Un parfum este un amestec lichid de uleiuri aromatice sau compuși aromatici, de fixativi și de solvenți, utilizat pentru a da corpului uman, unor obiecte sau unui spatiu un miros plăcut. Acesta poate avea în componență unele dintre cele mai ciudate arome de parfumuri.
Acesta conține de obicei zeci de ingrediente parfumate, alcool și apă. În prezent, producătorii de parfumuri dispun de aproximativ 3.000 de ingrediente de bază sintetice și 400 naturale. Cel mai des folosesc componente florale, fructe, condimentate, din lemn, frunze, iarbă, mușchi sau rășină.
Până aici nu este nimic neobișnuit. Ciudățenia intervine atunci când aflăm că, pentru obținerea unui parfum se pot folosi în mod tradițional, patru ingrediente provenite de la animale: mosc, ambră, civet și castoreum. Din fericire, în zilele noastre esențele de parfumuri de acest fel se obțin sintetic în laborator, fără a mai fi nevoie să se sacrifice animale.
De ce sunt atât de apreciate aceste rome? Au un profil de aromă animalic adânc, cald, viu, dens, fecalic, sexual, dulce, câteodată pudrat/pulverulent, fecund, stabil, organic. De asemenea se descrie și ca dulce, cremos, bogat, pielos, picant și chiar lemnos. Întotdeauna se folosește ca notă de bază. Se combină ușor cu aproape toate categoriile de note și acorduri.
Protagoniștii celor patru arome de parfumuri
Termenul de mosc face referire la o clasă de substanțe aromatice, cu miros pătrunzător și plăcut, secretate de unele animale, precum masculul moscului. Se folosesc în industria parfumurilor, în cosmetică și în medicină.
Mosc
Ca sursă naturală, Moscul este secretat de cerbii moscați din genul zoologic Moschus. Masculul acestei specii are o glandă moscată, ce se găsește într-un sac poziționat între organele genitale și buric, care secretă feromoni puternici pentru atragerea femelelor.
Emană un miros pătrunzător și este relativ ușor de extras, fiind unul dintre cele mai căutate ingrediente pentru parfumuri. Acest animal se poate regăsi în pădurile montane din India, Pakistan, Tibet, China, Siberia și Mongolia. Folosirea moscului animal este interzisă din anul 1979, în care cerbul moscat a fost pus sub protecție ca specie periclitată.
Există unele plante care împărtășesc aceleasi proprietăți odorante cu moscul animal, ele fiind capabile să producă lactone, compuși macrociclici cu miros moscat. Multe din aceste plante, cum ar fi aglica de grădină (Angelica archangelica), floarea de mosc (Mimulus moschatus), abelmoscul sau semințele de ambretta (Abelmoschus moschatus), sunt astăzi larg utilizate ca substitute ale moscului animal.
Citiți și: Ce conține și cât costă cea mai scumpă înghețată din lume
Sintetic, în anul 1888, chimistul Albert Baur a fost primul care a descoperit un mosc artificial. Mai târziu, a fost sintetizat clasa de mosc policiclic, care este foarte larg utilizat în parfumeria modernă.
Moscul de cea mai înaltă calitate vine din Vietnam și se numește „mosc de Tonkin”, în timp ce moscul de calitate scăzută vine din Rusia.
Moscul prelevat de la rumegătoarele siberiene se vinde pentru 132 euro pentru un centimetru cub, de câteva ori mai mult decât prețul aurului la aceeași greutate.
Săculețul glandei ce produce mirosul specific al moscului este uscat, transformat în pulbere și apoi dizolvat în alcool, pentru a putea fi folosit în parfumuri.
În unele cazuri, este folosită pentru a crea „mirosul de mașină nouă” și este întrebuințată la multe produse alimentare ca „aromă naturală”, înlocuind vanilia.
Ambră
Moscul, la concurență cu așa-numita „voma de balenă”, ambergris-ul sau ambra, este un alt aditiv, folosit la parfumurile de lux. Această substanță este extrasă din părțile nedigerabile ale caracatițelor ajunse în intestinele cașaloților. Plutind pe ocean până când ajunge pe țărm, ambergris-ul de cea mai bună calitate se oxidează ani în șir, datorită combinației între salinitatea apei, aer și expunerea la soare.
