Autorităţile din România sunt îngrijorate de o posibilă epidemie de holeră la Marea Neagră. Apa din mare la Tulcea și Constanța va fi controlată zilnic pentru a se afla dacă este pericol de holeră, după ruperea barajului Kahovka.
Din cauza exploziei de la barajul de pe Nipru, care a generat un volum de apă ce a măturat în cale deşeuri şi uleiuri, tot mai mulți români își anulează vacanțele la Marea Neagră, de teama unei posibile epidemii de holeră.
Poluarea masivă ar putea ajunge şi pe litoralul românesc, dar în acest moment nu există niciun semnal de alertă privind un pericol, au transmis autorităţile. Se verifică parametrii de poluare şi din Marea Neagră şi din Dunăre. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) are în atribuții supravegherea bolilor transmisibile, iar cazul suspect sau confirmat de holeră este raportat imediat telefonic de către furnizorii de servicii medicale la Direcțiile de Sănătate Publică și către INSP.
În perioada estivală (1 iunie – 30 octombrie) este implementat sistemul de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) la nivelul întregii populații, în care unul dintre obiective este identificarea vibrionului holeric.
Monitorizarea calității apei de îmbăiere pentru a preveni o posibilă epidemie de holeră
Totodată, monitorizarea calității apei de îmbăiere este realizată, în fiecare sezon, de DSP Constanța și DSP Tulcea, prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere, anunță INSP. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfășoară în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele.
„Până în acest moment nu am fost înștiințați cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme. Ținând cont de situația generată de ruperea barajului de la Nova Kahovka Ucraina, monitorizarea calității apei se va efectua zilnic, timp de 14 zile, începând cu data de 15 iunie 2023, în punctele de recoltă din județele Constanța și Tulcea”, spun reprezentanții INSP.
Informațiile privind monitorizarea calității apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate de asemenea pe site-urile DSP Constanța și Tulcea.
În plus, situația este controlată și pe plan mondial. Până în prezent nu au fost raportate, pe canalele oficiale ale instituțiilor Europene și organismelor internaționale – EWRS (ECDC) și IHR (OMS), cazuri de holeră în Ucraina.
Holera este o boală infecțioasă intestinală acută, contagioasă, cauzată de o bacterie: vibrionul holeric (serogrupurile Vibrio cholera O1 varianta Tor și O139), care se transmite pe cale fecal-orală. Holera este o boală răspândită, de obicei, prin apă contaminată.
În România, nu s-au înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.
Citiți și:
- Ce efecte poate avea expunerea la soare
- OLX: Joburile din ”Sănătate”, plătite cu până la 4.500 euro
- Reţeaua de sănătate Regina Maria a deschis o nouă policlinică
- Peste 85 de boli tratate cu terapii bazate pe celule stem
- GENERALI lansează o asigurare de sănătate modulară
- Cum puteți comanda medicamente online, din străinătate
Recomandările preventive de care fiecare persoană poate ține cont sunt: consumul de apă din surse sigure, evitarea consumului de gheață din surse nesigure, consumul de alimente bine preparate termic, în special fructe de mare, crustacee, spălatul frecvent al mâinilor.
Ne puteți scrie pe adresa redactie@ thedaily.ro.