Pe fondul efectelor generate de inflație, războiul de la graniță și a scăderii consumului, 135.000 de firme se află în topul celor mai riscante business-uri din România, conform Analiză Sierra Quadrant.
Numărul firmelor cu probleme ar putea atinge un maxim al ultimilor ani, pe fondul scăderii puternice a consumului, urmare a inflației, scumpirii creditării și accentuării blocajului financiar. Pentru firmele din România, cuvântul de ordine va fi reorganizarea afacerilor, mai ales în sectoarele cele mai sensibile, precum comerțul, construcțiile, industria prelucrătoare și serviciile de transport și depozitare.
Pe fondul efectelor generate de inflație, războiul de la graniță și a scăderii consumului, 135.308 firme au intrat anul trecut în zona de risc, cu 17.592 mai multe decât cu un an în urmă. Cifra business-urilor cu probleme, comunicată de Registrul Comerțului (RECOM), vine să confirme estimările Sierra Quadrant și avertismentele trase de experții companiei cu an în urmă.
Pe fondul provocărilor din economie, 73.639 de firme au fost radiate în 2022, cu 10% mai multe decât în 2021, 39.320 au fost dizolvate (+24,2%), 15.700 și-au suspendat activitatea (+20,5%), iar 6649 au intrat în insolvență (+8,22%).
Perspectivele anului din prisma dinamicii business-ului
Accentuarea blocajului financiar, a fenomenului de dezintermediere și reducerea semnificativă a creditului furnizor, principala modalitate prin care se finanțează firmele din România, vin să pună o presiune suplimentară celei creată de inflație.
1.Firme din sectorul comerțului
Potrivit companiei, cele mai vulnerabile domenii de activitate vor fi, în acest an, firmele care activează în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, constructii, industria prelucrătoare și transporturi și depozitare. În aceste sectoare, de altfel, s-au înregistrat, anul trecut, și cele mai multe probleme.
Pe fondul scăderii consumului, 37.751 de firme din sectorul comerțului au intrat în zona de risc, raportând ori suspendarea activității (+14,8%), insolvență sau, mai grav, fiind radiate (+10%) sau dizolvate (+24,2%).
Numărul firmelor din comerț, cu probleme, a crescut, astfel, cu 3946 față de anul precedent.
,,Diminuarea puterii de cumpărare, pe fondul inflației semnificative, a generat scăderi de vânzări semnificative, inclusiv pe zonele altădată de succes precum comerțul alimentar și zona de fashion. Creșterile de preţuri n-au reusit decât într-o mică parte să compenseze șocul scăderii consumului’’, prezintă analiza Sierra Quadrant.
2.Firme din sectorul construcțiilor
În topul zonelor de business cu cele mai mari probleme, pe locul secund se află sectorul construcțiilor, cu 21.085 de firme în dificultate. Numărul companiilor în insolvență în acest sector a crescut cu 22,9%, iar a celor radiate cu 8,8%.
Numărul firmelor de construcții care și-au suspendat activitatea a crescut cu 27%, iar a celor care au pus lacătul pe ușă, fiind dizolvate, a crescut cu 26%.
,,Creșterea puternică a prețurilor materialelor de construcții alături de scumpirea semnificativă a utilităților (energie, gaze, carburanți) au dat peste cap multe dintre planurile constructorilor, iar scumpirea finanţării bancare a accentuat problemele din acest sector. Nu este exclus ca, în 2023, numărul firmelor cu probleme din acest sector să crească cu 20-30%”, arată analiza.
3.Firme din industria prelucrătoare
Valul de inflație din 2022 a afectat și va continua să afecteze puternic industria prelucrătoare, al treilea cel mai riscant domeniu de business din prisma datelor de la RECOM.
În condiţiile în care prețurile producției industriale au fost la finalul anului trecut cu 32% mai mari decât în 2021, iar producţia şi furnizarea de energie s-au scumpit cu 84%, era de așteptat ca numărul firmelor cu probleme financiare să crească semnificativ.
Industria prelucrătoare a raportat, astfel, 11.325 de firme în insolvență, radiate, cu activitatea suspendată sau dizolvate, cu 1469 mai multe decât în anul precedent.
Mai mult de jumătate dintre business-urile din acest sector, aflate în dificultate, și-au radiat sau dizolvat activitatea, semn că dificultățile economice le-au pus într-o situație imposibil de redresat.
4.Firme din transporturi și depozitare
Topul celor mai riscante domenii de business, din prisma datelor de la Registrul Comerțului, este completat de un alt sector economic altădată extrem de dinamic – transporturile și depozitarea.
Datele statistice RECOM, consultate de experții de la Sierra Quadrant, arată că numărul firmelor cu probleme a crescut cu mai mult de 20% în 2022, de la 8014 ( în anul 2021) la 10571 de societăți.
,,Transporturile și depozitarea reprezintă un indicator extrem de sensibil al dinamicii economiei, iar datele statistice vin să creioneze perspectivele unui an 2023 în care cuvântul de ordine va fi impredictibilitatea.
