Asociația Politeia a lansat Drepturile la locul de muncă – ghid pentru angajați, un material care prezintă pe larg toate informațiile de care un angajat are nevoie pentru a-și putea cunoaște drepturile în relația cu angajatorul și modul în care și le poate cere atunci când acestea nu sunt respectate.
Piața muncii din România este dominată de contracte de muncă cu salarii scăzute, în special în sectorul privat. Contractele colective de muncă sunt insuficiente raportat la forța de muncă, iar raportul de putere angajați-angajatori este de cele mai multe ori disproporționat în defavoarea angajaților.
Ghidul vine în ajutorul persoanelor la început de carieră, fără a fi nevoie să consulte zeci de surse, de multe ori greu de aflat dacă sunt verificate de cineva sau nu, și este unul dintre cele mai complexe și complete materiale pe acest subiect.
Un ghid pentru drepturile la locul de muncă ajută la prevenirea abuzurilor și exploatarea muncii. Angajatorii pot profita de lipsa de experiență și cunoștințe ale angajaților cu privire la drepturile lor, pentru a le nega anumite beneficii sau pentru a le încălca unele drepturi.
În acest caz, un ghid poate fi un instrument important pentru a ajuta angajații să-și protejeze propriile interese și să se asigure că angajatorii lor respectă legea.
Ghidul pentru drepturile la locul de muncă poate fi și un punct de pornire în îmbunătățirea condițiilor de muncă și protejarea sănătății și securității angajaților.
Drepturile la locul de muncă:
- concedii plătite, inclusiv concedii de boală, concedii de maternitate,
- tipurile de contracte de muncă și diferențele dintre ele,
- clauzele de remunerare și beneficiile,
- condițiile de angajare și de încetare a contractului,
- drepturi la compensații sau despăgubiri etc.
„Acest ghid își dorește să răspundă întrebărilor și nevoilor angajatului, nu este un simplu document oferit de un departament de Resurse Umane al unei companii care alege ea ce-i convine din ceea ce prezintă. Este esențial ca astfel de materialele să fie realizate de persoane interesate real de drepturile oamenilor la locul de muncă și reprezentarea intereselor angajaților, mai ales în ziua de azi, când mulți angajatori pretind că ei îi ajută pe angajati să își cunoască drepturile.”, a declarat Mihai Vasile, președintele Asociației Politeia și expert în politici publice.
Ghidul poate fi accesat și folosit în mod gratuit de oricine își dorește și are nevoie de pe cedrepturiam.ro.
Autoarea ghidului este Cecilia Gostin, economist, doctor în resurse umane, membru al Consiliului de Administrație al Institutului European din România. Cecilia Gostin are o experiență de 15 ani în organizarea sindicală și reprezentarea intereselor angajaților.
Proiect derulat de Asociația Politeia în parteneriat cu Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru” Ciorogârla și Sindicatul IT Timișoara (SITT) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Citiți și:
- Studiu: 7 din 10 angajați vor să știe salariile colegilor de muncă
- MAI: 2.900 de locuri în şcolile de poliţie, jandarmi și pompieri
- Săptămâna de lucru de 4 zile ar putea revoluționa piața muncii
- De ce peste 30% din noii angajați părăsesc compania rapid
- Motivele pentru care angajații români renunță la joburi
- De ce vor angajații români să vină mai des la birou
Scopul proiectului îl reprezintă implicarea activă a tinerilor (elevi și studenți) într-o campanie națională de advocacy pentru a include în programa școlară elementele de educație privind drepturile la locul de muncă și pentru a asigura astfel o informare minimală a tinerilor înainte de pătrunderea pe piața muncii.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.