Primul centru de formare de tehnicieni specializați în reparația de telefoane mobile din România se deschide la Iași. Această inițiativă contribuie la sustenabilitatea economică şi protecția mediului înconjurător, prin crearea de condiţii de învăţare moderne, orientate spre practică și încurajarea utilizării o perioadă mai îndelungată a telefoanelor mobile inteligente.
Din 16 septembrie 2024 încep cursurile pentru formarea de tehnicieni specializaţi în repararea de telefoane mobile la Academia GSM România din Iași.
După 26 de ani de la apariţia telefoniei mobile în România, apare oficial posibilitatea de formare profesională pe acest domeniu.
La cursurile organizate sub auspiciile Academiei GSM România (AGR) sunt deja înscrişi participanţi din toată ţara, care au o mare dorinţă de progres şi învăţare pentru a deschide sau dezvolta un business în acest domeniu.
Proiectul este iniţiat de Marian Abutoaiei, fondatorul GSM Zone, unul dintre primele service-uri de telefonie mobilă înfiinţate în țară.
La nivel european, mai sunt 7 astfel de centre care oferă cursuri de formare şi perfecţionare profesională în domeniu. Acestea sunt specializate doar pe partea tehnică, dar Academia GSM România se diferenţiază prin pregătirea completă a tuturor celor care activează în domeniu: tehnicieni specializaţi în repararea de telefoane mobile; consultanţi vânzări; manageri de service-uri; specialiști în marketing; manageri de logistică şi organizatori de fluxuri interne.
Academia GSM România este autorizată de Ministerul Muncii pentru organizarea cursurilor de tehnician reparator, 80% dintre cursuri fiind practice, iar 20% teoretice. Cursurile practice se desfăşoară in laboratoarele centrului, care sunt dotate complet cu echipamentele de profil.
În locaţia care se desfăşoară pe 250 metri pătraţi sunt două săli de cursuri cu o capacitate de aproximativ 15 cursanţi.
Partener oficial al proiectului este unul dintre cei mai mari furnizori şi importatori de piese şi componente pentru telefoane mobile din România, GsmNet.ro.
Primul centru de formare pentru reparatori de telefoane mobile
Capacitatea de formare şi perfecţionare din cadrul Academiei GSM România este de peste 700 de cursanţi pe an, în acest moment fiind înscriși aproximativ 200, iar pe viitor îşi propune să organizeze cursuri în limba engleză pentru a atrage şi cursanţi din alte ţări.
În prezent, centrul se adresează celor peste 2.000 de service-uri de telefonie mobilă din România, dar nu numai.
Huawei lansează dispozitive noi anul acesta
Telefonul unui utilizator se defectează cel puţin odată la 1,5 ani. De aceea, industria reparaţiilor de telefoane mobile are un rol important din punct de vedere al economiei circulare şi al sustenabilităţii, mai ales că, anual, în România sunt reparate peste 5 milioane de telefoane defecte.
Ulterior, acestea sunt reintroduse în circuitul de utilizare, fiindu-le astfel prelungită viaţa şi scăzînd, totodată, volumul de deşeuri electronice.