Istoria orașului București acoperă evenimentele importante petrecute în capitala României, din cele mai vechi timpuri până în epoca contemporană. Unul dintre aceste evenimente este și decorarea Capitalei cu instalații electrice amplasate de-a lungul străzilor, în piețe publice și chiar pe clădiri, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Primarul Nicuşor Dan a anunţat că nu au mai fost achiziţionate sau închiriate alte echipamente, după ce în 2020 au fost alocate 10 milioane de lei în acest scop.
Luminiţele din București au fost aprinse în seara zilei de 1 decembrie, odată cu iluminatul public. Aproape 3.000 de instalaţii luminoase, care utilizează tehnologia LED pentru un consum eficient, împodobesc zone precum bd. Magheru, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, bd. Lascăr Catargiu, bd Kiseleff, bd. Unirii şi Piaţa Presei Libere.
„Instalaţiile luminoase sunt aceleaşi din anii trecuţi, nu au mai fost cumpărate sau închiriate alte echipamente”, a transmis Primăria Capitalei.
În data de 25 noiembrie a fost dechis Târgul de Crăciun ”West Side Christmas Market”, din Parcul Drumul Taberei. Organizatorii de la UNTOLD Universe, în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, au pregătit o premieră în România: cea mai mare perdea de lumini din țară care a fost montată pe podul-emblemă al parcului. Aceasta are o lungime de 100 de metri și este suspendată la 50 metri de înălțime.
Foto: TheDaily.ro
Despe istoria și semnificația instalațiilor luminoase de Crăciun
Prima instalație pentru bradul de Crăciun a fost creată la puțin timp după inventarea becului, înainte fiind folosite lumânări aprinse. Cu ocazia sărbătorilor în aceeași perioadă a apărut și obiceiul de a instala brazi în piețele publice, decorațiunile de Crăciun fiind rezervate, până la acel moment, în interiorul caselor.
În 1880, în preajma Crăciunului, Thomas Edison, inventatorul becului incandescent, și-a înconjurat întreg laboratorul cu lumini, lucru nemaivăzut până atunci. Tot Thomas Edison a arătat publicului prima instalație de brad și a pus în funcțiune în 1882 la New York, prima centrală electrică din lume, acelaşi lucru care s-a întâmplat şi la Bucureşti.
Târgul de Crăciun București 2022 s-a deschis în Piața Constituției. Află programul
Centrala, amplasată pe Calea Victoriei, a alimentat iluminatul exterior al Teatrului Nașional şi al Grădinii Cişmigiu. În acelaşi an, a avut loc primul transport de electricitate între centrală şi Palatul Cotroceni.
Invenția de iluminare cu instalații electrice a creat noi obiceiuri orășenești, astfel că în secolul 20 în perioada sărbătorilor de iarnă, au început să fie văzuți brazi decorați în tot mai multe piețe, alături de instalații electrice amplasate de-a lungul străzilor și chiar pe clădiri. După cel de-al Doilea Război Mondial, ceremonia aprinderii instalațiilor în locuri publice a devenit o adevărată tradiție.
Citiți și:
- Povestea pomului de Crăciun. Când a fost împodobit primul brad de Crăciun
- Cele mai vechi Târguri de Crăciun, o tradiție veche de 600 de ani
- 11 Târguri de Crăciun de vizitat anul acesta
- Patinoarul Allianz-Țiriac Arena organizează Ziua Porților Deschise
- Când se deschide Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei
- Târgul de Crăciun București 2022 s-a deschis în Piața Constituției. Află programul
În jurul anului 1920 compania americană General Electric a început să producă instalații de brad pe scară largă, astfel că prețurile au început să scadă și intalațiile să devină accesibile majorității oamenilor.
Secolul 20 a scos luminile de Crăciun în stradă, însă ideea de a folosi lumina ca decor de sărbătoare nu era deloc nouă. Lumina Crăciunului a fost simbolizată, inițial, de lumânările instalate în brad, obicei care luase deja naștere în secolul 18 în Germania.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.