Programul Casa Verde – Fotovoltaice în 2023 ar putea aloca fonduri pentru 150.000 de gospodării. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în ianuarie anul curent că sunt 3 mld. lei în bugetul Guvernului pentru acest program. Programul Casa Verde pentru fotovoltaice ar urma să fie lansat în luna martie.
O sursă viabilă de finanțare a proiectelor individuale de eficientizare a consumului de energie ar putea fi pentru mulți români finanțarea prin programele derulate de AFM (Administrația Fondului pentru Mediu), inclusiv Casa Verde.
Prim-ministru a spus că sunt 3 mld. lei în bugetul Guvernului pentru acest program, prin care circa 150.000 de gospodării ar putea beneficia de finanțare pentru achiziția de panouri solare, dacă românii vor depune cereri de finanțare până la epuizarea tuturor fondurilor alocate.
Administrația a publicat pe data de 29 decembrie 2022 și lista beneficiarilor din programul Casa Verde Fotovoltaice pentru anii 2021 și 2022.
În prima rundă a programului Casa Verde lansată în 2019 au fost depuse peste 27.000 de cereri, iar dintre acestea au fost aprobate circa 15.000. Pentru anul 2022 au fost depuse încă din 2021, 43.000 de dosare dar, dintre acestea doar 39.000 fiind aprobate.
Tipuri de proiecte finanțate
Chiar dacă nu există cifre oficiale pentru Casa Verde 2023, din ultimele informații publicate de AFM rezultă că toți cei care depun dosare pot obține o finanțare care va ajunge la 90% din valoarea cheltuielilor dintr-un proiect eligibil, însă în limita unui plafon maxim / proiect de 20.000 de lei.
Cuantumul finanţării este:
- până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
- pâna la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
- până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.
Statul nu va finanța prin acest program achiziția de case deja construite, deoarece Casa Verde vizează finanțarea de echipamente care să crească eficiența energetică a locuințelor. Așadar, programele de tip Casa Verde finanțează instalarea de echipamente care să consume energie din resurse regenerabile.
Pentru a obține eficiență energetică într-o locuință care utilizează resurse regenerabile sunt finanțate următoarele tipuri de proiecte:
- instalarea de panouri fotovoltaice;
- instalarea de pompe de căldură;
- centrale termice care folosesc peleți sau alte forme de resturi și deșeuri vegetale;
- izolarea termică a locuinței;
- modernizarea sistemului de încălzire și furnizare a apei calde;
- modernizarea sistemelor de iluminat cu becuri LED și senzori de mișcare.
Finanțările vor asigura o parte consistentă din proiectul ales pentru instalare de panouri fotovoltaice, iar programul va acoperi următoarele cheltuieli:
- cheltuieli privind achiziția de sistemelor de panouri solare;
- cheltuieli legate de montajul și punerea în funcțiune a panourilor fotovoltaice;
- cuantumul TVA aferent al cheltuielilor.
Documente necesare pentru Casa Verde
Sunt puține documentele necesare pentru acest program, dar timpul de așteptare poate fi mai lung, în anii anteriori oameni au așteptat chiar și peste un an pentru a li se aproba dosarele.
Dosarul de finanţare pentru Programul Casa Verde trebuie să conţină următoarele documente:
- Act de identitate;
- Extrasul de carte funciară, necesar pentru a dovedi dreptul de proprietate;
- Certificatul de atestare fiscală, pentru a dovedi că sunt achitate la zi obligațiile către bugetul de stat;
- Certificatul de atestare fiscală, referitor la impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului de stat;
- Cererea de finanțare nerambursabilă completată în original;
- Adeverință în original de la bancă, prin care să fie valideze existența contului bancar în care urmează să fie virați banii către solicitant.
Citiți și:
- Cum va evolua piața imobiliară în anul 2023
- Ce plafon s-a alocat pentru Programul Noua Casă 2023
- Cum să construiești o casă românească în stil tradițional
- Au sau nu nevoie oamenii de un broker când iau un credit ipotecar
- Cutremur România, ce ar trebui să faceți în caz de seism
- Case mobile. Ce modele găsiți în România
Criteriile de eligibilitate a solicitantului
Este considerat eligibil solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
- este persoană fizică şi are domiciliul pe teritoriul României;
- este proprietar/coproprietar al imobilului-teren și al imobilului-construcţie pe care se implementează sistemul de încalzire pentru care se solicită finanţare; imobilele nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică;
- nu are obligaţii restante la bugetul de stat, bugetul/bugetele local/locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare;
- în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu a fost condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărare judecătorească definitivă;
- nu a mai primit finanțare în cadrul aceluiași program pentru același imobil în sesiunile derulate anterior.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.