Prețuită pentru mirosul ei unic, ambra cenușie (o altă denumire) este foarte căutată de producătorii de parfum și de cei care preferă mirosul ei. Ambra cenușie de calitate superioară se poate vinde cu 18.000 euro/kg. Există o întreagă industrie a recoltării de ambră cenușie, iar concurența este feroce.
Civet
Civet este un mamifer asemănător pisicilor cu o greutate până la 1.5 kg. Zibeta cum i se mai spune, poate fi africană sau zibeta indiană. Zibeta africană trăieşte în savane şi păduri din Africa de Sud şi Africa Centrală. Zibeta indiană trăieşte În Nepal, Bangladesh şi Vietnam.
Citiți și: Care sunt cele mai promovate dulciuri în România
Pentru a-şi marca teritoriul, acest animal produce nişte secreţii puternic şi urât mirositoare, acestea în timp dacă sunt diluate devin frumos mirositoare cu note animalice de mosc. Din fericire acest animal este pe cale de dispariţie, mirosul secreţiilor sale fiind astăzi creat prin procedee sintetice.
Uleiul de zibeta este un material moale, aproape lichid, și galben pal la prelevare. La lumină și în contact cu aerul se întărește și se transformă în ceva asemănător cu vasilina. Pentru utilizare în parfumerie este preparat prin extracție cu un solvent, pentru a se obține fie o tinctură (de concentratie 10-20%), fie un absolut, fie un rezinoid. În toate formele, el se numește civetona, la fel cu elementul parfumat care definește zibeta.
Profil de aromă: aspru, uric, și uneori fecal în starea lui naturală, uleiul de zibeta imprimă la diluție o notă de cald, organic, dulceag, și în aproape toate descrierile, sexi, atrăgător, catifelat, fertil.
Zibeta face parte din clasa parfumurilor animalice. În combinație cu alte note, cel mai des poate fi găsită în clasa de parfumuri chypre ori în clasa de orientale.
Castoreum
Castoreum este un exudat gălbui din sacii de ricin ai castorilor maturi. Castorii folosesc castoreum în combinație cu urina pentru a marca teritoriul lor. Ambele sexe de castori au o pereche de saci de ricin și o pereche de glande anale, situate în două cavități sub piele, între pelvis și baza cozii.
Secrețiile din săculeții aflați în proximitatea glandelor anale ale castorilor au un miros asemănător cu al vaniliei și al moscului. Această substanță, numită „castoreum”, este folosită la fabricarea mai multor parfumuri. Cremele cosmetice sunt doar unele dintre multele produse care conțin castoreum.
Citiți și: 10 curiozităţi mai puțin știute despre Islanda
Substanța este așadar, folosită ca tinctură în unele parfumuri și, rar, ca aditiv alimentar. În parfumerie, termenul castoreum se referă la extractul de rășinoid, rezultat din ricinul de castor uscat și tincturat cu alcool. Sacii de ricin uscați de castor sunt în general îmbătrâniți timp de doi sau mai mulți ani până se înmoaie.
Castoreum este folosit în mare măsură pentru nota sa care sugerează pielea, combinată de obicei cu alte ingrediente, inclusiv notele de vârf, de mijloc și de bază. Unele parfumuri clasice care încorporează ricin sunt Emeraude, Chanel Antaeus, Cuir de Russie, Magie Noire, Lancôme Caractère, Hechter Madame, Givenchy III, Shalimar și multe compoziții tematice de „piele”.
În Statele Unite, Food and Drug Administration folosește extractul de castoreum ca aditiv alimentar recunoscut în general ca sigur (GRAS). Castoreum a fost folosit în mod tradițional în Suedia pentru aromatizarea unei varietăți de schnaps denumit în mod obișnuit Bäverhojt („strigătul de castor”).
Castoreum a fost, de asemenea, folosit pentru a contribui la aroma și mirosul țigărilor. Apicultorii medievali utilizau castoreum pentru a crește producția de miere.
Într-un studiu din 2010, savanții au descoperit că există un consens general legat de substanțele care miros frumos și de cele care miros urât. Conform acestor cercetări, cei mai mulți oameni cred că mirosul de limetă, grefă, pergamută, portocală, mentă, frezie, acetat de amil (mirosul merelor și al bananelor), mimoză și brad sunt cele mai plăcute arome.
