DS Smith a investit 8,7 mi. euro într-o stație de epurare a apelor tehnologice, la fabrica de hârtie din Zărnești. Investiția contribuie la minimizarea impactului operațiunilor asupra mediului, precum și la creșterea capacitaților de epurare.
Acțiunea a avut loc în prezența autorităților competente – Primăria Zărnești și Inspectoratul de Stat în Construcții, precum și a reprezentaților companiilor care au executat lucrările civile și de instalare, respectiv a unei comisii tehnice numite de către DS Smith Paper Zărnești. Momentul a marcat realizarea unei etape importante din planul de investiții în dezvoltare durabilă, se arată într-un comunicat al companiei.
În perioada următoare, DS Smith va continua să lucreze alături de autorități la finalizarea procesului de autorizare, astfel încât unitatea să devină operațională în cel mai scurt timp posibil.
“Investițiile realizate în Zărnești demonstrează, încă o dată, angajamentul nostru față de dezvoltarea comunității și a economiei locale. Odată pusă în funcțiune, Stația de epurare ne va permite să ne eficientizăm activitatea – atât din punct de vedere tehnic, cât și al impactului asupra mediului înconjurător, să creștem capacitatea de producție a hârtiei și, în viitor, să creăm perspective pentru noi locuri de muncă”, a spus Marius Juncanariu, director general DS Smith Zărnești.
În luna mai a anului trecut, DS Smith a anunțat un amplu proiect de investiții pentru înlocuirea sistemului de canalizare, precum și modernizarea și punerea în funcțiune a unor echipamente din stații de epurare a apelor tehnologice, cu scopul de a reduce consumul de gaz la nivelul fabricii și amprenta de dioxid de carbon cu până la 4.500 de tone pe an.
Totodată, echipamentele amintite contribuie la reducerea consumului de apă proaspătă cu până la 20%, respectiv reducerea cu 60% a cantității de deșeuri tehnologice, printr-o mai bună valorificare internă a acestora. Realizarea integrală este preconizată pentru anul 2023, în funcție de perioada necesară eliberării avizelor de către autoritățile de resort.
Fabrica DS Smith din Zărnești este cea mai mare unitate de producție a hârtiei din România, deservind aproape jumătate din piața locală.
DS Smith deține în România un centru de coordonare a operațiunilor de reciclare în București, două depozite de reciclare în Otopeni și Cluj-Napoca, o fabrică de hârtie, la Zărnești, două fabrici de ambalaje, la Ghimbav și la Timișoara și 3 puncte de lucru, în Pitești, Timișoara și Otopeni, județul Ilfov, unde lucrează, în total 650 de angajați.
DS Smith, un furnizor de ambalaje din carton ondulat, activând, în același timp, în segmentul reciclării și fabricării hârtiei, are un rol important în lanțul valoric din diferite sectoare precum e-commerce, FMCG și cel industrial.
Compania își desfășoară activitatea în 34 de țări, cu sprijinul echipei ce numără aproximativ 30.000 de angajați și este partener strategic al Fundației Ellen MacArthur. Bazele companiei au fost puse în anii 1940, atunci când familia Smith a început o afacere specializată în fabricarea de cutii.