Bărbaţii ar trebui să renunţe la alcool cu cel puţin trei luni înainte de a concepe un copil, deoarece poate dura mai mult de o lună până când efectele negative ale alcoolului se estompează, spun cercetătorii, după ce au analizat efectele consumului de alcool în ceea ce priveşte sindromul alcoolismului fetal.
O echipă de cercetători de la Texas A&M University a descoperit că obiceiurile paterne de consum de alcool înainte de concepţie pot avea un efect negativ asupra dezvoltării fetale.
Se pare că sperma bărbaţilor care consumă alcool în mod regulat poate avea un impact asupra dezvoltării placentei, a defectelor cerebrale şi faciale asociate cu sindromul alcoolismului fetal (SAF) şi chiar asupra rezultatelor fertilizării in vitro (FIV), conform rezultatelor unui studiu.
Atunci când cineva consumă alcool în mod regulat şi apoi se opreşte, corpul său trece prin sevraj, unde trebuie să înveţe cum să funcţioneze fără substanţa chimică prezentă, precizează Michael Golding, profesor în cadrul Departamentului de Fiziologie şi Farmacologie Veterinară al Facultăţii de Medicină Veterinară şi Ştiinţe Biomedicale.
„Ceea ce am descoperit este că sperma tatălui este în continuare afectată negativ de băutură chiar şi în timpul procesului de sevraj, ceea ce înseamnă că durează mult mai mult decât credeam anterior pentru ca sperma să revină la normal” adaugă Michael Golding.
Pericolele consumului de alcool pentru făt
Unul dintre riscurile majore asociate cu consumul de alcool înainte şi în timpul sarcinii este SAF, care provoacă trăsături faciale anormale, greutate sau înălţime scăzută la naştere, probleme de atenţie şi hiperactivitate şi coordonare slabă.
În prezent, medicilor li se cere să confirme doar dacă mama a consumat alcool, nu şi tatăl, pentru a diagnostica un copil cu SAF.
„De ani de zile, nu s-a luat în considerare în niciun fel consumul de alcool la bărbaţi. În ultimii cinci până la opt ani, am început să observăm că în anumite afecţiuni există o influenţă paternă foarte puternică atunci când vine vorba de expunerea la alcool şi de dezvoltarea fetală”, declară prof. Golding.
În recenta cercetare, echipa şi-a propus să vadă de cât timp este nevoie pentru ca efectele alcoolului asupra spermei să dispară.
„Am crezut că va fi o schimbare relativ rapidă pentru a reveni la normal, dar nu a fost aşa. Procesul a durat mai mult de o lună”, spune profesorul.
Atunci când o persoană consumă alcool, ficatul suferă de stres oxidativ, ceea ce determină organismul să producă în exces anumite substanţe chimice, care întrerup activitatea celulară normală.
Citiți și:
- Ce obiceiuri tradiționale mai păstrează românii
- Carpaccio, ce fel de preparat culinar este și cum se prepară
- 7 izvoare de Leac – apă tămăduitoare cu proprietăți miraculoase
Echipa prof. Golding a descoperit că sevrajul provoacă acelaşi tip de stres oxidativ, prelungind durata efectelor alcoolului asupra organismului dincolo de ceea ce se credea anterior.
„În timpul sevrajului, ficatul experimentează un stres oxidativ perpetuu şi trimite un semnal în tot corpul masculin”, explică prof. Golding.
Conform acestuia, sistemul reproducător interpretează acel semnal ca fiind un mediu care are în el un factor de stres oxidativ foarte puternic şi trebuie să programeze urmaşii pentru a fi capabili să se adapteze la acest tip de mediu. Prof. Golding bănuieşte că adaptările spermei nu sunt benefice şi că ele duc la probleme precum SAF.
Tot el a remarcat că nu este nevoie de un consum excesiv de alcool pentru ca o persoană să experimenteze sevrajul. În modelele pe care le-au folosit, chiar şi consumul a trei-patru beri după serviciu, mai multe zile pe săptămână, poate induce sevrajul atunci când comportamentul încetează.
„Este posibil să nu te simţi în stare de ebrietate, dar corpul tău trece prin schimbări chimice”, afirmă profesorul.
Schimbarea abordării
Munca laboratorului este vitală pentru îmbunătăţirea rezultatelor sarcinii şi schimbă conversaţia despre cine este responsabil pentru malformaţiile congenitale legate de alcool, deoarece societatea, istoric vorbind, a tot dat vina doar pe mame, chiar şi atunci când acestea nu consumă alcool în timpul sarcinii.
Este crucial ca acele cupluri care plănuiesc să rămână aibă un copil să ştie cu cât timp înainte să se oprească din băutură pentru a preveni defectele congenitale, spun autorii cercetării.
Citiți și:
- Soiuri de struguri de masă preferate de români
- Care este cel mai valoros soi de viță de vie din România
- Riscuri asociate consumului de cafea, ceai și ciocolată
Echipa va continua să cerceteze efectele consumului de alcool în cazul tatălui pentru a-i ajuta pe medici să consilieze cuplurile, sugerând ca taţii să se abţină de la alcool cu cel puţin trei luni înainte de a concepe, având în vedere această descoperire.
„Mai sunt încă multe de făcut pentru a obţine un răspuns concret, dar ştim că sperma se produce pe parcursul a 60 de zile, iar procesul de abstinenţă durează cel puţin o lună”. Aşadar, estimarea mea ar fi să aştepte cel puţin trei luni”, recomandă profesorul.