Putem afirma, fără teama de a greși, că Turcia este una dintre destinațiile turistice preferate ale românilor, care sunt atrași de renumitele resorturi de lux de la Marea Mediterană și de la Marea Egee.
Am fost de multe ori în Turcia și de fiecare dată m-am bucurat că am mai descoperit o părticică din această țară absolut senzațională. Și, de fiecare dată când am fost acolo, mi-am propus ca următoarea călătorie să o fac în câte o regiune a țării mai puțin populară în România și să pot povesti fiecare dintre aceste experiențe unice.
Și spun unice pentru că în astfel de infotrip-uri am avut ocazia nu doar să descopăr locuri uimitoare, ci și să cunosc oameni minunați din toate colțurile lumii. Iar din punctul meu de vedere, oamenii reprezintă ingredientul principal care dă o savoare aparte unor astfel de experiențe, indiferent de frumusețea obiectivelor turistice pe care le-am vizitat.
Turcia este o destinație plină de sit-uri străvechi, de o frumusețe unică, iar vizitarea ei este cu adevărat o experiență de neuitat. Cu aventuri care vă așteaptă în toată țara, Türkiye oferă experiențe memorabile, gusturi individuale și peisaje magice.
Turcia aniversează anul acesta 100 de ani de existență
La fel au stat lucrurile și în acest nou infotrip în țara supranumită leagănul civilizației, despre care trebuie să știți că nu înseamnă doar Istanbul, Antalya ori Cappadocia, ci mult mai mult. Iar de acest lucru ne-am convins zilele trecute, încă o dată dacă mai era nevoie, atunci când am pornit într-o nouă călătorie.
De această dată am urmat o porțiune din TransAnatolia, unul dintre cele mai provocatoare rally-raiduri din lume.
Ediţia din acest an a competiției auto-moto de anduranță a fost una cu totul specială, fiind organizată pe un traseu unic, între Samsun și Izmir, gândit special pentru a aniversa 100 de ani de la Războiul de Independență.
Concurenții au avut de parcurs 2.350 de kilometri, iar traseul a fost același pe care l-a parcurs și Mustafa Kemal Atatürk, cel care avea să întemeieze la 29 octombrie 1923 Republica Turcia modernă.
În concursul ajuns la cea de-a 14-a ediție și care s-a încheiat pe 9 septembrie participă 126 de piloți și raideri din 13 ţări, între care Turcia, Italia, Franţa, Anglia, Ţările de Jos şi Portugalia. La start au fost înscrise 84 de vehicule (automobile de teren, motociclete, camioane şi buggy-uri).
Samsun, locul unde Atatürk a pornit Războiul de Independență
Samsun, a cărui istorie datează din anul 6000 î.Hr., este astăzi un port important la Marea Neagră, fiind cel mai populat oraș din regiunea de nord a Turciei cu o populație de peste 600.000 de locuitori. De-a lungul istoriei, a fost dominat de kaskieni, hitiţi, perşi, macedoneni, romani, romani răsăriteni, genovezi şi, respectiv, otomani. În acest context, Samsun are un bogat patrimoniu arheologic şi cultural.
Samsun este supranumit și „Orașul în care răsare soarele” și „Orașul lui Atatürk”, deoarece Atatürk a sosit aici venind de la İstanbul la 19 mai 1919 pentru a organiza Războiul de Independență al Turciei, la capătul căruia rămășițele Imperiului Otoman aveau să fie transformate în Turcia modernă patru ani mai târziu. De asemenea, orașul are un potențial uriaș în ceea ce privește turismul de platou și turismul în natură, fiind o rută de tranzit care leagă provinciile din jur și din străinătate prin drumuri, căi ferate, căi maritime și aeriene.
Oficialităţile locale au demarat în 1999 proiectul pentru a construi replica navei Bandirma cu care Atatürk şi camarazii săi de arme au venit de la Istanbul în urmă cu mai bine de un secol. Proiectul a fost finalizat în 2001, iar inaugurarea a avut loc în 2003. Nava-muzeu Bandirma este unul dintre primele locuri turiștii care vizitează Samsun, „oraşul independenţei şi al viitorului”, așa cum îl numesc reprezentanții Autorităţii pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).
Un alt loc care este legat de sosirea lui Atatürk în Samsun este Debarcaderul Tütün, unde Atatürk a pus piciorul la 19 mai 1919, după călătoria sa cu feribotul Bandirma. Debarcaderul este decorat cu statui ale lui Atatürk și ale camarazilor de arme le acestuia.
