A fost lansată aplicaţia mobilă ROeID, o aplicație care asigură identitatea digitală și permite gestionarea printr-un login unic a tuturor conturilor pentru serviciile publice din România, dar şi conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din Uniunea Europeană.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) au lansat aplicația mobilă RoeID.
Noua aplicaţie mobilă ROeID va fi disponibilă în Google Play Store şi Apple App Store, iar versiunea beta este disponibilă doar pentru sistemele Android.
„Lansăm prima versiune, o versiune beta, o versiune de testare pentru identitatea digitală. Este un proiect vital, este un pas pe care România trebuia să-l facă la începutul procesului de transformare digitală.
Domeniile în care inteligența artificială excelează
Este un pas care va permite practic românilor să aibă un singur set de credenţiale – utilizator, parolă – în raport cu platformele furnizate de statul român în mediul online, de la ghişeul.ro, până la spaţiul privat virtual al ANAF-ului, hub-ul de servicii al MAI-ului, chiar până la nivelul de Primării sau Consilii judeţene care oferă platforme online.
Este important să vă spunem că această aplicaţie, ROeID, este disponibilă pe dispozitivele android. În acest moment, românii o pot descărca. Până la finalul săptămânii, estimăm că va fi disponibilă şi pe dispozitivele Apple”, a spus Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Identitatea digitală permite logarea cu același cont pe toate site-urile statului român
Așadar, aplicaţia facilitează autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar şi conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană.
ROeID oferă accesarea centralizată, simplă şi fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicaţie mobilă – fără să mai fie nevoie de alte conturi şi parole diferite. Beneficiile evidente ale acestei aplicaţii constau în rapiditate, uşurinţa în utilizare şi eficienţă.
Pașii necesari pentru crearea contului ROeID:
- o fotografie a cărţii de identitate,
- un selfie,
- un video scurt.
Proiectul a costat 74 mil. lei, fonduri europene, și a fost finalizat înainte de termenul programat, august 2023.
„Proiectul este unul european, în valoare totală de 74 de milioane de lei, un proiect vital care are termen de finalizare luna august 2023. Noi am accelerat procedurile astfel încât la nivelul lunii mai să avem această versiune Beta, ca utilizatorii din România să o poată testa. Este un proiect important, un pas pe care România trebuia să îl facă.
Primul aparat care permite plata prin recunoaștere facială
Vom marca astfel, un nou pas spre digitalizarea ţării. Un lucru important de specificat este că aplicaţia reprezintă un beneficiu şi pentru românii din Diaspora.
Un român din Diaspora şi fără cont bancar în România va putea prin contul creat pe Ghişeul.ro să îşi rezolve toate problemele privind taxele sau impozitele bancare, plăţi la ANAF sau emiterea gratuită a cazierului judiciar. Serviciile care sunt online dar până acum necesitau deplasarea la ghişeu, vor fi disponibile prin ROeID”, a menționat Sebastian Burduja.
Avantaje ale Identității Digitale
Prin identitatea digitală ROeID, cetăţenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credenţiale. Aplicaţia mobilă ROeID este un instrument de bază în digitalizarea tuturor serviciilor publice.
ROeID va putea fi folosită în platformele gestionate de instituţiile publice, pentru a ne autentifica în alte platforme private.
Platformele digitale guvernamentale vor avea opţiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – Autentificare cu ROeID.