Președintele interimar Ilie Bolojan a anunțat deschiderea complexului Palat Cotroceni pentru public. Accesul în parc, în curte, în biserică este gratuit iar accesul în muzeu și în Palatul Cotroceni se face după regulile de la muzee (50 de lei vizitare muzeului, 40 de lei vizitarea saloanelor. Pensionarii au reducere 50%, iar studenții 75%).
La fiecare final de săptămână, de vineri până duminică, tot complexul Palat Cotroceni, inclusiv interior, vor fi deschise cetăţenilor. Va fi acces liber atât în grădini, cât și în curtea interioară, la biserică, iar Palatul propriu-zis va fi integrat în circuitul Muzeului Cotroceni.
„Curtea Palatului Cotroceni va fi deschisă, iar la fiecare final de săptămână va fi acces liber”, a spus Ilie Bolojan, președinte interimar al României.
Un punct important este şi posibilitatea de a-i vedea pe militarii Batalionului de Gardă care vor fi prezenţi la fiecare final de săptămână, în aşa fel încât copiii noştri să se poată inspira din această elită a Armatei Române.
„Vor fi prezenți la fiecare final de săptămână, astfel încât copiii noștri să se poată inspira din această elită a Armatei Române”, a afirmat Ilie Bolojan.
Top 12 muzee de vizitat în Capitala României
George-Vladimir Duhan, Consilier Prezidențial – Secretariatul General al Administrației Prezidențiale, a oferit detalii referitoare la vizitarea compexului Palat Cotroceni. Această latură a parcului din zona de N, N-V, va fi deschisă și permisă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul ora 10-18.
Publicul vizitator va avea ocazia să intre pe poarta de acces Marinescu și să parcurgă axul central plus partea dinspre Grădina Botanică, urcând pe Aleea Sinaia și ajungând la intrarea Muzeului Național Cotroceni, de unde vor ajunge și în zona Bisericii Cotroceni.
Vor putea ulterior, achitând contravaloarea biletelor dedicate să viziteze spațiie muzeului. Premiera este dată de integrarea sălilor oficiale de prezentare și protocol în care au loc activitățile oficiale, în circuitul de vizitare al muzeului, respectiv saloanele de la parter din corpul C9.
Pentru prima dată în istoria acestui muzeu publicul va avea acces liber inclusiv în zilele de marți, miercuri și joi, nemaifiind nevoie de programare prealabilă. Cei care doresc să viziteze complexul, vor avea la dispoziție varianta de a solicita un tur ghidat, asigurat de specialiștii muzeului în limba română, engleză, franceză și altele…
Dacă își doresc să viziteze liber vor putea să opteze pentru un bilet și acces liber. Un alt format numit tur expozițional poate fi posibil achitând un bilet de 10 lei, și în acest tur vor intra doar expozițiile temporare pe care muzeul le realizează conform agendei culturale și care sunt de artă sau de istorie, în funcție de cum este realizat calendarul cultural.
Palatul Cotroceni
Palatul Cotroceni, sediul Administraţiei Prezidenţiale, se află într-un loc istoric cu o tradiţie de existență de aproape 350 de ani. Între 1679 – 1681, pe acest teren situat la vest de București, pe malul drept al Dâmboviței, pe dealul Cotroceni, domnitorul Șerban Cantacuzino a întemeiat o mănăstire, defrișând o zonă dens împădurită din foștii codrii ai Vlăsiei.
În cadrul ctitoriei realizată de Domnitorul Şerban Cantacuzino se remarcau biserica „Adormirea Maicii Domnului“, asemănătoare tipologic bisericii episcopale din Curtea de Argeş, precum şi grandiosul palat domnesc, edificat în spiritul baroc, specific civilizaţiei occidentale europene a acelor vremuri.
Cotroceni este singura reşedinţă din întreg teritoriul românesc care a cunoscut folosinţa cea mai îndelungată, de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi până în prezent.
Aici pot fi vizitate spații din fosta mănăstire de la Cotroceni și fostul palat regal de la Cotroceni, unde au locuit regele Ferdinand și regina Maria, precum și colecțiile de artă veche decorativă europeană.
Specificitatea muzeului îi este conferită de îmbinarea caracteristicilor unui spaţiu memorial, cu o istorie de aproape 350 de ani, cu cele ale unui muzeu de artă decorativă.
Situat pe Bulevardul Geniului, nr. 1, Muzeul Naţional Cotroceni se impune prin oferta sa culturală.