Infotrip Turcia: Călător prin Izmir, Efes, Manisa, Sardeis, Ușak și Kütahya
Drumul care se întinde de la debarcader până la Muzeul Gazi (fost hotel), care l-a găzduit pe Atatürk în 1919, a fost amenajat drept „Drumul Eliberării”. În timp ce se plimbă pe acest drum, vizitatorii sunt martorii începutului eliberării Turciei. Pe această alee pietonală turiștii pot să admire statui ale cetăţenilor oraşului care l-au întâmpinat pe Atatürk la debarcarea acestuia la Samsun.
La câteva sute de metri distanță de debarcaderul Tütün se află o statuie care îl înfățișează pe Atatürk călare și care a fost realizată în 1932 de sculptorul austriac Heinrich Krippel din ordinul Guvernatorului de atunci, Kazım Pașa.
Un alt punct de atracție din Samsun este colina Amisos. Situată în cartierul İlkadım, aceasta poate fi accesată fie cu telecabina, fie cu mașina și oferă o panoramă superbă asupra zonei de promenadă Batipark de pe malul mării.
Am aflat că întemeierea și dezvoltarea Amisos a avut loc în patru etape, conform surselor istorice și datelor arheologice, datorită capadocienilor, poporului Phocea și atenienilor, care au schimbat numele orașului în Peiraieos.
Și pentru că am amintit de ea, trebuie spus că în Batıpark există un sat amazonian, care spune povestea războinicelor amazoane și prezintă o statuie înaltă de 12,5 metri a unei amazoane, care este încadrată de două sculpturi uriașe de lei anatolieni.
Amaoana războinică este înfăţişată ca santinelă a insulei, având o suliţă în mâna dreaptă şi un scut în mâna stângă. Pe părţile laterale ale piedestalului, sunt redate în relief scene de război cu femeile din Amazon.
Tokat, orașul unde se presupune că ar fi fost întemnițat în copilărie Vlad Ţepeş
Un „check-point” important în raliul-raid Transanatolia 2023 a fost Tokat (n.n. – în română palmă), un oraș de peste 163.000 de locuitori, situat în aceeași regiune a Mării Negre, dar unele dintre cartiere se află la granițele regiunii Anatoliei Centrale.
Această localitate are o însemnătate istorică nu doar pentru Turcia, ci și pentru România. În 1442, în timpul unei întâlniri diplomatice între Vlad al II-lea şi sultanul Murad al II-lea, cei doi fii ai primului, prinţii Vlad şi Radu, au fost luaţi ostatici. În timpul lucrărilor de restaurare ale castelului, arheologii turci au descoperit un tunel secret, care leagă un adăpost militar de băile romane Pervane din castel, dar şi două temniţe, despre care se presupune că ar fi locul unde ar fi fost închis domnitorul valah Vlad Țepeș pe când avea 11 ani.
Insulele Prinților de lângă Istanbul – un loc ce nu trebuie ratat dacă vizitezi Turcia
Cu toate acestea, istoricii din fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti spun că este puţin probabil ca acest lucru să fie adevărat și că Vlad ar fi fost folosit pe post de monedă de schimb de sultanul Murad al II-lea. Cei doi au fost eliberaţi în 1447, după moartea tatălui lor şi a fratelui lor mai mare, Mircea. Castelul a fost construit prin secolul al V-lea ca o adevărată fortăreaţă.
Tokat este orașul care i-a găzduit pe hitiți, asirieni, cimerieni, persani și macedoneni de-a lungul istoriei. În perioada romană antică, orașul se numea Comana, iar mai târziu a fost redenumit Evdoksia și Dokia. A ajuns să fie cunoscut sub numele de Dokat în perioada dominației arabilor și a luat diferite nume sub dominația iraniană, selgiucidă și mongolă. În cele din urmă, a fost botezat Tokat sub administrația otomană.
La Tokat am vizitat și celebrul turn cu ceas înalt de 33 de metri. Cu cadrane aşezate spre toate cele patru puncte cardinale, ceasul din turn marchează fiecare jumătate de oră scurt şi bate câte două minute la fiecare oră fixă. Construcția a fost ridicată pentru a aniversarea 25 de ani de la urcarea pe tron a sultanului Abdul-Hamid al II-lea.
Amasya, cel mai surprinzător loc din Transanatolia infotrip
TransAnatolia Rally-Raid a trecut în acest an şi prin oraşul Amasya, care a reprezentat cel mai frumos și mai neașteptat loc pe care l-am vizitat în acest infotrip, fiind superb indiferent din ce unghi l-ai privi. Este un oraş vechi păstrat impecabil, cu o istorie ilustră, aflat în mijlocul unui peisaj de-a dreptul spectaculos, străjuit de munți și cu stânci care răsar chiar din spatele caselor tradiţionale turceşti transformate în pensiuni, care datează din secolul al XIX-lea. A fost capitala Regatului Pontic a cărui epocă de aur a început în timpul lui Mithridade al II-lea (anul 281 î.Hr).
