Cetățenii ucraineni pot fi încadrați în muncă la o firmă din România, printr-o procedură simplificată. Conform unui act normativ aprobat în data de 7 martie 2022, cei care intră legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr.122/2006 privind azilul în România, pot fi incadrați în muncă fără avizul de angajare.
Această procedură presupune doar obținerea NIF-ului (Numărului de Identificare Fiscală) fără a fi necesară obținerea unui aviz de muncă.
Conform art.13 alin.(3) OG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, prin excepție de la prevederile alin.(1) și alin.(2) lit.a), nu este nevoie de aviz de angajare pentru cetățenii din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia încadrați în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (2) lit. b).
ANAF a actualizat lista marilor contribuabili cu obligații noi
Consultantul fiscal Adrian Bența susține că procedura urmărește două secțiuni, deci că există următoarele posibilități:
- o persoană fizică cetățean din Ucraina poate solicita încadrarea în muncă prin intermediul agențiilor de ocupare a forței de muncă,
- o persoană fizică cetățean din Ucraina se poate angaja în mod direct la un angajator din România.
Cetățenii ucraineni pot fi angajați în România pe durată determinată de cel mult 9 luni într-un an calendaristic fără aviz de angajare dacă îndeplinesc condițiile de autorizare prevăzute de legislația în vigoare, în România.
Aceștia pot cere acordarea statutului de refugiat pentru a beneficia de toate serviciile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru somaj și stimularea ocupării forței de muncă cu modificările și completarile ulterioare, pe parcursul celor nouă luni.
Înregistrarea cetățenilor ucraineni se face prin prezentarea unui document de identitate
Înregistrarea persoanelor fizice din Ucraina care apelează la serviciile agenției naționale de ocupare a forței de muncă se face prin prezentarea unui document de identitate. Dacă persoana respectivă nu deține un document care să ateste studiile/pregătirea profesională, va completa un formular – Declarație pe propria răspundere privind experiența necesară locului de muncă.
Completarea declarației se va face în cadrul serviciilor de formare și consiliere profesională. Declarația se va completa atât în limba română, cât și în limba ucrainiană. În situația în care cetățeanul ucrainean contactează direct un angajator, acesta va completa Declarația pe propria răspundere împreună cu angajatorul la care urmează să se încadreze. Formatul tipizat al declarației este publicat pe pagina de internet a agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.