Prețul unui un gram de șofran variază în funcție de calitate, origine și fluctuațiile pieței. Este considerat cel mai scump condiment din lume, prețul lui fiind cuprins între 300 și 500 de euro/ gram.
Deoarece este cel mai scump condiment din lume, se mai numește și „aur vegetal”.
Factori care influențează prețul șofranului
Șofranul de calitate superioară, cu stigme roșii intense și o aromă puternică, este mai scump decât șofranul cu o culoare sau aromă mai slabă. Șofranul cultivat în anumite regiuni, cum ar fi Spania, Grecia sau Iran, poate fi mai valoros din cauza reputației sale istorice sau a metodelor tradiționale de cultivare.
Cum se utilizează Năvalnicul, planta care închide rănile
Șofranul pur este cel mai scump. Evitați șofranul diluat cu alte substanțe, deoarece aroma și gustul său vor fi compromise.Cantitatea mică obținută dintr-o singură floare și procesul manual de recoltare contribuie, de asemenea, la prețul ridicat al șofranului.

Foto: Pixabay/ Johan Puisais
Fiecare floare produce doar o cantitate mică de șofran, iar stigmele delicate trebuie recoltate manual cu grijă. Sunt necesare multe flori de crocus pentru a produce chiar și o cantitate mică de șofran uscat.
Șofranul are nevoie de condiții de creștere atent controlate pentru a produce fire de calitate și nu poate fi cultivat oriunde.
Câteva precizări:
- Prețurile menționate sunt orientative și pot fluctua în funcție de furnizor și calitate.
- Este important să cumpărați șofran de la o sursă de încredere pentru a vă asigura că obțineți un produs pur și de calitate superioară.
- Un gram de șofran este suficient pentru a aroma o cantitate mare de mâncare.
Pentru a produce 1 gram de șofran uscat, pot fi necesare între 150 și 200 de flori. Cinci kilograme de stigmate proaspete dau doar un kilogram de șofran uscat și viu.
Cum poate fi utilizată Veronica persica
Consumul preparatelor condimentate cu șofran nu este recomandat femeilor gravide, căci șofranul poate provoca avortul. Persoanele care suferă de tulburarea bipolară – o tulburare a dispoziției – trebuie să evite șofranul, planta poate declanșa un comportament agresiv, chiar violent.
Ca și condiment, șofranul, care se presară peste sau se adaugă în mâncare, trebuie folosit în cantitate mică, nu mai mult de 2 grame pe zi, fiindcă în cantitate mare, condimentul devine nociv și poate crea tulburări de comportament.