PepsiCo și-a dublat capacitatea de producție de chipsuri din România, după o investiție de 100 mil. dolari în fabrica din Popești-Leordeni. Compania transformară astfel această fabrică într-un centru de producție și distribuție de talie europeană.
Investiția a presupus adăugarea a trei linii de producție operaționale și construirea unui nou depozit automat, care încă este în curs de construcție și va fi inaugurat în 2024. De asemenea, au fost implementate îmbunătățiri semnificative în automatizare și a fost elaborat un nou plan de dezvoltare pentru fabrica de snacks PepsiCo.
Compania susține că are ca materie primă 90% din cartofi și ulei din România, însă afirmă că schimbările climatice sunt o problemă majoră, astfel că este nevoită să dezvolte și să le ofere fermierilor cu care lucrează soiuri noi de cartofi rezistente la temperaturile mai mari. Tot o provocare va fi și găsirea de fermieri, ținând cont de nevoia de cartofi de calitate în cantități mari.
Țările în care exportă PepsiCo
Fabrica din Popești-Leordeni are în prezent o capacitate de producție anuală de 39.000 de tone și deservește 17 țări: România, Bulgaria, Moldova, Grecia, Cipru, Albania, Muntenegru, Serbia, Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Ucraina, Kosovo, Macedonia de Nord, Cehia și Slovacia.
„Am devenit un hub regional. Ajungem să producem aproape 40.000 de tone, ceea ce înseamnă că peste 90% din produsele aflate pe raftul magazinelor din România sunt produse local. În plus, exportăm în Grecia, Bulgaria, Serbia, în total în 17 țări, aproximativ 30% din producția locală, planul fiind acela ca acest procent să rămână același. Depindă însă foarte mult și de mixul de business-uri”, a spus Radu Berevoescu, General Manager & Senior Commercial Director East Balkans.
Odată cu instalarea noilor linii de producție, PepsiCo Romania a localizat aproape în întregime portofoliul său de produse pentru piața românească (Lay’s, Star, Doritos), în proporție de peste 95%. În ceea ce privește depozitul automatizat, acesta va fi inaugurat în prima jumătate a anului viitor.
Acesta va fi echipat un autopaletizator care va asigura automatizarea completă a legăturii dintre liniile de producție și depozit, optimizând astfel eficiența.
Când va fi introdus sistemul garanției de 50 de bani pentru ambalaje
Investiția în noul depozit automatizat face parte din eforturile PepsiCo de atingere a obiectivelor pe termen lung din cadrul agendei pep+, având ca scop eliminarea imediată a peste 200 de tone de emisii directe de gaze cu efect de seră generate prin transferurile între depozite.
Produsele PepsiCo sunt consumate în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume. PepsiCo a generat o cifră de afaceri de peste de mld. dolari în 2022, adusă de un portofoliu de alimente și băuturi care include Lay’s, Doritos, Cheetos, Gatorade Pepsi-Cola, Mountain Dew, Quaker și SodaStream. Portofoliul PepsiCo este alcătuit dintr-o gamă variată de produse alimentare și băuturi, incluzând numeroase branduri ce generează fiecare, anual, peste 1 miliard de dolari în vânzări de retail.
PepsiCo își desfășoară activitatea în România de peste 30 de ani. În ultimii 10 ani, aceasta a investit direct 320 mil. dolari în România, consolidându-și rolul de hub regional de producție și distribuție.
Compania americană activează local prin două companii, unde lucrează în total peste 1.600 de angajați, respectiv compania de băuturi Dragon Beverage, cu o fabrică în Dragomirești, și compania Star Foods, cu o fabrică de chipsuri și gustări sărate localizată în Popești-Leordeni, care are 600 de angajați.