Toate muzeele din subordinea Ministerului Culturii își deschid porțile gratuit de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie. Cu această ocazie, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi organizat un program special.
Programul zilei cuprinde următoarele activități:
- 10:00 – 18:00 – vizitarea gratuită a expunerii permanente a muzeului precum și a expoziției temporare „Creaturi ascunse” (ultimul vizitator intră la ora 17:00);
- 10:00 – deschiderea expoziției interactive „Români de poveste”, în parteneriat cu Asociația pentru „Educație Digitală Bigger Picture”.
Expoziția dezvăluie publicului 20 de personalități de ieri și azi, oameni cu realizări remarcabile în știință, literatură, pictură, sport, istorie și muzică. Românii de poveste sunt cei care au pus țara noastră pe harta lumii prin descoperirile lor, recordurile pe care le-au doborât, talentul lor excepțional.
Vizitatorii sunt invitați să descopere cine a fost primul român care a ajuns la Polul Sud, să afle unde s-a născut geniul mecanicii, sau să-și completeze cunoștințele despre fondatorul celui mai vizitat Muzeu din România.
Cazinouri emblematice din România. Când au fost construite primele clădiri pentru jocuri de noroc
Poveștile pot fi ascultate și vizualizate în limbajul semnelor române, scanând qr-codurile disponibile pe traseul expoziției.
Programul expoziției:
- 11:00 – 12:00 – atelierul „O poveste la Muzeu”,
- 15:00 – 16:00 – „Români de poveste”.
„O poveste la Muzeu” este un atelier de creat poveşti, alături de autoarele de cărți pentru copii Bianca Partenie şi Claudia Oprescu, de la editura Univers. Atelierul îmbină activități creative, jocuri de rol, storytelling şi discuții între cei mici şi invitații care vor fi prezenți și este recomandat copiilor între 5 și 8 ani.
„Români de poveste” reprezintă atelierul care pornește de la colecția de povești dedicate românilor și româncelor care au pus țara noastră pe harta lumii. Sunt personalități care au făcut descoperiri în știință, au militat pentru diverse drepturi, au marcat performanțe în sport și au depășit recorduri mondiale.
„Ne jucăm și învățăm inspirându-ne din poveștile de viață ale oamenilor din colecția A fost Odată. Atelierul este recomandat copiilor între 9 și 13 ani”, spun organizatorii.
Participarea la aceste ateliere este gratuită iar înscrierea se face prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari/, în limita a 20 locuri/atelier.
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este un muzeu din București, cu un patrimoniu format din peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecții zoologice, paleontologice, de minerale, roci și etnografice.
Expoziția „Universul lui Salvador Dali”, în premieră la București
Muzeul este organizat pe trei zone de vizitare :
- la demisol este zona „Biodiversitatea României”;
- la parter sunt prezentate ecosisteme de pe toată suprafața pământului;
- etajul este rezervat preistoriei și istoriei umane, etnologiei, mineralogiei, entomologiei și biologiei marine.
Vitrinele care sunt însoțite de o plăcuță metalică pe care e desenată o cască, au parte de comentarii audio, disponibile în limbile română, franceză și engleză. Textele de pe plăcuțele de prezentare și cele de pe butoanele interactive sunt în limbile română și engleză.
Muzeul Antipa este una dintre cele mai longevive instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare a publicului din România.
Înfiinţat în anul 1834, la cererea Marelui Ban Mihalache Ghica, fratele domnitorului Alexandru Ghica, muzeul a fost compus, la început, din donaţia iniţiatorului, incluzând păsări, mamifere, moluşte, peşti, fosile de diverse tipuri, diferite minerale şi monede aparţinând popoarelor greceşti, romane şi bizantine.
În anul 2009, muzeul Antipa a trecut printr-o modernizare impresionantă, devenind unul dintre cele mai căutate muzee din Bucureşti.
Muzeul este situat în apropiere de Piaţa Victoriei, pe Şoseaua Kiseleff nr.1.