Codul IBAN nu trebuie confundat cu Numărul de cont. IBAN-ul este introdus pentru a facilita efectuarea plăţilor interbancare. Numărul de cont atribuit intern de bancă este recunoscut doar de către sistemul informatic al băncii respective.
Dar să vedem amănunțit ce reprezintă fiecare dintre ele și cum se utilizeză, la ce folosește.
Ce reprezintă codul IBAN
IBAN înseamnă International Bank Account Number (Număr Internaţional de Cont Bancar). Fiecare cont curent are un număr unic de identificare alcătuit din 24 caractere formate din cifre și litere care identifică ţara, numărul de verificare, locaţia băncii şi detaliile bancare.
Codul IBAN a fost introdus pentru a facilita efectuarea plăților interbancare. El permite identificarea beneficiarului plății, chiar dacă plătitorul nu specifică niciun alt detaliu cu privire la contul unde trebuie să ajungă banii.
Primele două caractere ale codului IBAN reprezintă indicativul țării. Pentru România, codul IBAN începe întotdeauna cu RO. Urmează două cifre generate după un algoritm special și indicativul băncii la care este deschis contul (4 caractere) și, o serie de alte 16 cifre și litere generate de un algoritm special.
Dacă de exemplu trebuie să încasați o sumă de bani în cont, este obligatoriu să comunicați persoanei care face plata doar codul IBAN al contului propriu.
Acesta poate fi solicitat la ghișeul băncii, unde e nevoie să vă prezentați cu un document de identitate. Dacă nu aveți timp să vă deplasezi până la bancă, puteți accesa rapid Internet Banking sau Mobile Banking, iar codul dvs. IBAN va fi afișat în dreptul contului bancar.
Exemplu cont IBAN: RO73 BREL 0115 5015 1944 0122
Îl găsiți în contul personal.
Nu trebuie însă confundat codul IBAN cu Numărul de cont, atribuit intern de bancă. Numărul de cont este recunoscut doar de către sistemul informatic al băncii respective și nu se utilizează de client pentru a face plăți sau încasări.
Exemplu de IBAN în România
RO 12 ABCD a1B2c3**********
Codul țării Cifre de control Codul băncii Număr de cont bancar

Foto: Pixabay/ Falco
Ce este Numărul de cont
Numărul de cont este un număr unic menit să identifice un cont de card. Fiecare card care este emis în întreaga lume are un număr unic și nicio bancă nu va emite vreodată un card cu același număr. Numărul de cont este personal pentru proprietar și necesar, atunci când se efectuează achiziții online în care deținătorul cardului nu este prezent.
Numărul contului cardului este alcătuit dintr-o anumită cantitate de cifre care sunt afișate pe partea din față a cardului, cu un număr de securitate pe fața din spate a cardului. Deși majoritatea cardurilor sunt activate pentru a evita ca alte persoane să folosească carduri furate, este vital să vă păstrați datele private și să raportați cardul furat sau lipsa acestuia, dacă îl pierdeți.
Numerele de pe un card nu sunt aleatorii. Există o ordine definită și numerele dau informații despre card și emitent. Primul număr al fiecărui card de credit este un identificator al industriei care indică ce industrie a emis cardul de credit.
Cardurile care încep cu 1 sau 2 sunt emise de industria companiilor aeriene. Dacă sunt carduri de călătorie și divertisment (cum ar fi American Express și Diners Club), acestea vor începe cu cifra 3. Toate cardurile de credit Visa încep cu un 4 și toate Mastercards încep cu un 5. Numărul 6 este utilizat pentru cardurile Discover.
Odată ce industria este stabilită, numărul cardului are și alte repere, pentru a identifica banca emitentă. Următoarele șase numere ale cardului identifică care bancă a emis cardul și este responsabilă pentru plăți.
Citiți și:
- Ce trebuie să știți despre Programul Casa Verde 2023
- Cum va evolua piața imobiliară în anul 2023
- Ce plafon s-a alocat pentru Programul Noua Casă 2023
- Cum să construiești o casă românească în stil tradițional
- Au sau nu nevoie oamenii de un broker când iau un credit ipotecar
- Cutremur România, ce ar trebui să faceți în caz de seism
După primele șapte numere urmează propriul număr de cont personal. Acesta este format din toate numerele rămase, cu excepția numărului final. Numărul final este cunoscut sub numele de checksum și este setat folosind formula Luhn. Luhn utilizează numerele rămase de pe cardul unei persoane, pentru a verifica dacă este un număr de card valid.
Această formulă și cifra sumelor de verificare sunt utilizate în principal pentru a proteja împotriva erorilor de intrare. Dacă cel puțin una din cifrele pe care le introduceți este dezactivată/ greșită, cifra de sumă de control va putea determina faptul că numerele pe care le-ați introdus nu se adună corect pe baza formulei Luhn și veți fi informat că ați introdus un număr invalid.
Exemplu Număr de cont: 5354 5b7b 8240 b811
Este afișat pe partea din față a cardului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.