Cele mai populare ingrediente din parfumuri
Cel mai folosit trio floral din parfumuri este format din trandafiri, iasomie și lavandă. La sfârșitul secolelor 20 și 21, au fost adăugate ingrediente aromate gourmet, cum ar fi ciocolată, caramel, miere și migdale.
Cele mai întrebuințate ingrediente necesare pentru parfumuri:
Aldehide – evocă o senzație de puritate cu un iz de curat și pot fi adaptate la tonuri florale, citrice, verzi și alte tonuri.
Ambra – termenii ambră, ambroxan și altele asemănătoare se referă la amestecuri de rășini, lemn de pădure, miere și condimente create pentru a mirosi cald. Ele diferă în funcție de creatori. Conțin de obicei laudanum, benzoin, smirnă, styrax, vanilie și ceară de albine. Aroma delicată rășinoasă a ambrei conferă compoziției un caracter ușor cald și o dispoziție orientală. Mirosul fumuriu de ambră excelează și în parfumurile de piele.
Ambrette – este un Mosc vegetal originar din India. Parfumul de muschi cu ton vegetal, ușor metalic, este produs în prezent în laboratoare.
Benzoe – parfum rășinos dulce cu o notă de vanilie, de asemenea, un stabilizator de parfum.
Bergamotă – un mix de citrice. Are o aromă picantă plăcut amară, cu efecte liniștitoare. Este utilizat pe scară largă în parfumurile pentru femei, bărbați și unisex.
Cassis – frunze și muguri de coacăz negru cu o aromă verde caracteristică.
Cedru – un ingredient delicat captivant care îmbogățește parfumul cu note lemnoase. Lemnul rar de cedru adaugă pasiune, temperament și substanță compoziției.
Civet – componentă animală afrodisiacă, produsă astăzi artificial pentru protecția animalelor.
Citron – luminoase, însorite, energice și proaspete. Aduce lejeritate parfumului.
Violetă – floare de pădure cu un miros plăcut liniștitor.
Frezie – miros floral delicios și puternic, în care sunt vizibile și note de piper, lemnoase și citrice. Impresia generală este curată, de săpun.
Galbanum – o rășină rară, cu un parfum verde intens, cu note de mosc, condimente și lemn.
Gardenie – floare puternic parfumată cu flori tipic albe, care crește în Japonia și China. Ajută la tratarea insomniei, iritabilității și anxietății.
Citiți și: Top 10 locuri spectaculoase din România, mai puțin cunoscute
Geranium – parfum ușor înțepător, cu note roz, verde, lămâie și alte tonuri.
Heliotrop – aldehidă cu parfum de migdale-vanilie. Parfum relaxant potrivit pentru amestecuri orientale și gourmet. Modelul floral este numit heliotrop sau nap.
Pară – aromă fructată dulce, proaspătă, cu reverberații de apă.
Cuișoare – un ingredient popular de parfum cu o aromă dulce de fum.
Măr – aromă de fructe proaspete cu un caracter dulce, verde sau acru.
Iasomie – o floare îmbătătoare și revigorantă care provine din Himalaya. Mirosul său intens floral și aroma de miere cu nuanțe fructate sunt combinate în mod tradițional cu feminitatea, senzualitatea și erotismul.
Tămâie – o rășină parfumată obținută din trunchiul arborelui Boswellia sacra, un arbore din Orientul Mijlociu iubitor de secetă. A fost folosit ca agent de afumare de mai bine de 5.000 de ani.
Garoafă – parfum floral vibrant, picant, cu nuanțe de cuișoare.
Cardamon – ardeiul egiptean sau mauritian crește pe un arbust erbaceu tropical din pădurile umede din India, Sri Lanka, Sumatra și China. Are un gust picant dulce și un miros plăcut de lămâie.
Castoreum – secreții de castor care seamănă la miros cu vanilia sau zmeura. Aroma este înlocuită cu ingrediente sintetice.
Cașmir – parfum sintetic moscat-lemnos, care îmbunătățește prezența notelor florale. Aduce o senzație de moliciune ca de cașmir.
Iris – parfum cu o atingere pudrată de violete. Este dat de rădăcina irisului.
