Pentru fiecare salariat un angajator trebuie să plătească statului impozite dar și o serie de contribuții în numele acestuia, conform Codului Muncii. Așadar, înainte de a ajunge salariul net către un angajat, firma la care lucrează acesta, virează către stat contribuțile sociale care sunt CAS și CASS.
Ce semnificație are CAS (Contribuția la Asigurări Sociale) și CASS (Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate) și care este diferența dintre ele? Cum acestea sunt confundate de multe ori și calculate incorect, haideți să aflăm în continuare cum se aplică corect baza de calcul.
CAS reprezintă contribuția la sistemul de pensii care, în situația standard este egală cu 25% din salariul brut. CASS este o contribuție la sistemul medical care în situația standard înseamnă 10%, tot din salariul brut.
Cum se calculează CAS și CASS
CAS se aplică la o bază anuală de calcul pentru un venit ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate, cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară;
Venit între 12-24 salarii: CAS = 25% x 3.000 lei x 12 = 9.000 lei
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară;
Venit peste 24 salarii: CAS= 25% x 3.000 lei x 24 = 18.000 lei
Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară sau de cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară, după cum este cazul, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice privind veniturile estimate, se realizează prin cumularea veniturilor care se evaluează a se realiza în anul curent:
- veniturilor nete și/sau a normelor anuale de venit din activități independente determinate conform art. 68 și 69 din Codul fiscal,
- a venitului brut realizat în baza contractelor de activitate sportivă conform art. 68 indice 1 din Codul fiscal,
- a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuală determinate, conform art. 72 și 73 care se estimează a se realiza în anul curent.
CASS se aplică la o bază anuală de calcul astfel:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate, cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară;
Venit între 6-12 salarii minime: 10% x 3.000 lei x 6 = 1.800 lei
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;
Venit între 12-24 salarii minime: 10% x 3.000 lei x 12 = 3.600 lei
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară.
Venit peste 24 salarii minime: 10% x 3.000 lei x 24 = 7.200 lei
În cazul PFA-urilor, dacă venitul va fi sub 6 salarii minime, nu vor fi obligate la plata CASS.
Persoanele fizice, altele decât cele care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor, datorează contribuția la CASS dacă estimează și/sau realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 6 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse, din următoarele categorii de venituri:
- venituri nete din activități independente,
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală,
- venituri din asocierea cu o persoană juridică,
- venituri nete din cedarea folosinței bunurilor,
- venituri din investiții,
- venituri nete din activități agricole, silvicultură și piscicultură,
- venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.
Cum se calculează contribuțiile sociale pentru persoane fizice
Persoanele fizice (PFA) care au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe țară, în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția, CASS reprezintă nivelul a 12 salarii minime pe țară.
Persoanele fizice autorizate au obligația depunerii Declarației unice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor, privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
NN România lansează o asigurare care oferă protecție clienților săi
Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, datorează, după caz, contribuția asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din România și din afara României, realizate din categorii de venituri precum:
- venituri din activități independente;
- venituri din contracte de activitate sportivă;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- venituri din asocierea cu o persoană juridică;
- venituri din cedarea folosinței bunurilor;
- venituri din activități agricole, silvicultura și piscicultura;
- venituri din investiții;
- venituri din alte surse;
- venituri din salarii și asimiliate salariilor