Grupul energetic austriac OMV, un importator de gaze rusești, ar putea deschide conturi în ruble la Gazprombank, în Elveţia. Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.
Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a comentat Gazprom. Guvernul austriac a informat că livrările de gaze naturale ruseşti spre ţară continuă fără restricţii şi nu sunt indicii că situaţia se va schimba, în timp ce se străduieşte să găsească surse alternative.
FT susţine că grupul italian Eni, un alt mare client al Gazprom, îşi evaluează opţiunile. Compania trebuie să ia o decizie până la finalul lunii mai, când este scadentă următoarea sa plată pentru livrările ruseşti.
Un purtător de cuvânt al OMV a declarat pentru Reuters că firma care lucrează la o soluţie în conformitate cu sancţiunile a refuzat să specifice dacă aceasta înseamnă folosirea conturilor în ruble, aşa cum a raportat FT. Nici reprezentanţii Eni nu au dorit să comenteze.
Compania germană Uniper va transfera plăţile pentru gazul rusesc către o bancă rusească şi nu va mai utiliza o bancă din Europa, a anunţat joi publicaţia Rheinische Post.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
Țările în care livrările de gaze au fost oprite
Publicația BBC susține că Polonia și Bulgaria, primele țări din Uniunea Europeană cărora Moscova le-a întrerupt livrările de gaze, nu sunt singurele state europene care au refuzat cererea Moscovei de a face plăți în ruble pentru produsele energetice importate.
Furnizorul rus Gazprom spune însă că acesta este motivul pentru care a întrerupt aprovizionarea în cele două țări. Alte țări din UE au anunțat că primesc în continuare în condiții normale, gaze naturale din Rusia, printre care se află și Austria, care ia din Rusia 80% din necesarul de gaze.
Țara care acceptă plata în ruble pentru gazul rusesc
Germania a refuzat și ea să plătească gazul în ruble. Autoritatea germană de reglementare a rețelei de gaze a anunțat că monitorizează situația, precizând că securitatea aprovizionării este “garantată în prezent”.
O excepție este însă Ungaria, singura țară membră a UE, care a anunțat că se va conforma cererii Moscovei și va plăti în ruble printr-un mecanism financiar ce implică o bancă rusească.
6 români din 10 cred că furnizorii de energie sunt vinovați de creșterea facturilor
Ministrul de externe de la Budapesta a declarat că livrările de gaze din Rusia sunt normale, adăugând că din luna mai, următoarea plată va fi realizată sub formă de euro la banca rusă Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble