Oricine are un business știe că cifra de afaceri este un indicator financiar important care reflectă valoarea totală a vânzărilor de bunuri și servicii ale unei companii într-o anumită perioadă, de obicei un an.
Altfel spus, reprezintă încasările totale pe care le realizează o firmă din activitatea desfășurată.
Cum se calculează cifra de afaceri
CA se calculează prin însumarea tuturor veniturilor facturate de o companie în perioada analizată. Nu se ia în considerare TVA-ul facturat, reducerile comerciale acordate clienților, subvențiile pentru plata personalului sau pentru investiții, ci doar valoarea netă a vânzărilor.
Formula de calcul: Cifra de afaceri totală = Venituri din activități de bază + Venituri din alte activități
Veniturile din activități de bază reprezintă încasările obținute din vânzarea produselor principale ale companiei sau prestarea serviciilor sale.
Veniturile din alte activități pot include încasări din chirii, dobânzi, dividende sau alte surse.
De ce este important acest indicator financiar

Foto: Unsplash/ Krakenimages-376KN_ISplE
Cifra de afaceri este un indicator cheie al performanței unei companii. Ea oferă o imagine de ansamblu asupra dimensiunii afacerii și a nivelului de activitate al acesteia.
Analizând cifra de afaceri în dinamică (de-a lungul mai multor perioade) se poate observa dacă o companie se dezvoltă sau are o tendință de stagnare ori chiar regres. Profitul brut se obține prin scăderea cheltuielilor totale din CA.
De asemenea, CA este utilizată pentru clasificarea firmelor în funcție de mărime (microîntreprindere, întreprindere mică și mijlocie, societate mare sau corporație). Uneori, CA este necesară și pentru stabilirea obligațiilor fiscale ale unei companii, cum ar fi înregistrarea ca plătitor de TVA.
Avuția națiunilor: Distribuția bogăției în lume și poziția României
În România, de exemplu, clasificarea firmelor pe microîntreprinderi, mici și mijlocii întreprinderi sau întreprinderi mari se bazează pe pragul cifrei de afaceri. CA poate fi un factor în determinarea anumitor obligații fiscale ale unei companii.
Tipuri de cifră de afaceri:
- Cifra de afaceri totală, reprezintă totalitatea veniturilor din vânzarea de bunuri sau servicii.
- Cifra de afaceri medie, reprezintă veniturile medii obținute dintr-o anumită linie de produse sau servicii într-o perioadă specifică.
- CA marginală, reprezintă veniturile obținute din vânzarea unei anumite categorii de produse sau servicii, raportate la costul aferent vânzării acestora.
De retinut:
- CA nu este același lucru cu profitul. Profitul reprezintă suma de bani care rămâne după ce o companie își achită toate cheltuielile. Pentru a calcula profitul, trebuie să scazi cheltuielile totale din cifra de afaceri.
- CA poate fi calculată pentru diferite perioade de timp, cum ar fi lunar, trimestrial, sau anual.