Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare a început pe 3 mai și durează până în 18 mai, perioadă în care părinții completează cererea-tip de înscriere, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor.
Cererea-tip a fost publicată de Ministerul Educației. Completarea online poate fi făcută pe site-ul dedicat al Ministerului Educației, inscriere.edu.ro.
Cererea cuprinde următoarele timpuri de date: date privind solicitantul (părinții sau reprezentantul legal), date privind copilul, date privind înscrierea în clasa pregătitoare, criterii generale de departajare și informații suplimentare.
Părintele depune, în momentul completării cererii-tip de înscriere la unitatea de învățământ sau, după caz, în momentul validării acesteia, o copie a actului de identitate propriu și o copie a certificatului de naștere al copilului, certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale, potrivit metodologiei.
Şcoala românească trebuie să adopte noi măsuri de învățare
Prima etapă de înscriere în învățământul primar pentru anul 2023 – 2024 se încheie la 31 mai, când vor fi afișate în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar numele candidaților înmatriculați și numărul de locuri rămase libere.
Ministerul Educației a publicat și un ghid cu întrebări și răspunsuri, la cele mai frecvente întrebări despre înscrierea copiilor la clasa pregătitoare 2023-2024.
Înscrierea în clasa pregătitoare
Copii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2023, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.
La sediile inspectoratelor școlare județene și la avizierele sau pe site-urile (dacă există) unităților de învățământ trebuie afișate listele cu circumscripțiile școlare, iar părinții trebuie informați cu privire la conținutul activităților educaționale care se desfășoară în clasa pregătitoare, la abordarea didactică, la organizarea programului școlar etc.
Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.
Înscrierea copiilor care au mers la grădiniță și fac 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie
Pentru cei care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării de la grădiniță. Solicitarea de eliberare a recomandării poate fi depusă direct la unitatea de învățământ sau transmisă prin poștă/mijloace electronice.
La solicitarea părintelui, unitatea de învățământ cu nivel preșcolar poate transmite recomandarea și prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice.
Părinții care vor să își înscrie copilul la o altă școală decât cea de circumscripție
În cazul în care solicită înscrierea la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe lângă documentele de mai sus, părinții depun/transmit pe e-mail sau prin poștă și documente în copie simplă care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare, stabilite în conformitate cu art. 10, după cum prevede art. 14 alin. (5) din metodologie.
Situația copiilor ȋnscriși ȋn clasa pregătitoare la școli private din Capitală
Numărul elevilor ȋnscriși ȋn clasa pregătitoare, ȋn școlile private din Capitală, a ajuns la 1.583, ȋn anul școlar 2022-2023, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
10% dintre elevii de clasa zero au fost ȋnscriși ȋn ȋnvățământul privat, ȋn anul școlar 2022-2023. Oferta școlilor private este din ce ȋn ce mai atractivă, atât din punct de vedere al costurilor, cât mai ales ȋn ceea ce privește calitatea programelor educaționale.
Toate unitățile de învățământ au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar, indiferent dacă părinții fac parte sau nu din circumscripția respectivă.