în şcoală cu aparat antidrog şi prezentarea unei adeverinţe medicale la începutul anului.
Elevii ar putea fi nevoiți la început de an școlar să își facă analize de sânge pentru a stabili dacă au consumat droguri, conform propunerii prefectului Capitalei, Rareș Hopincă. Acest lucru este necesar pentru a combate fenomenul drogurilor.
Rareș Hopincă spune că ar fi cerut Agenției Naționale Antidrog (ANA) să realizeze un chestionar printre părinți și elevi din care să rezulte ce părere au despre introducerea unei astfel de măsuri. O altă întrebare din chestionar s-ar referi la testarea antidrog în școli.
„Direcția de urmat este de a găsi acele mijloace corecte, legale și morale prin care să reușim să combatem consumul acestor substanțe în rândul populației și, cu precădere, în rândul tinerilor, cea mai vulnerabilă categorie socială din acest punct de vedere”, susține Prefectul Capitalei, pe Facebook.
Chestionar cu trei întrebări pentru elevi și părinți
În ședința din 30 august 2023 s-a decis ca Agenția Națională Antidrog să realizeze un chestionar format din trei întrebări, prin care să fie cerută opinia părinților și a elevilor majori referitor la:
- testarea în școală cu aparat antidrog;
- prezentarea unei adeverințe medicale la începutul anului școlar care să ateste că respectivul copil și-a făcut analize de sânge antidrog (dar care să nu prezinte rezultatele analizelor);
- introducerea în curiculă a unei ore de educație antidrog în școală”.
În urma răspunsurilor părinților și copiilor vor fi făcute apoi propuneri concrete.
„Repet, acesta este un chestionar de testare a opiniei părinților și a elevilor majori. Dupa ce vom avea rezultatele acestuia și, pe baza lor, vom fundamenta propuneri concrete. În niciun caz nu vom lua măsuri care contravin intereselor și dorinței părinților și elevilor din școli și licee.
Țările în curs de dezvoltare se confruntă cu mai multe crize
Este datoria noastră să luăm măsurile necesare pentru a proteja copiii și pentru a-i ajuta să conștientizeze pericolele la care se expun în cazul unor comportamente și/sau a unor anturaje nepotrivite. Mă bucur să observ o deschidere din ce în ce mai mare a societății spre a discuta și de a înțelege aceste probleme. Dialogul este un pas esențial”, menționează Rareș Hopincă.
Referitor la chestionarele care vor fi concepute pentru părinți și pentru elevii majori, prefectul precizează că acestea nu vor fi realizate de ANA, ci s-a convenit să se apeleze la sociologi.
„Vrem să vedem care este termenul în care putem crea acest chestionar ca să fie științific, creăm o metodologie de implementare și aș vrea ca cel târziu în ultima săptămână din luna septembrie să le aplicăm.
Chestionarul nu va fi realizat de ANA, pentru că ANA nu are în atribuție acest lucru și atunci vom căuta în grupul de lucru sociologi și psihologi care să ajute cu acest chestionar”.
Multe persoane care caută un job au așteptări salariale nerealiste
Și Ministrul de Interne propune testare antidrog în școli. Elevii ar putea fi testați antidrog în școli, dacă au comportament specific consumului de droguri, spune Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
Este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”.