Senatul a aprobat un proiect de lege care interzice comercializarea de băuturi energizante către minori. Camera Deputaților va discuta proiectul în curând și are rolul decisiv în adoptarea legii.
Concret, proiectul de lege reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.
Legea va interzice vânzarea de energizante minorilor, în magazine și prin automate dar și vânzarea de energizante în incinta școlilor și în apropierea lor.
În România ar putea fi interzis comerțul cu făină din insecte
Amenzile pentru nerespectarea legii sunt cuprinse între 25.000 lei și 50.000 lei pentru operatorii economici (magazine).
Motivele interzicerii:
- Există dovezi că elevii consumă cantități mari de energizante.
- Consumul de energizante poate avea efecte negative asupra sănătății copiilor.
Băuturile energizante vor avea o etichetare distinctă, conform normelor europene.
Astfel se interzice comercializarea energizantelor către minori, inclusiv online și comercializarea energizantelor prin automate.
Proiectul de lege a fost deja aprobat de Senat și va fi votat în Camera Deputaților.
Proiectul include și produsele care conțin combinații de alcool, carbohidrați, vitamine și minerale cu substanțe stimulatoare.
Consumul de energizante de către minori poate duce la probleme de somn, anxietate, hiperactivitate și chiar probleme cardiace.
Ce sunt băuturile energizante
Băutură energizantă este o băutură ce conține combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale și cel puțin una dintre aceste substanțe: cofeină, taurină și D-glucurono-g-lactonă (glucuronolactonat).
În general, băuturile energizante conțin apă, zahăr, carbohidrați, stabilizatori, dar mai ales cofeină, guarana, taurină, complexul de vitamine B, substanțe care le conferă proprietatea specială de energizante.
Primul raport despre agricultura sustenabilă în România
Băuturile energizante au intrat pe piață fără a fi reglementate de instituțiile avizate, ci având doar denumirea comercială dată de producători pentru a încadra o categorie de băuturi. În S.U.A. au fost numeroase controverse legate de băuturile energizante, peste 100 de medici înaintând o petiție în care se cerea cu insistență indicarea exactă a cantității de cofeină conținută de o băutură energizantă.
Băuturi energizante sunt definite și băuturile sportive ce conțin electrolit și un nivel ridicat de carbohidrați ce furnizează energie organismului și care sunt folosite în general de către sportivi.
Băuturile sportive sunt recomandate în special sportivilor de performanță, fiind mai puțin eficiente organismului în cazul mișcărilor fizice ocazionale (fitness, alergare) și în niciun caz pentru persoanele care nu fac exerciții fizice, dar vor să se hidrateze mai bine.