În trecut să investești la bursă era un procedeu complicat și costisitor. Acum însă, dezvoltarea tehnologiei a deschis mai mult calea oamenilor obișnuiți către piețele financiare globale. Pentru a investi la bursă trebuie totuși să te informezi și să cunoști câteva strategii de investiții din acest domeniu.
Sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont, însă accesul facil pentru a investitori în mod individual pe piețele internaționale vine cu necesitatea de a te educa, cu privire la acestea și de a înțelege riscurile pe care ți le asumi.
Alege să te informezi
Ai nevoie în primul rând de un broker pentru a cumpără sau vinde acțiuni, deci vei avea nevoie de o firmă de brokeraj. Societatea aleasă trebuie să fie autorizată şi conformă cu legislaţia în domeniu. Este necesar să aibă și un istoric veridic pentru a evita anumite eventuale probleme ascunse.
Investiția minimă a deschide un cont este de aproximativ 10.000 de lei dar sunt și firme care nu impun o sumă minimă pentru deschiderea contului de tranzacționare. În plus, vei avea de plătit niște comisioane pentru operațiunile făcute. Toate firmele de brokeraj aplică un comision pentru orice vânzare sau cumpărare de acțiuni pe care o vei face.
Optează din mai multe strategii de investiții
Alege deci, o strategie de investiții. Cum faci acest lucru? Strategia pe care o vei alege depinde de mai mulți factori, cel mai important fiind apetitul tău de risc, intervalul de timp pentru care dorești să realizezi plasamentul și, temperamentul pe care îl ai.
Există mai multe moduri prin care vei putea investi la bursa de valori. Poți cumpăra acțiuni individuale, fonduri index, ETF-uri, CFD-uri și te poți folosi chiar de roboți automați care te vor ajuta în determinarea unui trend al unei anumite piețe.
Acțiuni individuale de exemplu sunt ideale pentru cei care au timp și dorința de a analiza și studia diferite companii continuu și atent. Dar, dacă analizele și situațiile financiare sunt o necunoscută pentru tine, nimic poți alege o abordare ceva mai pasivă.
Una din două companii derulează proiecte de digitalizare
Fondurile index sunt ideale pentru persoanele care doresc să obțină venituri într-un mod ceva mai pasiv. O alternativă la fondurile index sunt ETF-urile.
În prezent există mai multe platforme ce utilizează consilieri roboți pentru realizarea de investiții la bursa de valori în numele utilizatorilor, în funcție de mai mulți parametrii setați de către aceștia.
Partea bună este că poți combina cu succes mai multe astfel de tactici în realizarea unui portofoliu investițional.
Decide cât de mult dorești să investești financiar
Aici esențial este să cumperi acțiuni la bursă doar de banii de care nu ai nevoie și pe care ești dispus să îi pierzi. Trendul bursei de valori a fost unul pozitiv dintotdeauna, însă piața a fluctuat și a avut momente negative. De aceea, sunt posibile situațiile în care, în anumite circumstanțe, să existei ani cu scăderi de 10% sau chiar 20%. Într-adevăr, aceste pierderi pot fi recuperate un an mai târziu.
Deschide un cont de investiții
Dacă dorești să investești pe bursa din România, din Europa sau din oricare alte zone, trebuie să îți deschizi un cont pe una dintre platformele de tranzacționare existente.
Se pot realiza plasamente și prin intermediul băncilor clasice, dar este important de știut că, de cele mai multe ori, acestea aplică taxe și comisioane mult mai mari față de platformele dedicate. Cele mai cunoscute platforme prezente în România sunt eToro, XTB, Admiral Markets, Capital.com și Tradeville.
Deschiderea unui cont este foarte ușoară, cam toate site-urile sunt optimizate astfel încât să fie simplu de folosit. Pentru a cumpăra acțiuni la bursă ale unor companii mai mult sau mai puțin cunoscute va trebui să depui o anumită sumă minimă, cuprinsă de regulă între 50 și 200 USD.
Alege acțiunile pe care le dorești
După ce ai decis ce strategie vei folosi, câți bani vei investi și ce platformă de bursă online vei utiliza, este timpul să alegi pe ce acțiuni vei paria.
Și la final, câteva sfaturi esențiale pentru începători:
- diversifică-ți portofoliul cât poți de mult și de bine,
- investește doar în companii pe care le înțelegi, din domenii pe care le cunoști,
- gândește pe termen lung,
- evită cât poți de mult acțiunile ce au un grad ridicat de volatilitate.
Când faci o primă investiție la bursă, este bine să cumperi doar acțiunile unor companii de renume, pe care le cunoști dinainte și să nu bagi bani în societăți necunoscute.