Lidl a inaugurat cel mai mare depozit din portofoliul său, în Fundeni. Acesta are 2650 de panouri solare și dispune de o serie de soluții alternative atât pentru economisirea energiei, cât și pentru reducerea cantității de emisii de dioxid de carbon din transport.
Energie furnizată de panouri solare
Noul sediu regional Lidl este dotat cu 2650 de panouri solare, care au capacitatea de a produce în jur de 30% din cantitatea de energie destinată funcționării clădirii.
În plus, centrul logistic este dotat cu o stație de încărcare electrică, destinată să alimenteze camioane. Blue River, compania care transporta produsele din depozitele Lidl către magazinele retailerului, are în flota primul camion 100% electric de pe piața din România (Scania P25 B6x2*4 BEV), lansat de Scania anul trecut, și două camioane electrice de la Mercedes-Benz Trucks & Buses România și Volvo Trucks România.
Camionul Scania are 9 baterii electrice și o autonomie de până la 250 km. Timpul de încărcare este de aproximativ 2 ore la o stație de încărcare electrică cu capacitatea de minimum 135 kW/oră.
Alternativ, odată cu inaugurarea acestei clădiri, retailerul construiește în premieră o stație de alimentare CNG (Gaz Natural Comprimat) destinată unei părţi din flota de camioane care transportă marfă pentru magazinele Lidl.
Ce tarife au stațiile de încărcare mașini electrice la Dedeman
În linie cu demersurile de reducere a impactului clădirilor asupra mediului, odată cu noul centru logistic din Fundeni, Lidl România inaugurează și o pictură murală de peste 6000 m2, amplasată pe două dintre laturile clădirii.
Pictura a fost realizată de artistul Irlo, în parteneriat cu The Institute, și a fost creată integral din vopsea ecologică Airlite, care are rolul de a purifica aerul din apropierea clădirii. Astfel, această vopsea reduce poluarea din aer atunci când este expusă la lumina naturală, eliminând anual aproximativ 330 kg de oxizi de azot.
Mai mult, anulează zilnic efectul a 1294 autoturisme Euro 6 benzina sau 970 autoturisme Euro 6 diesel și ține locul a 240 de arbori.
Inaugurarea celui mai mare depozit logistic din portofoliul Lidl are un impact pozitiv și asupra economiei locale, prin crearea a peste 250 de locuri de muncă, atât în zona operațională, cât și în cea administrativă.
Suprafața celui mai mare depozit Lidl
Cel de-al șaselea sediu regional se întinde pe o suprafață totală construită de peste 56.000 m2 și o suprafață a terenului de peste 173.000 m2, fiind astfel cel mai mare depozit din portofoliul Lidl.
Amplasată în apropierea autostrăzii A2, clădirea este un punct logistic extrem de important pentru eficientizarea procesului de distribuție în zona de sud și sud – est a țării și în paralel pentru reducerea impactului negativ asupra mediului, generat de transportul logistic.
În plus, cu scopul de a reduce amprenta de carbon generată de aprovizionarea magazinelor, începând cu 2021, Lidl a implementat soluția digitală Quintiq, care ajută la eficientizarea transportului prin comunicarea permanentă a ratei de utilizare a camioanelor și a timpilor de livrare.
„Eficiența face parte din strategia noastră de business sustenabil, așadar aplicăm acest principiu în toate domeniile noastre de activitate, inclusiv în expansiune și vânzări. Deschiderea depozitului din comuna Fundeni, din apropiere de A2, a venit ca un pas firesc, odată cu extinderea rețelei noastre de magazine. Pentru că suntem la cel de-al șaselea depozit din portofoliul nostru, experiența ne-a oferit ocazia să testăm și să dezvoltăm mai multe soluții care ne permit să optimizăm timpii de aprovizionare a magazinelor, să avem o și mai mare acuratețe a stocurilor de produse și totodată să reducem amprenta de carbon generată de activitatea din depozit”, a spus Cezar Rotaru, Director Sediul Regional Fundeni, Lidl România.
Citiți și:
- De când pot fi folosite tichete sociale în magazinele Lidl
- IKEA face angajări pentru noua locație din Timișoara
- Carrefour lansează o nouă ediție a campaniei Plata cu PET
- IKEA lansează o nouă colecție de piese de mobilier
- Competiția mondială Mundus Vini a medaliat vinurile românești
- Cum a mers businessul Domeniile Ostrov anul trecut
Cu scopul de a eficientiza procesul de stocare și distribuție a produselor în magazine, depozitul logistic din Fundeni se remarcă printr-o serie de soluții și măsuri precum:
- sistemul ALMA, un instrument care permite gestionarea eficientă a procesului de încărcare și descărcare a camioanelor,
- sistemul de rafturi gravitaționale de tip PDR, o soluție prin care se eficientizează spațiul de depozitare,
- un sistem LPV de rotire a paleților – o soluție de gestionare a stocurilor de produse care au termen de valabilitate scurt, măsură care permite totodată și reducerea risipei alimentare în cadrul depozitului.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.