Programul pilot Rabla pentru sobe 2025 începe la jumătatea lunii aprilie. Ministerul Mediului și-a propus să finanțeze 50.000 de sobe.
Programul Rabla pentru sobe este valabil pentru locuitorii din 27 de județe montane care vor primi finanțări de maximum 100.000 de lei/ sobă, pentru a-și achiziționa echipamente eficiente energetic.
„Am dispus celor de la AFM ca cel târziu la jumătatea lunii aprilie să pregătească toată infrastructura necesară pentru demararea Programului Rabla pentru Sobe”, a spus Ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Programul Rabla pentru sobe din acest an este unul pilot și presupune finanțarea a aproximativ 50.000 de sobe cu cel mult 10.000 de lei, reprezentând cel mult 70% din costul sobei. „Ne propunem ca în prima fază să finanțăm localitățile din zona montană. Măsura va duce la reducerea cu aproape o treime a cantității de foc necesară în timpul iernii”, a completat ministrul.
Încălzirea cu lemne sau pe gaz, care este mai nepoluantă
Vor fi eligibili pentru program locuitorii din 27 de județe, fiecare primărie beneficiind de o finanțare de până la 560.000 de lei. Este vorba de primăriile menționate în legea muntelui, aproape 1.000 de primării din cele 3.000 în total în România.
„Programul Rabla pentru sobe înseamnă mai puține lemne puse pe foc, o economie și o presiune mai mică pe pădurile României dar și un aer mai curat. Vorbim despre sobe cu înaltă eficiență energetică și de o reducere cu aproape o treime a cantității de foc necesară în timpul iernii”, a adăugat Mircea Fechet.
În 2024, Regia Natională a Pădurilor – Romsilva a exploatat peste 8,22 milioane metri cubi, iar ca formă de valorificare în jur 4,44 milioane metri cubi masă lemnoasă vândută pe picior şi 3,81 milioane metri cubi ca lemn fasonat.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.