De Ziua Națională a României, 1 Decembrie, 80 de persoane vor petrecere cu „șpriț și lăutari” în Trenul Regal. Pentru acest eveniment un bilet a costat 500 de euro, toate biletele fiind vândute. Casa Regală a României susține că „Istoria României nu e de închiriat”.
Trenul Regal poate fi închiriat doar pentru evenimente „de interes cultural, stiințific, promovarea istoriei culturale și a tradițiilor României, fără a fi lezate în vreun fel numele trenului de epocă și toate pozițiile și simbolurile acestuia”.
Societatea Feroviară de Turism SA, o instituție din subordinea Ministerului Transporturilor, dar sub controlul unui administrator judiciar pentru că este în faliment, a închiriat Trenul Regal pentru o petrecere pe ruta Gara Băneasa – Sinaia, deși condițiile de închiriere sunt stricte și nu pot aduce atingere acestui simbol. Organizatorul evenimentului spune că nu vor fi manele, ci promovarea muzicii lăutărești, autentice.
Firma de evenimente care a organizat petrecerea a încasat în total de la 80 de persoane 40.000 de euro, pentru un chef „unic” în Trenul Regal.
„De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu Trenul Regal, pe ruta București – Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară. Este una din puținele ocazii în care Trenul Regal va fi gazda unei experințe unice”, afirmă reprezentanții evenimentului.
Călătoria cu Trenul Regal pentru petrecerea de Ziua Națională a României urnează deci, să se desfășoare pe ruta Gara Băneasa – Sinaia și retur.
Casa Regală a României consideră că petrecerea este „aproape o blasfemie” iar în plan politic, deputatul PNL, Alexandru Muraru, istoric și consilier al premierului Nicolae Ciucă, i-a cerut lui Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor să intervină pentru a anula evenimentul.
„Este, din punctul meu de vedere, o blasfemie să se facă astfel de acţiuni în Trenul Regal şi nu consider că poate fi închiriată istoria României. Cu siguranţă, dezaprob total ceea ce se întâmplă acum, pentru că Trenul Regal l-a condus pe regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, şi acum, după cinci ani, vedem că se întâmplă astfel de evenimente”, menționează Ion Tucă, directorul Administrației Proprietăților Regale.
Cine desfășoară evenimentul
Societatea Feroviară de Turism (S.F.T. – C.F.R. S.A.) are în patrimoniu material rulant de epocă, respectiv Tren Regal, Tren Moldovița, Tren Călugăreni, Tren Dracula, locomotive cu aburi etc. Societatea nu primeşte subvenţie de la bugetul de stat, asigurându-şi veniturile exclusiv din închirierea de active feroviare (clădiri, terminale, cantoane, etc) și prestații turistice cu trenurile de călători care fac parte din materialul rulant de epocă”, precizează Gabriel Iorgulescu.
Conceptul de „Șpriț și Lăutari” este la a 4-a ediție. De această dată un Royal Edition, care va marca importanța Zilei Naționale de 1 Decemebrie, prin două momente cheie :
- Incursiunea în timp cu Trenul Regal, pe ruta București-Sinaia și petrecerea de la Hotel Internațional-Sinaia;
- Evenimentul de seară de la Hiro Herăstrău în București.
În prima parte a zilei vor merge într-un număr restrâns de oameni (80 de persoane) care vor avea parte de o serie de experiențe inedite.
În Trenul Regal turiștii vor avea parte de: Degustări de vinuri și brânzeturi tradiționale Românești alături de interesante relatări despre importanța zilei de 1 Decembrie, dar și despre trecutul Trenului Regal. Aceștia se vor bucura și de o masă tradițională românească la Hotel International Sinaia, alături de acordurile celor de la Taraf de Haidouks.
Recepția invitaților va avea loc atât în Gara Băneasa cât și în Gara Sinaia, unde vor fi serviți tot cu produse tradiționale (șampanie, palincă și aperitive).
Trenul Regal, un episod din istoria și cultura României
Trenul Regal, folosit în prezent de către Familia Regală, a fost inaugurat în anul 1928. Trenul a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. Acesta a fost fabricat în Italia la solicitarea statului român, la uzinele Ernesto Breda/Construzioni Meccaniche Milano, din 1926 până în 1928.
Din păcate, el a fost livrat României și a intrat în serviciul Casei Regale a României la un an după moartea Regelui Ferdinand. Primii zece ani din istoria trenului sunt legați de Regina Maria, de Regele Mihai, de Regina Mamă Elena și, desigur, de Regele Carol al II-lea, potrivit Casei Regale.
Citiți și:
- Top 10 cele mai scumpe mașini din lume în 2021
- Barierele din parcări ar putea fi deschise de pe telefonul mobil
- Centrul Bosch Cluj testează soluții pentru mașini automatizate
- De ce vehiculele electrice nu pot fi adoptate mai repede
- Mașina electrică Ora Cat 01 ajunge în Europa. Iată prețul
- Primele 1.000 de Dacia Spring au fost livrate în România
Actualul Tren Regal a purtat pașii Reginei Maria, Reginei-Mamă Elena și Regelui Carol al II-lea în diverse comunități din țară și în călătoriile lor din străinătate, cu ocazia vizitelor de Stat.
Trenul Regal a adus-o pe Regina Elena în țară, în anul 1940, când s-a întors din exil. Și Regele Mihai a călătorit cu Trenul Regal în anii celui de-al Doilea Război Mondial.
De-a lungul timpului, patru generații ale Familiei Regale au folosit trenul: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și Majestatea Sa Margareta. Nu au călătorit niciodată cu acest tren Regele Ferdinand I și Regina Ana, conform Casei Regale.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.