În vârful muntelui Amasya se află o cetate, care se vede foarte bine din oraș, însă nu există nici o cale de acces. Singura variantă este să mergi cu mașina pe un drum ocolitor, care este însă destul de departe.
Una dintre principalele atracţii ale acestei zone sunt cele 14 morminte ale regilor pontici, care sunt săpate în stâncă, pe la jumătatea muntelui, și care au fost folosite ca lăcaşuri pentru cultul conducătorilor zeificaţi după moartea lor. Cinci dintre aceste morminte pot fi vizitate, iar drumul spre acestea se parcurge pe jos, pe niște scări foarte vechi săpate în stâncă pe versantul muntelui.
Cele mai frumoase rute pentru scufundări în Turcia
Am aflat de la reprezentantul TGA din Turcia că aceste morminte săpate în stâncă sunt construite cu faţa spre Est, astfel încât, atunci când răsare soarele, primele raze să se oprească pe aceste morminte.
Amasya este locul de naștere al faimosului geograf Strabon (63 î.Hr-25 d.Hr). Tradiția spune că aici erau educați și pregătiți să preia responsabiltățile statului prinții moștenitori (sehzade) înainte de a deveni sultani. De asemenea, Amasya este o piatră de hotar în istoria Turciei moderne pentru că aici, Mustafa Kemal Atatürk și companionii săi credincioși, au pregătit și telegrafiat în toată țara așa-numita „circulară de la Amasya”, considerata primul document scris care a pus în mișcare Războiul pentru Independența Turciei.
Sivas, orașul unde Mustafa Kemal Atatürk a stat 108 zile
Este interesant să ajungi în orașe mai puțin populare din perspectiva promovării turistice, iar orașul Sivas este unul dintre aceste locuri.
Situat în partea central-nordică a Turciei, la o altitudine de peste 1000 de metri deasupra nivelului mării, Sivas este înconjurat de numeroase vârfuri montane, fiind orașul aflat la cea mai mare altitudine dintre toate orașele din regiunea Anatolia centrală. Se află între cele trei văi formate de Kızılırmak, Yeșilırmak și râul Eufrat.
În trecut, orașul se afla pe o rută comercială foarte importantă, fiind străbătut de numeroase caravane ce veneau dinspre Persia.
În prezent, orașul este caracterizat de o arhitectură ce datează din perioada Imperiului Selgiuc, fiind, de asltfel, un important centru cultural în acea perioadă.
Am ajuns în Sivas într-o zi de luni și am rămas surprins să văd cât de animat este orașul, chiar și la ore destul de înaintate. Are numeroase zone comerciale, dar și o universitate care atrage tineri din întreaga regiune anatoliană.
Cele mai frumoase locuri de pe lângă Marea Egee
Este un oraș încărcat de istorie, primele așezări din Sivas datând din anii 7000-5000 î.Hr. Una dintre principalele atracții este Gök Medrese. Este cea mai importantă, dar și cea mai veche clădire din oraș, fiind construită în 1271.
În esență, este o madrasă, adică o școală unde în trecut se învăța Coranul. Gök Medrese este renumită pentru minaretele sale duble, care se ridică de ambele părți ale intrării principale și care au gravuri de animale, stele și copaci. Țiglele de culoare albastră dau numele clădirii, deoarece „gök” înseamnă cer în limba turcă.
O altă clădire importantă din oraș este Muzeul Congresului Atatürk. Congresul de la Sivas, primul congres național, a fost organizat la invitația și cu acordul lui Mustafa Kemal Atatürk la 4 și la 11 septembrie 1919. Acesta a avut loc într-o clădire cu trei etaje a unui liceu, iar delegații reprezentând poporul au dezbătut foaia de parcurs pentru acțiunile împotriva forțelor invadatoare ale aliaților, care ocupaseră capitala otomană İstanbul.
Atatürk și alți lideri militari au rămas în Sivas timp de 108 zile după congres și au folosit clădirea congresului ca sediu informal pentru forțele naționale.
Bucătăria turcească, un periplu culinar unic
De-a lungul călătoriei prin provincia Anatolia, gazdele noastre ne-au oferit posibilitatea să gustăm din bucătăria tradițională turcească, una dintre cele mai diversificate, mai rafinate și mai apreciate din lume. Aceasta se bazează pe ingrediente proaspete și variate, condimente aromate și complexe și o combinație de tehnici de gătit tradiționale și moderne, având influențe din mai multe culturi, precum cea greacă, persană, arabă și balcanică.
