Inteligența artificială (IA) este considerată o „tehnologie determinantă a viitorului”. Domeniile în care aceasta câștigă tot mai mult teren sunt fotografia, moda și alimentația, printre favorite.
Se preconizează că viitoarele aplicații vor aduce schimbări enorme, însă IA este deja prezentă în viața noastră de zi cu zi.
Un prim exemplu este despre fotografie. Un australian a câștigat un concurs de fotografie la care au fost înscrise și imagini generate de inteligența artificială.

Foto: Pixabay / Gerd Altmann from
Altul a devenit celebru după ce a realizat o serie de portrete care nu erau făcute de el, ci de inteligența artificială. Acest fotograf după ce a creat un cont de Instagram în care a postat aproape în fiecare zi câte un portret IA și, după ce a ajuns la peste 35.000 de urmăritori pe platformă, a recunoscut că aceste fotografii sunt generate de inteligența artificială și că, de fapt, aceste personaje nu există în realitate.
Cine este Robotul Ion, noul consilier al premierului Ciucă
Tot referitor la descoperiri cu ajutorul inteligenței artificiale, de această dată este vorba de modă. Un creator de modă din Italia a lansat o colecție de haine care au un anumit print, unul care nu poate fi identificat de inteligența artificială. Imprimeul îi ajută pe cei care poartă aceste haine să nu fie identificați de camerele de supraveghere, care au la bază sisteme bazate pe inteligența artificială.
În ceea ce privește alimentatia, aici inteligența artificială ne ajută să ne menținem în formă cu ajutorul unui meniu alimentar adecvat dar și cu plan de antrenament pentru slăbit. Aplicația ChatGPT a reușit să facă două meniuri alimentare și un plan de antrenament la sală pentru slăbit.
Primul meniu a fost unul generic, cu scopul de a slăbi. Al doilea însă, a fost generat în baza anumitor caracteristici menționate (sex, vârstă, nivelul colesterolului, capacitatea de a slăbi). Nu a durat decât 15 secunde până a întocmit cele două meniuri.
Ce este inteligența artificială
IA este capacitatea unei mașini de a imita funcții umane, cum ar fi raționamentul, învățarea, planificarea și creativitatea.
IA permite sistemelor tehnice să perceapă mediul în care funcționează, să prelucreze această percepție și să rezolve probleme, acționând pentru a atinge un anumit obiectiv.
Calculatorul primește datele (deja pregătite sau colectate prin intermediul propriilor senzori, cum ar fi o cameră video), le prelucrează și reacționează.
Sistemele IA sunt capabile să își adapteze, într-o anumită măsură, comportamentul, analizând efectele acțiunilor anterioare și funcționând autonom.
Inteligența artificială este considerată un element central al transformării digitale a societății.
Citiți și:
- Ochelarii Google Glass dispar, din nou, de pe piață
- STS va amenaja un centru de date în Sibiu
- Apple va face o schimbare majoră în 2024
- Primul aparat care permite plata prin recunoaștere facială
- Ce noutăți aduce lansarea telefonului iPhone 14
- Review: Am testat un aspirator vertical „fără frontiere” de la Sharp. Nu depinde de prize, poți să aspiri și casa și mașina
Cum este deja utilizată IA
Iată câteva funcții pe care le folosim fără a realiza întotdeauna că sunt aplicații ale IA:
- cumpărăturile și publicitatea online,
- căutarea pe internet,
- asistenții personali digitali,
- traducerea automată,
- locuințe, orașe și infrastructuri inteligente,
- automobilele,
- securitatea cibernetică,
- sănătatea,
- fabricația,
- alimentația și agricultura,
- administrația și serviciile publice.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.