Pensia privată obligatorie este o contribuție care lunar se virează din salariile angajaților către un fond privat de pensii private. Peste 7,9 milioane de români contribuie în prezent la Pilonul 2 de pensii.
Pensiile private obligatorii, cunoscute și sub numele de Pilonul II, sunt administrate privat. Se caracterizează direcţionarea unei cote din salariul lunar al fiecărui angajat către fonduri de pensii administrate privat. În fiecare lună, atunci când primiți salariul, un procent de 3,75% din venitul salarial brut se direcționează către pensia administrată privat.
Aflați mai multe despre fondurile de pensii private obligatorii din România.
Fonduri de pensii din România
În România există 7 administratori care gestionează câte un fond de pensii private. NN este administratorul care gestionează fondul de investiții cu cei mai mulți cotizanți din România, ajungând la un număr de peste 2 milioane de români.
Allianz Țiriac este al doilea administrator, care administrează fondul de pensii AZT Viitorul tău, cu un număr de 1,6 milioane de români.
Cum încărcăm o mașină electrică la o stație Wallbox Commander 2
Pe următoarele locuri se află Metropolitan Life, care oferă servicii pentru un număr de 1,09 milion de români și Aegon, care susține fondul Vital și aproximativ 1 milion de membri.
Restul românilor angajați contribuie la fondurile de pensii Aripi, administrat de Generali, fondul de pensii BCR, administrat de BCR și fondul de pensii BRD, administrat de BRD Pensii.
Angajații la momentul angajării trebuie să știe că, dacă nu își aleg un fond de investiții, se va face o repartizare aleatorie. Salariaţii cu vârsta de până în 35 de ani care nu îşi aleg un fond de pensii administrat privat vor fi repartizaţi automat şi aleatoriu către un astfel de fond, conform ASF.
Cum se verifică la ce fond de investiții contribuiți lunar
Românii care nu sunt știu la ce fond de pensii private fac contribuții pot afla această informație accesând website-ul Autorității de Supraveghere Financiară, la acest LINK. După completarea unui formular simplu (nume, prenume, CNP și telefon), în termen de 10 zile vei fi contactat de către administratorul fondului de pensii la care ești participant, adică acolo unde cotizezi cu banii din salariu.
Pasul următor, puteți crea un cont pe site-ul fondului de investiții la care contribuiți pentru a vedea câți bani ați acumulat, dar și care este contribuția lunară din salariul brut.
Care sunt previziunile experților referitoare la credite
Banii din fondul de economii pentru pensionare rămân în continuare celor care au făcut contribuții, însă ei nu pot fi accesați până la vârsta pensionării. Aceste sume vor fi accesibile abia la vârsta pensionării și valoarea acestora va crește în funcție de investiția fondului de care aparțin. În schimb, în contul unei persoane nu se vor mai acumula lunar bani din contribuții, dacă persoana respectivă nu mai este angajată legal.
Ce se întâmplă cu banii în cadrul pensiei private obligatorii
Conform Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, majoritatea fondurilor de pensie își investesc banii în titluri de stat, cu o rată de 62,3%. Celelalte fonduri sunt investite în acțiuni pe bursă, obligațiuni, fonduri mutuale și depozite bancare. Aceste instrumente financiare sunt considerate sigure și oferă cea mai bună dobândă disponibilă pe piața românească.
Economiștii ne avertizează că rata de inflație în prezent poate reduce valoarea economiilor așadar, este bine să știm cum se plasează fondurile de pensii pentru a afla gradul de siguranță pe care îl oferă și pentru a garanta cât mai bine cotizările lunare.