Una dintre cele mai cunoscute preparate turcești este kebab-ul, care poate fi găsit în foarte multe țări din lume, însă nici o versiune nu se poate compara cu cea originală. Acesta este un preparat pe bază de carne de miel sau de vită, care este gătit într-un cuptor special numit tandir sau pe grătar.
De asemenea, am redescoperitr minunatele preparate din carne, cum ar fi adana kebap, caşarik, şiş kebab, lahmacun sau renumitele manti, găluștele turcești umplute cu carne și servite cu iaurt. De altfel, iaurtul însoțește majoritatea meselor care conțin carne, orez sau pâine.
Ce oferte are Join UP! pentru Tenerife, Antalya și Egipt în august
Un alt preparat popular din bucătăria turcească este borek-ul, un fel de plăcintă făcută cu foi subțiri de aluat și umplutură de brânză, carne, spanac sau cartofi. Acesta poate fi servit ca aperitiv sau ca fel principal și este întotdeauna o alegere delicioasă. În plus, meze-urile sunt un alt preparat tradițional turcesc, care constă într-un set de gustări mici, inclusiv humus, muhammara, dolma (frunze de viță umplute cu orez și legume) și multe altele. Aceste gustări se servesc de obicei cu celebra „pida”, lipia tradițională turcească, care este un adevărat deliciu.
Samsun, care are o istorie veche de mii de ani, nu numai că poartă urmele regiunii Mării Negre în ceea ce privește cultura culinară, dar oferă și arome din regiunile Anatoliană, Balcanică și Caucaziană. În acest context, în orașul-port ai la dispoziție meniuri vibrante, cu pește, carne de pasăre, rață, gâscă și mâncăruri pe bază de ierburi sălbatice, legume și produse de patiserie.
Cele mai populare preparate din Samsun
Cele mai populare preparate de aici sunt Çakallı Menemeni (omletă cu roșii), Oymaağaç Kebab, Baklalı Sarma (sarmale umplute cu fasole păstăi) și Kıvratma (baklava uscată regională).
Cultura culinară din Tokat a fost modelată de diferitele culturi pe care le găzduiește acest oraș. Condițiile geografice, caracterizat de climatul de la Marea Neagră, cât și cel continental, au influențat, de asemenea, tradițiile culinare din această zonă. În consecință, orașul se mândrește cu numeroase preparate din carne și legume.
Cele mai populare preparate sunt Zile pekmezi (un fel de melasă solidă din albușuri de ou și struguri), Yoğurtmaç (aluat umplut cu carne sau brânză), Tokat kebab, Bakla dolması (frunze de viță de vie umplute cu fasole boabe uscată, bulgur, ceapă și diverse condimente) și Bat (rețeta se prepară cu linte verde, pastă de tomate, roșii, nuci, ceapă, pătrunjel, mărar și busuioc).
În bucătăria din Sivas, carnea și cerealele sunt esențiale, în timp ce produsele lactate sunt folosite și ele în mod frecvent. Preparatele de iarnă ocupă un loc important în modelarea culturii culinare a acestui oraș.
Cele mai cunoscute preparate din Sivas
Printre cele mai cunoscute preparate sunt Etli ekmeği (pâine cu carne), supă peskütan, murături pezi, Türșü mıhlaması (pezik cu ouă), fırın katmeri (un produs de patiserie), Madımak, pilaf Divriği sau Fırında kelle (cap de oaie copt în cuptor).
Deserturile ocupă un loc important în cultura bucătăriei tradiționale turcești, nu doar din punct de vedere al gustului, ci și datorită valorii nutritive ridicate. Poate cel mai cunoscut desert turcesc este baklava, o prăjitură foarte dulce și crocantă, care este făcut din foi subțiri de aluat cu miere și nuci și se servește caldă.
De asemenea, am întâlnit la tot pasul halva, kataif, celebrul rahat turcesc (Turkish Delight), dar și alte deserturi mai puțin cunoscute, dar la fel de gustoase: sekerpare, sutlac, kabak tatlisi, tavuk gogsu, ashure, cezerye, gullac, katmer, zerde sau kazandibi.
Nu putem omite Ayran-ul, iaurtul popular turcesc „îndoit” cu apă și cu un conținut ceva mai ridicat de sare, ideal după orice masă la care consumi preparate picante. Nu în ultimul rând, nu poți să mergi în Turcia și să nu bei renumitele „çay” și cafea turcească.
Pe toată durata șederii în Turcia am putut să mâncăm din toate acestea și chiar mai mult, și tot ceea ce putem spune este că bucătăria turcească este cu adevărat delicioasă. Și asta, indiferent dacă este vorba despre preparate din pește, carne, legume la tigaie sau coapte, salate ori murături. Ca să mai vorbim despre combinațiile ciudate pe care, probabil, doar în această parte de lume le poți experimenta.