Cumarină – este un ingredient natural sau artificial, cu miros dulceag, cu nuanțe de vanilie, caramel, ierburi și fân proaspăt. Stă la baza familiei de parfumuri fougere.
Piele – parfum intens, cald, dulce animalic, cu o tentă de fum.
Lavandă – unul dintre cele mai utilizate ingrediente din parfumerie pentru dulceața balsamică a lavandei. Promotor al sănătatii, păcii, fericirii, armoniei, loialității, acesta ameliorează stresul și depresia.
Lotus – plantă acvatică exotică, simbolizând puritatea și înțelepciunea Estică a vieții.
Magnolie – aroma dulce și intensă cu nuanțe fructate. Mesager al primăverii, aduce o bună dispoziție, încredere în sine și eleganță.
Mandarină – ingredient distinctiv de fructe cu miros dulce, abundent în ape de colonie.
Mentă – ingredient parfumant răcoritor, revigorant, mentolat. Des întâlnit în parfumurile răcoritoare de vară.
Nucşoară – ingredient condimentat, de obicei pentru parfumurile bărbătești.
Neroli – un ulei armonizant și liniștitor din flori de portocal amar (Citrus aurantium).
Osmanthus – conferă parfumului o notă florală cu tonuri de fructe de caise, pentru a intensifica senzualitatea și culoarea compoziției.
Citiți și: Top 9 locuri unde găsiți eclere bune în București
Oud – parfum cu multe valențe, lemnos catifelat, fructat-floral, cu atingeri de mosc, ambră, vanilie și cacao. O componentă rară a parfumurilor orientale, un afrodisiac, care se mai numește lemn de agar sau lemn rășinos. Oud-ul este fascinant prin parfumul său de rășină balsamică fumurie și caldă.
Paciuli – ulei esențial de frunze din emisfera tropicală, a căror aromă este lemnosă, balsamică, grea, picantă, ușor camforă. Aroma profundă de paciuli se folosește de obicei în straturile de bază persistente ale parfumurilor.
Piper – condiment cald, ascuțit, revigorant. Boabele negre și roz se găsesc cel mai des în parfumuri.
Petitgrain – ulei esențial din frunze de portocal amar, cu un parfum viu și răcoritor, eficient pentru îmbunătățirea stării de spirit. Component principal al apei de colonie în cele mai multe cazuri.
Mosc – afrodisiac cu tonuri lemnoase animale. Moscul adăugat parfumului rotunjește parfumul oferindu-i tonuri moi, senzuale și pătrunzătoare. Conține substanțe asemănătoare feromonilor și are un efect foarte seducător asupra bărbaților și femeilor – la nivelul simțurilor.
Plumeria – numită și frangipani, este o floare care miroase a iasomie, condimente și citrice.
Portocale – parfum picant, dar în același timp dulce, ce emană note de energie și bună dispoziție.
Floare de portocal – plăcut și dulceag, plin de parfum afrodisiac.
Praline – parfum senzual de ciocolată pentru iubitorii de mixuri gurmande.
Trandafir – floarea recunoscută ca regină a florilor din întreaga planetă. Mirosul foarte romantic, proaspăt dulce, armonizant al trandafirilor ajută la armonizarea iubirii, a înțelegerii, a simțului frumosului și a gândirii creative. Trandafirii de Damasc, bulgărești, turcești sau franțuzești, au devenit adevărate concepte recunoscute în parfumerie. Parfumurile arăbești orientale sunt pline de trandafiri îmbătători.
Santal – un parfum balsamic tipic oriental, bogat, lăptos, liniștitor, care sporește bunăstarea fizică și mentală atât a femeilor, cât și a bărbaților. Lemnul de santal are una dintre cele mai înalte vibrații pentru dezvoltarea spirituală.
Scorţişoară – ingredient dulce, cald, picant, durabil.
Salvie – ingredient picant, aromat, ușor piperat, care îmbogățește compozițiile verzi, pe bază de plante și fougere.
Tabac – un ingredient picant pentru parfumuri foarte masculine, obținut din frunze de tutun sau artificial.
Citiți și: Care sunt cele mai în vogă tendințe de modă în 2023
Tiaré – sunt flori care apar doar în Tahiti – insula iubirii.
