Dacă doriți să cumpărați, să închiriați o locuință, sau să renovați major un imobil, trebuie să știți că aveți nevoie de certificat energetic numit și certificat de performanță energetică la întocmirea documentelor. Certificatul este obligatoriu și pentru clădirile noi, pentru cele administrate sau aparținând autoritătilor și pentru cele vizitate frecvent de public.
Pentru a înțelege utilitatea acestui act este necesar să știți ce reprezintă acesta, care este utilitatea lui, cine îl poate emite dar și alte informații folositoare.
Ce reprezintă un certificat energetic
Certificatul energetic este un document legal tipărit, ce indică eficiența din punct de vedere energetic a unui imobil sau a unei părți din imobil și care poate fi folosită separat (exemplu: un apartament). Acesta face referire la cantitatea de energie consumată pentru a încălzi, ilumina şi produce apă caldă menajeră într-un imobil. Calculele necesare întocmirii unui astfel de document sunt realizate de o persoană specializată, denumită auditor energetic atestat.
Legea 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor (modificată și completată) definește unitatea unei clădiri ca fiind o zonă/o parte a unei clădiri, un etaj sau un apartament dintr-o clădire, care este concepută/conceput sau modificată/modificat pentru a fi utilizată/utilizat separat.
Ce trebuie să știți despre Programul Casa Verde 2023
Certificatul de performanţă energetică prezintă doi indicatori importanţi: clasa energetică, cuprinsă între A şi G (clasa A este cea mai eficientă din punct de vedere energetic) şi nota energetică cuprinsă între 1 şi 100 (nota 100 este cea mai bună).
Certificarea energetică este puternic influenţată de nivelul de izolare termică al locuinţei faţă de exterior şi sol, respectiv zonele pe unde se poate pierde căldura (prin ferestre neetanşe sau de calitate slabă, pereţi cu însușiri de izolare termică redusă și altele).
Certificatul de performanţă energetică se obţine în urma documentelor depuse de solicitant, fiind necesară şi obligatorie şi o verificare a locuinţei.
Când este nevoie de certificat energetic
Documentul a devenit obligatoriu încă din data de 19 iulie 2013. CPE este necesar conform legii 372/2005 actualizată, pentru:
- recepția imobilului,
- vânzarea imobilului,
- închirierea imobilului,
- reabilitarea termică a imobilului și/sau a instalațiilor acestuia.
În general, scopul întocmirii unui CPE servește cumpărătorului/ chiriașului unei clădiri pentru informarea referitoare la starea de consum energetic pe mp și an (clasa de încadrare energetică) a respectivei clădiri.
Certificatul cuprinde detalii legate de consumul de energie al unei clădiri sau locuinţe, prezentări detaliate ale principalelor caracteristici ale construcţiei şi a instalaţiei acesteia (încălzire, apă caldă, climatizare, ventilare mecanică, iluminare artificială).
Lucrările de renovare şi reabilitare termică duc la îmbunătăţirea valorilor afişate în certificatul energetic. În urma modificărilor, documentul trebuie să cuprindă informații despre schimbări precum avansarea imobilului la o clasă superioară de performanţă energetică şi scăderea consumului anual de energie pentru încălzire.
Cine emite certificatul de performanță energetică
În România, certificatul se eliberează doar de auditori energetici autorizaţi. Pentru o mai bună desfăşurare a întregului proces, aceştia sunt afişaţi, împreună cu datele de contact, pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, unde sunt organizaţi pe judeţe.
În funcție de gradul lor profesional, aceștia au dreptul să elibereze acest document pentru anumite categorii de clădiri:
- pentru toate tipurile de imobile – auditorii cu gradul I;
- doar pentru case și blocuri de locuințe – auditorii de gradul II.
Certificatul energetic nu trebuie să fie confundat cu noţiunea de audit energetic. Auditul este o lucrare care pune la dispoziţia solicitantului şi soluţii de reabilitate şi modernizare a instalaţiilor termice, energetice şi a celor de apă caldă.
Auditorii cu gradul I sunt singurii care pot elabora auditul energetic (un document diferit de certificat, cu care nu trebuie confundat).

Foto: Pixabay / Tumisu
Acte necesare pentru obținerea unui certificat energetic
La inspecţia clădirii auditorului energetic îi sunt necesare următoarele acte:
Pentru apartamente
- cadastrul sau releveul apartamentului,
- planurile de structură ale clădirii (plan parter, plan etaj, plan fațade) planul de amplasament al clădirii (dacă există).
În cazul în care nu dispuneţi de releveu, acesta fiind necesar pentru certificarea energetică, se va întocmi de către auditorul energetic în momentul vizionării imobilului.
Pentru clădiri
- proiect arhitectură complet – planuri, secțiuni, fațade; plan de situație cu indicarea orientării construcției, detalii ale straturilor care compun anvelopa clădirii, cu indicarea materialelor folosite și a grosimii lor,
- memoriu de arhitectură, din care să reiasă materialele și finisajele folosite,
- memoriu de instalații electrice, sanitare, încălzire, ventilație, climatizare,
- tablou de tâmplarie cu fișele tehnice (de la producător).
Prețuri informative pentru eliberare certificat energetic
Tipul clădirii | Pret |
Garsonieră sub 20mp | 130 lei |
Apartament 2 camere | 150 lei |
Apartament 3 camere | 160 lei |
Apartament 4 camere | 170 lei |
Apartament 5 camere | 180 lei |
Case, vile până în 200mp | de la 250 lei |
Certificatele sunt eliberate în 24-48 h. Valabilitatea unui CPE este de 10 ani, sau până la intervenția în anvelopa clădirii, adică dacă se reabilitează clădirea, sau se schimbă ferestrele, ușile, ar fi util un nou CPE deoarece s-ar schimba încadrarea energetică a clădirii.