HoReCa este obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat, începând din data de 15 martie 2023. Aplicația Valori Nutriționale ajută restaurantele, firmele de catering și fast-food să implementeze noile cerințe în mai puțin de 5 ore.
Valori Nutriționale, aplicația ce ajută restaurantele și toate unitățile de alimentație publică să se conformeze cu Ordinul 201/2022 al ANPC referitor la declarația nutrițională, a fost lansată la inceputul lunii februarie și este disponibilă aici.
Ce presupune noul ordin ANPC pentru HoReCa
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a publicat în data de 19 aprilie 2022 un Ordin ce obligă unitățile care, comercializează produse alimentare ce nu sunt preambalate și nu au etichetă nutrițională, să calculeze și afișeze consumatorului declarația nutrițională pentru fiecare preparat. Ordinul fost publicat în Monitorul official la data de 21 septembrie 2022.
Inițial Ordinul 201/2022 al ANPC trebuia să intre în vigoare începând cu 20 decembrie 2022, însă data inițială de implementare s-a prelungit până pe 15 martie 2023.
Ordinul cuprinde 5 cerințe:
- Lista ingredientelor ce depășesc 20 de grame pentru fiecare preparat din meniu
- Declarația nutrițională pentru fiecare preparat din meniu
- Lista aditivilor folosiți pentru fiecare preparat din meniu
- Lista alergenilor pentru fiecare preparat din meniu
- Marcarea ingredientelor ce au fost sau sunt congelate.
Aplicația și are alte avantaje pentru HoReCa:
- o bază de date de peste 50.000 de ingrediente;
- posibilitatea adăugării de ingredinte care nu există în baza de date a aplicației;
- posibilitatea creării de rețete compuse. Dacă există o rețetă care se refolosește pentru alte rețete, aceasta nu trebuie adaugată de mai multe ori. Se marchează rețeta ințtială care poate fi refolosită ulterior în alte rețete;
- achiziționarea de credite pentru rețete. Adăugarea de rețete se face pe bază de credite procurate în avans;
- există două planuri pentru credite: 10 credite sau 99 de credite. Ambele planuri se pot suplimenta după necesitate;
- rețetele adăugate se pot exporta în format PDF pentru a putea fi folosite pe site-ul propriu, în aplicațiile de livrare sau printate pentru a eticheta produsele livrate.
- se poate genera și un QR code direct pe site pentru a nu avea grija publicării lui online, însă link-ul trebuie expus clienților din restaurant.
Containere cu produse contrafăcute oprite la vamă
“Am creat aceată aplicație având ca obiectiv ca tot procesul de înscriere în aplicație și adăugare a rețetelor să fie simplu, rapid și intuitiv pentru ca antreprenorii sa nu aibă batai de cap, să se poata concentra pe business-ul lor. Ne-am asigurat și vom continua să ne asigurăm că respectăm toate cerințele ANPC, iar în cazul în care acestea se schimbă, vom modifica rapid aplicația pentru a respecta noile cerințe” a spus Valentin Krancevik, co-fondator al aplicației Valori Nutriționale.
Tipurile de unități cu această obligativitate
Ordinul ANPC 201/2022 obligă toate unitățile care servesc preparate neambalate să aibă declarația nutrițională calculată.
Unitățile cărora li se aplică ordinul ANPC 2021/2022 sunt:
- Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.),
- Braserii,
- Pizzerii,
- Berării,
- Baruri,
- Cafenele
- Fast-food inclusiv drive-in,
- Unități tip bufet, rotiserii,
- Unități cofetărie, patiserie,
- Ceainării,
- Terase/ grădini de vară,
- Unități pentru organizare evenimente.
Reprezentanții ANPC au declarat că pentru calculul declarației nutriționale nu este nevoie de un nutriționist, valorile trebuie să fie unele medii, ce se găsesc pe internet.