O potenţială scumpire a carburanţilor, la primăvară, pe fondul problemelor logistice generate de embargoul la adresa petrolului rusesc și a scăderii producției de către OPEC, ar putea genera multiple probleme într-un sector și așa extrem de volatil din prisma dinamicii afacerilor și a solidității business-urilor’’, precizează analiștii Sierra Quadrant.
Potrivit estimărilor companiei, nu este exclus ca în 2022, pe ansamblu, să vedem un record de firme cu probleme, de peste 150.000, în condițiile în care inflația va continua să erodeze puternic puterea de cumpărare iar dinamica economiei va fi afectată de provocări ample, precum cele generate de cadrul geopolitic regional, de dinamica cursului valutar, de modificările fiscale, scăderea apetitului investițional și limitarea accesului la creditare/ nivelul ridicat al dobânzilor.
,,2023 va fi un an de standby pentru multe dintre firmele românești, un an în care cuvântul de ordine va fi restructurarea business-urilor și adaptarea ofertelor la noua realitate economică.
Inflația, războiul resurselor, incertitudinea vor continua să afecteze economia, cu consecințe directe inclusiv în ceea ce privește piața muncii și dinamica salarială’’, spune Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Ce reprezintă restructurarea afacerilor
Ce înseamnă, de fapt, restructurarea business-ului? În esență, vorbim de un plan de apărare în fața dificultăților din viața unei companii, cu scopul de minimiza pierderile suferite și a repoziționa compania pe o traiectorie sănătoasă din prisma eficientizării activității și a revenirii pe profit.
Procesul vizează eficientizarea liniilor de business, prin optimizarea activităților cu rezultate negative pe baza unui plan concret de măsuri operaționale și/sau financiare.
,,Într-un an în care scăderea puterii de cumpărare va continua să fie în prim-plan, identificarea produselor sau a serviciilor afectate și găsirea unor soluţii în cel mai scurt timp va face diferenţa între firmele care vor rezista provocărilor și cele care vor închide porțile.
Vremea business-ului făcut după ureche, în care românii cumpărau orice și oricât, a trecut. Criza este aici, se simte în vânzări, se simte peste tot în economie’’, arată analiza Sierra Quadrant.
Potrivit companiei, al cărui cel mai nou rezultat de notorietate este readucerea pe linia de plutire a ELCEN București și scoaterea acesteia din insolvență, diferența o va face calitatea analizei business-ului, a planului de măsuri care trebuie urmat.
,,Firmele românești, mai ales cele din sectorul IMM, ar trebui să își analizeze foarte atent afacerile, chiar din acest început de an, și să calculeze la rece riscul de business. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, crezând că în 2023 economia va creşte ca-n basme, că inflația va trece ca o răceală de sezon și că nu vor exista probleme.
E greu de crezut că din situaţia economică în care ne aflăm în prezent, atât la nivel local cât și international, vom ieşi fără victime colaterale, mai ales în business-urile sensibile, cum sunt cele din comerț, construcţii, industria prelucrătoare și transport’’, adaugă Ovidiu Neacșu.
Inflația face victime în business-ul românesc
O analiză profesionistă a riscului de business include o analiză și modelare financiară, due-dilligence, planuri de restructurare de business, operațională și financiară, consiliere în obținerea de finanțări, atragere de fonduri pentru achiziții și fuziuni, consiliere în încheiere tranzacțiilor, management de portofolii, etc.
,,Un pas esențial, din această perspectivă, ar trebui să fie o analiză foarte clară a potențialului activelor și pasivelor companiei, însoțită de o radiografie concretă a paletei de clienți și a potențialului pieței, în contextul provocărilor din 2023’’, arată analiza.
Potrivit celei de-a IX-a ediții a Barometrului Sierra Quadrant privind starea business-ului românesc, 63% dintre cei chestionați ( manageri, oameni de afaceri și angajați cu funcții de răspundere în companii) au aşteptări destul de pesimiste privind evoluţia economiei în 2023.
Numai 11% văd cu optimism anul 2023, în timp ce restul au evitat să se pronunțe, considerând că există încă destul de multe necunoscute în privința perspectivelor economice.
Unii spun că economia va îngheţa în 2023, în timp ce alţii afirmă că afacerile vor evolua pe o gheaţă extrem de subţire, la limita supravieţuirii.
Riscul de insolvenţă va creşte pe măsură ce consumul, principalul motor al economiei, va continua să fie afectat de scăderea puterii de cumpărare şi de limitarea accesului la creditare.
Cod IBAN și Număr de cont. Care este diferența dintre ele
În cei peste 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din România, fiind specializată în lucrări de administrare și lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare și diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie soluționate, concomitent cu procedura de insolvență: bilanț de mediu, substanțe periculoase în proprietate, servituți neclare și litigii legate de patrimoniu, etc.
Recent, compania a finalizat cu succes unul dintre cele mai dificile dosare de insolvență din economia românească, cel al Electrocentrale București (ELCEN).
,,După patru ani și două planuri de reorganizare, Sierra Quadrant a reușit să transforme o companie de interes strategic falimentară într-un actor economic solid, care își poate îndeplini rolul important în cadrul sistemului de încălzire a Capitalei fără presiunea suplimentară adusă de starea de insolvență”, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.