În următorii 10 ani pe piața muncii din România, în unele sectoare se vor pierde numeroase locuri de muncă. În sectorul public vor fi cu 300.000 de salariați mai mult, conform unui studiu realizat de profesorul Cătălin Ghinăraru.
Concluzia studiului reflectă faptul că este nevoie de impunerea unor limitări severe privind accesul în învățământul superior de stat pe locurile bugetate.
Creșterea ocupării în sectorul public este de 3 ori mai mare decât creșterea pentru întreaga economie. Sectoarele de activitate non-concurențiale (administrație publică și apărare, educație, sănătate și asistență socială) reprezintă la nivelul anului 2020, un total de 1.238.000 persoane ocupate sau în cifre relative la populația ocupată totală 14,1%.
Administrația publică, Apărarea și Justiția ar putea să ajungă în 2030 la 495.000 de persoane. În aceeași perioadă sectorul concurențial va evolua de la 7,57 milioane la 7,93 milioane persoane ocupate. Sectorul de distribuție și transport va fi cel mai important generator de cerere de muncă din economie.
Profesorul Ghinăraru explică că trebuie revenit la examenul de admitere în învățământul superior de stat românesc, concret la locurile bugetate. „E necesară o limitare. Noi ținem un număr ridicat de locuri pentru specializări care nu mai au cerere la noi. În plus, finanțarea publică va fi din ce în ce mai limitată. Dacă ne uităm la numărul de asistenți medicali veți vedea că am fi putut înlocui toți asistenții medicali de 3 ori în ultimii 20 de ani, atât de mulți asistenți medicali am format în România. Și acum ne plângem de criză de asistente, pentru că se pare că le-am format pentru alte state din lume.”
Ce se va întâmpla cu sectorul educației în următorii 10 ani
Un sfert din populația ocupată va fi antrenată în activități din care nu rezultă nimic tangibil. Așadar, la orizontul anului 2030 o astfel de evoluție pentru România este îngrijorătoare, aceste două sectoare de joasă productivitate, practic negeneratoare de valoare adăugată, al căror output cel puțin în termeni fizici este imposibil de definit, vor reprezenta împreună în cifre absolute 2.365.000 de salariați sau 24,9% din totalul populației ocupate (în 2025, distribuția și transporturile, împreună, vor totaliza 2,06 milioane persoane ocupate, respectiv 23% din total populație ocupată la nivel național).
Lanțurile comerciale se află în risc major de blocaj
Tot atunci, creșterea ar trebui să fie de 299.000 de persoane sau în procente față de anul 2020 de 24,1% (per an în medie 29.900 persoane; în anul 2025 aceste sectoare ar trebui să asigure un loc de muncă pentru 1,367 milioane persoane sau o creștere față de 2020 de 10%, creșterea dintre 2025 și 2030 fiind de 12,4%).
Astfel, creșterea de ocupare din sectorul non-concurențial este de aproape 3 ori mai mare decât creșterea globală de ocupare preconizată pentru ansamblul economiei naționale.
Sursa HotNews