A fost odată ca niciodată… așa începe și povestea lui Moș Crăciun. Un bătrânel generos, cu dor de ducă și încărcat de daruri, cu o mică turmă vrăjită de reni zburători și cu crăciunițe, crăciunei, spiriduși și zâne, trăiau toți într-un mic sat. În Laponia există satul unde locuiesc aceștia.
Probabil că fiecare dintre noi când am fost copii ne-am întrebat cel puțin o dată cum arată casa lui Moș Crăciun și unde locuiește. Cei mai mulți știm că vine din Laponia, însă puțini au auzit de Rovaniemi. Acesta este locul de baștină situat la Cercul Arctic de Nord, capitala Laponiei din Finlanda, tărâmul unde realitatea și basmele se întâlnesc.
Capitala provincială a Laponiei din nordul Finlandei are o populație de 60.038 locuitori și este situată foarte aproape de Cercul Arctic, între dealurile Ounasvaara și Korkalovaara, la confluența râurilor Ounasjoki și Kemijoki.
Cine este Moș Crăciun și când a apărut
Moș Crăciun cunoscut și sub numele de Santa Klauss peste hotare, este un personaj mitologic care împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun, adică în seara de 24 spre 25 decembrie.
Chiar dacă mitul poate varia de la zonă la zonă, în special în funcție de clima din perioada Crăciunului (care pleacă de la o iarnă înghețată în emisfera nordică și ajunge la o vară călduroasă în emisfera sudică), în oricare dintre situații, despre Moș Crăciun se știe că vine îmbrăcat într-un costum roșu și are o barbă lungă și albă.
Acesta este ajutat de spiriduși la pregătirea cadourilor, în atelierul Moșului. El împarte darurile cu ajutorul unei sănii zburătoare, trasă de reni.
Povestea merge mai departe
Sfântul Nicolae din Myra (Demre) reprezintă de fapt, sursa primară de inspirație pentru Moș Crăciun. Moș Nicolae sau Sfântul Nicolae, a trăit în secolul al IV-lea și a fost un episcop creștin al provinciei Licia din Anatolia bizantină, fiind renumit pentru faptul că împărțea cadouri oamenilor săraci.
Acesta a dăruit câte 100 de galbeni la trei fete sărace, bani care să le slujească de zestre, așa încât fetele să se poată mărita în loc să fie silite să se prostitueze.
Moș Nicolae sau Moș Neculai este așadar, un personaj legendar și mitic, care aduce daruri copiilor în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae, în seara zilei de 5 decembrie spre 6 decembrie.
Personajul are corespondenți în întreaga Europă (Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia, Mikołaj în Polonia, Nikolaus în Germania, Sinterklaas în Olanda, Saint Nicolas în Franța). Acesta este asemănător lui Moș Crăciun, ambii fiind o adaptare după Sfântul Nicolae, purtând straie roșii și oferind cadouri.
Diferențele dintre Moș Nicolae și Moș Crăciun
- Moș Nicolae aduce daruri copiilor în ajunul zilei de Sf. Nicolae, în timp ce Moș Crăciun vine în ajunul Crăciunului;
- Moș Nicolae vine călare pe un cal alb, în timp ce Moș Crăciun vine pe o sanie trasă de reni;
- Moș Nicolae lasă cadouri copiilor cuminți în ghetuțele lustruite, iar Moș Crăciun le lasă sub pomul de Crăciun;
- Moș Nicolae lasă o nuielușă copiilor obraznici, în timp ce Moș Crăciun le lasă cărbune;
- Moș Nicolae e burlac, pe când Moș Crăciun are o soție, numită Crăciunița.
Care este relația dintre Moș Gerilă, Moș Crăciun și Moș Nicolae
Moș Gerilă este un personaj legendar asemănător lui Moș Crăciun și Moș Nicolae. În tradițiile rusești, Moș Gerilă are origini pre-creștine și se numește Ded Moroz.
Acolo unde s-a încetățenit și a fost acceptat, Moș Gerilă venea în ajunul Anului Nou, în seara de 31 decembrie.
În perioada influenței Uniunii Sovietice asupra Europei de Est, regimurile comuniste au încercat să-l introducă în tradițiile locale pe Moș Gerilă ca substitut al celorlalți doi moși, în tentativa lor de a înlătura rolul religiei din tradiții și de a laiciza forțat cultura acestor țări.
Citiți și:
- Barierele din parcări ar putea fi deschise de pe telefonul mobil
- Centrul Bosch Cluj testează soluții pentru mașini automatizate
- De ce vehiculele electrice nu pot fi adoptate mai repede
- Mașina electrică Ora Cat 01 ajunge în Europa. Iată prețul
- Primele 1.000 de Dacia Spring au fost livrate în România
- Toyota bZ4X, un SUV electric cu o autonomie de 500 km
„Bunicul gerului” s-a născut cu mult înaintea comunismului, el fiind un personaj din mitologia precreștină slavă. Călătoria lui prin istorie a fost lungă, iar actualului „Ded Maroz” i-au trebuit câteva secole să devină ceea ce este astăzi.
Sursa: Wikimedia
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.