Depozitarul Central este locul unde puteți afla dacă aveți acțiuni fără să știți, dar și de unde vă puteți încasa dividendele. Pe toată perioada procesului de privatizare în masă, care a debutat în 1991, românii care au primit certificate de proprietate şi cupoane, care apoi s-au transformat în acţiuni. Aceștia au devenit acţionari la societăţile deţinute anterior de stat.
Registrul cu informaţiile legate de persoanele care deţin acţiuni primite la Cuponiadă se regăseşte la Depozitarul Central, cu sediul în București, la adresa Bulevardul Carol I nr 34 – 36, etaj 3. Această instituție ține evidența registrelor companiilor de la bursă și asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor realizate pe Bursa de Valori București (BVB).
În timpul “Marii Privatizări” din anii ’90, milioane de români au primit gratuit acțiuni. O parte sintre aceștia nu s-au folosit niciodată de aceste cupoane, unii chiar au decedat între timp. Atât cei care știu de existența acestor acțiuni cât și cei care nu le-au folosit niciodată figurează în evidențele Depozitarului.
Depoztiarul Central are două secțiuni unde sunt depozitate acțiunile investitorilor. În secțiunea 1 se află persoanele care dețin acțiuni, dar care nu au deschis un cont la o firmă de brokeraj, sau care au cerut intenționat ca titlurile deținute să fie transferate în această secțiune (în general investitori inactivi), și cealaltă secțiune unde se află deținerile persoanelor care au un cont deschis la o firmă de brokeraj (în general investitori activi).
Cum puteți afla de la Depozitarul Central dacă aveți acțiuni la o companie pe bursă?
O persoană care vrea să verifice deținerile de acțiuni pe care le are în cont, trebuie să solicite un extras de cont de la Depozitarul Central. Pentru a obţine acest sumar de cont trebuie depuse la Depozitarul Central (fizic, prin poştă sau prin intermediul e-mail-ului):
- cerere de eliberare a extrasului de cont;
- copia actului de identitate al titularului de cont;
- dovada achitării tarifului aferent operațiunii de eliberare a extrasului de cont pentru persoane fizice.
În plus, trebuie plătit un tarif pentru eliberarea sumarului de cont este de peste 18 lei/solicitare, sumă ce poate fi plătită şi prin transfer bancar.
Dacă doriți să cereți un extras de cont în numele altei persoane, veți avea nevoie de o procura notarială/împuternicire pentru ridicarea extrasului de cont, autentificată la un notar public. Veți avea nevoie și de copii ale actelor de identitate deținute atât de titularul de cont, cât și de împuternicit.
Dacă aflați că aveți acțiuni la o companie listată, puteți alege să le vindeți pentru a obţine valoarea în bani a acestora, să le păstrați pentru a obţine dividende sau să le cesionați, adică să le donați unei rude sau afin.
Transferul acțiunilor într-un cont de investiții este de preferat, deoarece în acest fel veți putea vedea în timp real situația contului și veți putea să vindeți respectivele acțiuni, sau să cumpărați noi acțiuni ale companiilor de pe bursă.
Cum se pot valorifica acțiuni prin Depozitarul Central
Vânzarea acţiunilor
Dacă doriți să vindeți actiuni, iar compania încă mai este listată pe Bursa de Valori din Bucureşti (BVB), titularul de acţiuni poate apela la societăţi de servicii de investiţii financiare sau bănci, unde i se va deschide un cont de tranzacţionare, care avea ataşat un cont bancar. După ce vânzarea acţiunilor s-a efectuat, conform specificaţiilor titularului de cont legate de preţul de vânzare sau numărul de acţiuni, banii vor fi viraţi în contul bancar ataşat.
Încasarea dividendelor
În anii în care reușesc să facă profit, companiile listate pe bursă distribuie în general dividende, împărțind cu acționarii câștigurile din precedentele 12 luni.
În cazul în care ați deținut acțiuni la o companie listată care a distribuit dividende în ultimii ani (și presupunând că acestea nu s-au prescris între timp) veți avea posibilitatea să încasați respectivele dividende apelând la una din cele trei variante respectiv, prin intermediul Depozitarului Central, numerar de la ghișeele băncilor sau direct, în contul de investiții deschis la o firma de brokeraj.
Țările cu cele mai mici salarii minime pe economie din Europa
Prin intermediul Depozitarului Central dividendele se încasează completând formularul de colectare COD IBAN, Depozitarul urmând să transfere banii în contul indicat.
Numerar, la ghișeele băncilor puteți obține dividende astfel: fiecare companie va indică o bancă prin intermediul căreia va distribui dividendele. Pentru a încasa sumele, acționarul trebuie să se prezinte la orice sucursală a băncii cu un act de identitate.
Și a treia variantă, direct în contul de investiții deschis la o firmă de brokeraj, dacă acționarul are deja deschis un cont la o firmă de brokeraj, Depozitarul Central virează automat sumele cuvenite în fiecare an.
Donarea/cedarea acţiunilor
În situaţia în care titularul de cont decide să cesioneze acţiunile deţinute unei rude sau unui afin până la gradul IV, trebuie să îndepliniți cumulativ următoarele condiţii:
- a fost încheiat un act cu titlu oneros sau gratuit autentificat de un notar public (ex.: contract de cesiune acţiuni sau contract de donaţie);
- părţile sunt rude sau afini până la gradul patru inclusiv;
- niciuna dintre părţile implicate în tranzacţie nu este sau nu devine acţionar semnificativ, ca rezultat al unei astfel de tranzacţii;
- volumul cumulat într-o perioadă de 12 luni al acestor tranzacții nu depăşeşte 1% din numărul total al acţiunilor al societăţii respective.
Soţii nu sunt rude sau afini, deci Depozitarul Central nu poate înregistra transferuri ca urmare a unui act cu titlu oneros sau gratuit încheiat intre soţi.