Boabe de tonka – sunt o comoară amazoniană, care provine din America de Sud, dintr-un copac al „puterii comune”. Sunt colectate după ploi musonice și uscate la soare, dezvoltându-și parfumul cald de caramel dulce. Aroma boabelor de tonka întregi este mai ascuțită și seamănă cu migdale amare sau tutun. După răcire, este aproape de miros cu nuga, ciocolata albă sau nucile, cu un indiciu subtil de vanilie.
Tuberoza – numită și zambila de noapte, floarea albă. E o floare puternic parfumată din India. Esență luxoasă pentru parfumuri exclusiviste. Are un miros greu, senzual care amintește de miere și are efecte ușor îmbătătoare.
Vanilie – aromă dulce, nobilă, minunată de păstăi de vanilie. Regina condimentelor, aparține familiei orhideelor. Vanilia este considerată un afrodisiac puternic.
Vetiver – ulei parfumant auriu, folosit și ca fumigant. Are un caracter lemnos, ușor fierbinte și elegant. Vetiverul concentrat miroase aspru, argilos, umed până aspru. Cu toate acestea, în cantități rezonabile, eliberează o aromă plăcută de pământ, lemnoasă și fumurie, care este adesea combinată cu tutun în parfumurile pentru bărbați.
Lichen – lichen de stejar cu un puternic miros de pădure și pământ, picant și în același timp liniștitor, care nu poate lipsi din parfumurile tradiționale chypre și fougere.
Ylang-ylang – miros dulce, senzual, până la îmbătător al florilor arborelui parfumat tropical kananga. Acționează ca un afrodisiac, liniștitor și relaxant. Poate induce sentimente de fericire și, de asemenea, îmbunătățește somnul.
Ghimbir – component puternic, cald, picant, rășinos.
Familii olfactice de parfumuri
Parfumurile pot fi grupate în diferite familii olfactice, pe teme sau acorduri, ale acestor parfumuri.
Florale: Parfumuri care sunt dominate de esența unei sau mai multor flori. Când se utilizează o singură floare parfumurile se numesc soliflore (ca de exemplu parfumul Diorissimo al lui Christian Dior pe bază de lăcrămioare).
Chypre: Parfumuri produse pe un amestec de bergamote, mușchi de stejar, patchiouli, și labdanum. Această familie de parfumuri și-a căpătat denumirea de la parfumul cu același nume creat de François Coty.
Aldehidice: Parfumuri care incorporează o familie de substanțe chimice cunoscute sub numele de aldehide. Chanel No 5 creat de Ernest Beaux în 1921 a fost primul parfum aldehidic. Alte parfumuri aldehidice sunt Je Reviens și Arpège. Caracteristica parfumurilor aldehidice o constituie nota lor „picantă” produsă de substanțe ca Aldehida C12 MNA.
Fougère (Ferigă): Parfumuri cu o bază de lavandă, cumarin și mușchi de stejar. Această familie este numită după parfumul Fougère Royale produs de Houbigant, primul care a utilizat această bază. Multe parfumuri masculine fac parte din această familie, care este caracterizată prin mirosuri erbacee sau lemnoase.
Citiți și: Vor fi interzise importurile anumitor produse din Ucraina
Piele: O familie de parfumuri care combină esențe de miere, tutun, lemn, și gudron de lemn, cu un miros care se aseamănă cu cel de piele.
Lemnoase: Parfumuri în care domină esențele lemnoase, în mod tipic de lemn de santal sau de cedru. Paciuli, cu mirosul său de camfor este utilizat frecvent în aceste parfumuri.
Orientale or ambru: O clasă răspândită de parfumuri combină esența de vanilie sau alte esențe de natură animală cu esențe florale sau lemnoase. Parfumul mai poate conține uleiuri de camfor și rășini.
Citrice: O familie veche de parfumuri care, până de curând, consta în special din ape de colonie „răcoritoare” datorită tenacității reduse a esențelor citrice. Producerea de noi compuși aromatici a permis crearea unor parfumuri care utilizează cu precădere esențe citrice.
Mirosurile animalice au o afinitate deosebită pentru pielea umană, cu care fuzionează într-un mod deosebit și creează, indiscutabil, un efect magic. Mai mult ca sigur, aceste mirosuri ne reamintesc în subconstient că și noi, animale la origine, avem propriul nostru miros distinct.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.